Republiken Kongo överdrev storleken på ett oljefynd för att få bistånd

Av | 26 mars 2020

Republiken Kongo kan ha fabricerat ett oljefynd för att utnyttja internationellt stöd, det rapporterar den tyska dagstidningen Der Spiegel.

I augusti 2019 meddelade landets president Denis Sassou-Nguesso att ett kongolesiskt oljeföretag upptäckt ett oljefält i norra Kongo. Oljefältet sades ha reserver på 359 miljoner fat. Fyndet skulle innebära en fyrdubbling av landets nuvarande oljeproduktion. 

I ett tal efter att fyndet blev offentligt gav president Sassou-Nguesso också ett tydligt budskap till omvärlden; “vi vill värna klimatet, men samtidigt har vi rätt till utveckling”. 

Presidenten hotade också med att om inte det internationella samfundet bistod med ekonomiskt stöd för miljöskydd så skulle han godkänna borrning efter olja i det mycket känsliga ekosystemet där oljan hittats. 

Budskapet fick snabbt effekt. 

Bara några veckor senare bjöd Frankrikes president Emmanuel Macron president Sassou-Nguesso till Paris, där de två ledarna undertecknade en avsiktsförklaring som utlovade 60 miljoner euro i europeiskt bistånd till det afrikanska landet. 

Republiken Kongo, kallas på svenska ofta Kongo-Brazzaville och gränsar i öster till Demokratiska republiken Kongo ofta kallad Kongo-Kinshasa.

Pengarna som Macron utlovade skulle komma igenom Central African Forest Initiative – CAFI, ett initiativ i sex stycken centralafrikanska länder för att bevara regnskogen. 

Initiativet tillhandahåller pengar till mottagarländerna för att exempelvis stoppa skogsavverkning och initiativets donatorer är, Tyskland, Norge, Frankrike, Storbritannien, Sydkorea, Nederländerna och EU-kommissionen.

Lösningen såg ut fungera för alla parter tills det uppdagades av den tyska tidningen Der Spiegel i samarbete med nätverket European Investigative Collaborations och den ideella organisationen Global Witness att den påstådda omfattningen av oljan var påhittad. 

Republiken Kongos ledare hävdar att det funnit en enorm oljereserv som kommer att locka internationella investerare och förändra landets ekonomiska situation. Men andra menar att fyndet överdrivits. (Bilden föreställer inte platsen för oljeutvinningen).

Enligt Der Spiegel finns det också indikationer på att president Sassou-Nguesso ljög för att säkerställa biståndspengarna, eftersom det inte finns bevis för att oljefältet skulle vara så lukrativt som man påstått.

Republiken Kongo har stora statsskulder och inför nästa års presidentval befinner sig president Sassou-Nguesso under stor press. Den osäkra ekonomiska situationen anses till viss del vara en följd av presidentens vanstyre. Kritiker menar att dålig förvaltning och korruption ökat kraftigt under hans presidentskap. Presidentens familj har också en nära relation till chefen för det statliga oljeföretaget som gjorde den påstådda oljeupptäckten; Claude Wilfrid Etoka. 

Insatsen från CAFI för att skydda den aktuella torvmossen har kritiserats för att vara för svag. De 60 miljoner euro som utlovats syftar till att minimera effekterna av oljeutvinning på Kongos skogar och torvmarker, men överenskommelsen utesluter varken oljeutvinning eller gruvverksamhet i Kongos torvmarker. Att utvinna olja från området skulle inte bara vara enormt miljöskadligt, utan också en dålig investering.

Topbild: Ken Wiegand, USAID

Av | 26 mars 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kongo

Redaktionen tipsar: Skräpmusik av högsta kvalitet

Möt bandet som fastnade tillsammans i ett annat land under pandemin.

Republiken Kongo överdrev storleken på ett oljefynd för att få bistånd

Republiken Kongo kan ha fabricerat ett oljefynd för att utnyttja internationellt stöd, det rapporterar den tyska dagstidningen Der Spiegel.

Läs ett utdrag från boken ”Mordet på Zaida Catalán”

Journalisten Staffan Lindbergs bok om mordet på journalisten Zaida Catalán ger en tydlig motivbild till varför den 36-åriga svenska FN-arbetaren mördades. Detta genom nytt unikt material från en hemlig inspelningspenna. Läs ett utdrag ur boken här:

Tvångsinsatser mot Ebola är kontraproduktiva – varnar Läkare Utan Gränser

Världshälsoorganisationen (WHO) klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge. Utbrottet har hittills krävt fler än 1 700 liv. Den kongolesiska journalisten Joseph Kafuka rapporterar om att en lyckad insats mot sjukdomen – måste bygga på en förståelse av landet och kulturen.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.