S-ledamöter uthängda i turkiska medier

Av | 25 maj 2020

Socialdemokratiska riksdagsledamöter har hängts ut i turkisk press med namn och bild tillsammans med anklagelser om att stödja terrorism. Nu kräver de att utrikesminister Ann Linde agerar.

– Turkiet ägnar sig åt en medveten påverkansoperation mot Sverige, det säger riksdagsledamoten Anders Österberg (S) som i dag har skickat en officiell fråga till utrikesminister Anne Lindé om huruvida hon avser agera mot Turkiet i frågan.  

Förra veckan hängdes fyra socialdemokratiska ledamöter ut i 17 turkiska dagstidningar med namn och bild. De sägs vilja frige vissa politiska fångar och pekas ut som terrorister, separatister och landsförrädare.

De fyra ledamöterna som hängts ut har undertecknat en motion till riksdagen om kurders rättigheter, som sammanlagt 13 socialdemokratiska ledamöter undertecknat.

De fyra undertecknande som nu hängts ut har rötter i Turkiet. 

– Syftet från de regeringsnära turkiska medierna verkar inte vara i första hand att komma åt de här svenska ledamöterna som hängts ut, utan att via de svenska ledamöterna komma åt oppositionspartiet CHP, säger Anders Österberg.

Stödet för President Erdogans regeringsparti AKP är på nedgång. Oppositionspartiet CHP har också vunnit avgörande borgmästarval förra året i flera av landets största städer, till exempel i politiskt viktiga Istanbul och huvudstaden Ankara, vilket Anders Österberg menar skakat Erdogan och hans AKP parti i grunden. 

Enligt Österberg är det här inte första gången Turkiet riktar vad han kallar för ”en påverkansoperation” mot Sverige. För ett par år sedan kartlade turkisk säkerhetstjänst till exempel försvarsminister Peter Hultqvist, Jonas Sjöstedt och flera riksdagsledamöter.

Anders Österberg menar att de artiklar som skrivits om de berörda ledamöterna nu delas flitigt i vissa grupper på sociala medier och att detta rör upp en storm bland en viss del av den turkiska diasporan i Sverige som delar presidenten och regeringspartiets politiska ställning.

I frågan till utrikesministern skriver han:

“Det piskas upp en stämning som gör det svårt för svenska ledamöter att uttala sig om situationen i Turkiet, inte minst i östra delarna av landet där bland annat kurder förnekas rättigheter eller kritik av Turkiets folkrättsvidriga krig i Syrien. Ribban att försvara mänskliga rättigheter blir hela tiden högre.”

Den turkiska regeringen har tidigare gått hårt mot det vänsterinriktade, prokurdiska partiet HDP. Tidigare partiledare sitter fängslade och i maj har flera borgmästare som tillhörde HDP avlägsnats från sina tjänster och fängslats för deras påstådda förbindelser med Kurdistan Workers ‘Party (PKK). Flera demokratiskt valda HDP borgmästare har helt stoppats från att träda i tjänst. 

Genom de svenska ledamöterna utmålas det nu som att även oppositionspartiet CHP har samröre med terrorister och separatister.

– Det är en enorm svartmålning som pågår. Erdogan är desperat, så då tar han till vilka trick som helst, säger Anders Österberg om uthängningen av kollegorna. 

Nu väntar Anders Österberg på ett klargörande från utrikesministern. 

– Jag hoppas att utrikesministern kommer att markera mot Turkiets ambassad.

Bild: Shankar S.

Av | 25 maj 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Åtalad för journalistmordet i Slovakien – frias

Affärsmannen Marian Kockner som åtalats för att ha beställt morden på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova frias för inblandning i morden.

Stakston: Utan yttrandefrihet bekämpas inte pandemin

FN menar i en ny rapport att flera länders agerande i pandemins spår undergräver press- och yttrandefriheten.

Journalister måltavlor i USA

En svensk journalist, Expressens Nina Svanberg, träffades i helgen av en av polisens gummikulor under oroligheterna i Minneapolis i USA. Nu vittnar flera redaktioner om polisvåld och gripanden.

S-ledamöter uthängda i turkiska medier

Socialdemokratiska riksdagsledamöter har hängts ut i turkisk press med namn och bild tillsammans med anklagelser om att stödja terrorism. Nu kräver de att utrikesminister Ann Linde agerar.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.