Rosa glitterrevolution i Mexiko: ”De skyddar oss inte, de våldtar oss”

Av | 9 september 2019

En protestvåg med namnet ”glitterrevolutionen” sprider sig i Mexiko. Protestvågen som startades av ett hundratal kvinnliga demonstranter i Mexico City den 16:e augusti sprids nu över landet.

Namnet kommer efter att Jesús Orta Martinez, chef på ministeriet för offentlig säkerhet, fått rosa glitter slängt på sig av demonstranterna. Den utlösande faktorn var flera fall av våldtäkter i huvudstaden. Den 3:e augusti i stadsdelen Azcapotzalco påstås fyra poliser ha våldtagit en 17-årig flicka och bara några dagar senare ska en 16-årig flicka blivit våldtagen av en polis på ett museum i stadens kärna.

President Lopez-Obrador talade under sin presidentvalskampanj förra året om kvinnors utsatta roll i samhället men hans år vid makten har varit ett steg framåt och två steg bakåt för kvinnor. Landet är fortsatt ett av världens farligaste länder att växa upp i som kvinna.

För att förstå varför kvinnor i Mexiko demonstrerar mot våldet räcker det med att ta en titt på brottsstatistiken.

FN beräknar att fyra av 10 mexikanska kvinnor kommer utsättas för sexuellt våld under sin livstid och att det i snitt mördas nio kvinnor dagligen i landet. Minst 9 000 kvinnor har försvunnit spårlöst under de senaste åren. Enligt International Policy Digest har fler än 1 800 kvinnor mördats mellan januari och juli bara i år.

Siffrorna är förmodligen bara toppen på ett isberg menar Ramón Ramos, advokat och tidigare ställföreträdande minister för offentlig säkerhet i Mexico City. Enligt organisationen Mexicans United Against Crime rapporteras bara omkring 10 procent av brotten i Mexiko till polisen och endast 1 av 10 fall resulterar i fängelse. Många offer ser det därför som en fruktlös handling att rapportera ett brott.

Glitterrevolutionen är född ur en ilska mot vad många kvinnor ser som straffrihet för våldtäktsmän och mördare i landet. ”No nos cuidan, nos violan” eller ”De skyddar oss inte, de våldtar oss” har varit ett av slagorden under protesterna när en polisstation satts i brand och monument och buss stationer vandaliserats.

Demonstranterna protesterar också mot att presidenten dragit ner på statens offentliga utgifter vilket drabbar finansieringen av skyddade boenden för kvinnor. Ett system med statligt subventionerad förskola har också övergått i ett kupongsystem. För de familjer som befinner sig i en utsatt ekonomisk situation innebär förändringen i princip att kvinnorna får stanna hemma med barnen.

Men det finns också steg i positiv riktning för kvinnors säkerhet. Landets lagstiftande församling består av hälften kvinnor och nyligen beslutades det om en ändring i landets grundlag som ger polisen möjlighet att spärra in personer som anklagas för våld i hemmet en andra gång i väntan på rättegång. 2011 infördes även en lag som ger minst 25 års fängelse vid ”femicide”, mord med inslag av kvinnohat.

Under helgens protestmarsch var Elideth Yesenia Zamudio en av deltagarna. Hennes dotter kastades halvnaken ut från ett femvåningshus 2016. Gärningsmannen går fortfarande fri. ”Vi har rätt att leva utan rädsla” sa Zamudio till AP:s reporter ”Vi måste förändra vår attityd som samhälle. Dessa män är vana vid att vi är undergivna.”

Toppfoto: Mayita

Av | 9 september 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Mexiko

Rosa glitterrevolution i Mexiko: ”De skyddar oss inte, de våldtar oss”

En protestvåg med namnet ”glitterrevolutionen” sprider sig i Mexiko. Protestvågen som startades av ett hundratal kvinnliga demonstranter i Mexico City den 16:e augusti sprids nu över landet.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.