Röda Korset inleder samarbete med vapentillverkare

Av | 31 augusti 2016

Den franska flygplanstillverkaren Airbus hjälper Internationella Röda Korset att rädda liv. Men hjälporganisationen får hård kritik för att samarbeta med ett företag som tillverkar stridsflygplanet Eurofighter. Ett vapensystem som har dödat tusentals civila i Yemen.

Internationella Rödakorsfederationen, IFRC, har ingått ett kontroversiellt avtal med flygplanstillverkaren Airbus, som bland annat tillverkar stridsflygplanet Eurofighter, skriver den danska tidningen Politiken.

Eurofighter utgör ryggraden i Saudiarabiens flygvapen och deltar i inbördeskriget i Yemen. De Saudiska luftangreppen uppskattas hittills ha dödat 2400 människor, varav 60 procent är civila.

Airbus har tidigare donerat flygplan och helikoptrar som har satts in vid humanitära katastrofer. Men nu har samarbetet fördjupas och krigsmaterieltillverkaren har ingått ett praktiskt samarbete med IFRC, skriver Politiken.

Bland annat har Airbus bidragit med specialtillverkade tält som gör det möjligt att genomföra akuta operationer i fält.

Enligt Shaun Hazeldine, innovationschef på IFRC, är partnerskapet med Airbus ett bra exempel på hur privata företag kan avhjälpa akuta humanitära behov i tider när anslagen till katastrofinsatser minskar.

Röda Korset anser inte att samarbetet med flygplanstillverkaren är konstigt. De har flera samarbeten med stora företag och det finns ingen direkt koppling till den del av Airbus som tillverkar vapen.

– De här arrangemangen räddar livet på hundratusentals barn, kvinnor och män som annars inte skulle ha kunnat räddas, säger Röda Korset till Politiken.

Även Svenska Röda korset har haft kontroversiella samarbeten med vapentillverkare. År 2014 avslöjade tidningen OmVärlden att den svenska vapentillverkaren Saab, som bland annat bygger Jas-flygplanen, hjälpte Röda Korset med katastrofarbetet i Filippinerna efter tyfonen Haiyan. Röda Korset tog då emot en vattenreningsutrustning och tält från Saab.

– Det fanns inga krav på motprestation och det var en gåva som det fanns behov av, sade Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström då.

Samarbetet fick hård kritik av andra svenska biståndsorganisationer. Rädda Barnen ansåg till exempel att samarbetet var ”etiskt tveksamt” och att det krockade med deras grundfilosofi.

Av | 31 augusti 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.