Reportageserien ”Verkliga Sverige” lanserades på Nordiska Museet

Av | 31 januari 2018

Ända sedan Blankspot grundades år 2015 med fokus på utrikesreportage har läsare önskat reportage från vita fläckar på den svenska mediekartan. I dag presenterade Blankspot, tillsammans med samarbetspartners, reportageserien Verkliga Sverige.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Verkliga Sverige

Nu har startskottet gått för Verkliga Sverige och den ram vi valt för reportageserien är som bekant Selma Lagerlöfs läsebok Nils Holgerssons underbara resa. När den boken skrevs hade de första flygplanen precis lyft och Sverige stod inför stora förändringar. På vilket sätt liknar de utmaningar som fanns då för drygt 100 år sedan mot de som finns idag? Vilka frågor påverkar människors liv idag? Hur möter man digitaliseringens nya bildningsbehov? Vilka är kunskapsklyftorna? Hur engagerar man sig för sin omvärld och vad förklarar skillnaderna i demokratisk delaktighet runt om i landet?

Vi presenterade i veckan våra samarbetspartners: Nordiska museet, Svensk biblioteksförening, Lärarstiftelsen och Studieförbundet Vuxenskolan för att berätta mer av hur vi tänker att arbeta med de medskapande delarna i denna reportageserie.

Blankspots journalistik skapas alltid i nära kontakt med läsarna och som för alla större bevakningsområden finns det en facebookgrupp, följ oss gärna där i gruppen Verkliga Sverige. Nytt för den här reportageserien är att vi också kommer att addera läsarnas egna röster i slutprodukten.

Vid sidan av de reportage som kommer att göras vill vi lyfta fram fler lokala röster och har till vår hjälp för att nå dessa etablerat ett samarbete med Nordiska museet, Lärarstiftelsen, Svensk Biblioteksförening och Studieförbundet Vuxenskolan. Under en pressträff på Nordiska museet presenterade vi hur insamlingen av röster ska gå till och vad som mer ryms i samarbetet med dessa aktörer.

Jonas Engman, sektionschef på Nordiska museet, inledde och berättade om museets arbete med att samla in och dokumentera berättelser och föremål, något som går han i hand med reportageserien ”Verkliga Sverige”.

Chefredaktör Martin Schibbye talade sedan med Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarstiftelsen, om det uppdrag som folkskollärarna för drygt 100 år sedan gav Selma Lagerlöf för att ta fram en ny läsebok i syfte att möta de utmaningar som fanns. Eva-Lis Sirén poängterade att samarbetet med Blankspot väl hänger samman med Lärarstiftelsens pågående utställningsturné En sagolik skola- Folkskolan 175 år.

Kajsa Hartig, digital navigatör på Nordiska museet presenterade sedan hur deras pågående satsning om den svenska demokratin ser en stor potential i att samarbeta med Blankspot. Hur de kan bidra med att de vardagshistorier vi möter bevaras för framtida generationer genom deras minnesinsamling.

I snart hundra år har Nordiska museet samlat folkminnen. Via frågelistor som fångat upp allt från skolgång, vidskeplighet, rädslor och mathållning till dagens digitala insamling via Minnen.se om nyårsfirande eller #metoo.

I samarbetet med Blankspot ser Nordiska muséet en ny möjlighet att nå en än bredare publik och även nå ut med sina pågående skolsatsningar.

Brit Stakston, mediestrateg Blankspot berättade avslutningsvis om hur dessa röster kommer att dokumentera hur demokratin utvecklas i dag.

Frågor vi kommer att ställa oss inom detta område berör folkbildningens roll lokalt? Vad betyder biblioteken, studieförbunden och folkhögskolorna och vad spelar de och de sociala medierna för roll i vår digitala samtid för synen på lokalsamhället?

Till vår hjälp för detta har vi förmånen att samarbeta med några av de som representerar denna infrastruktur för demokrati såsom bibliotek och studieförbund. Nina Larsson, förbundschef för Studieförbundet Vuxenskolan och Karin Linder, generalsekreterare för Svensk Biblioteksförening och berättade om varför reportageserien Verkliga Sverige är intressant för dem.

Båda poängterade vikten av delaktighet och att de såg framemot de röster som kan lyftas fram i vårt arbete.

Reportageresan pågår just nu i Skåne.

Av | 31 januari 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Verkliga Sverige

Vellinge kommun får rätt att förbjuda tiggeri

Ett lokalt förbud mot tiggeri får införas i Vellinge kommun. Det skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett pressmeddelande. – Nu kan varje kommun införa det, säger Carina Wutzler, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Blekinge nästa för reportageserien ”Verkliga Sverige”

Nu fortsätter reportageresan Verkliga Sverige och vår digitala gås flyger nu mot Blekinge. Vad tycker ni vi borde skriva om?

Konsten att fiska i grumliga vatten

Två sportfiskeentusiaster från skånska Tågarp bestämde sig för att göra något åt sin hemmasjös grumliga vatten. Några år senare syns bottnarna på Växjös sjöar för första gången på årtionden.

Hur ser framtiden i Vellinge ut?

I denna fjärde kulturanalys från Skåne tittar Brit Stakston närmare på civilsamhällets engagemang och hur sammanhållningen i ett samhälle sätts på prov när strategierna för att möta utvecklingen ser olika ut.