Detta bör vara med i ditt avskedsbrev

Av | 19 december 2019

I veckan har debatten rasat om när och om man bör skriva ett avskedsbrev. Men vad ska ett avskedsbrev innehålla och vad bör man tänka på när man skriver ett? Läs ett utdrag ur säkerhetshandboken ”Kom Levande hem”.

Det är inte bara viktigt att förbereda sig och planera för ett lyckat arbete. Om det värsta skulle inträffa är det viktigt och ansvarsfullt, inte minst gentemot anhöriga, att det finns en plan eller en tanke för begravning, önskemål och andra riktlinjer.

Detta kommer inte du att drabbas av, men dina anhöriga kommer att veta hur du vill ha det. Kanske finns det en plats du vill bli begravd eller kremerad på, musik som ska spelas, fest eller vaka, vem som för din talan i arrangemangen. Detta kallas »det vita arkivet« och bör även kom- pletteras med testamente. Det finns färdiga mallar att hämta gratis på begravningsbyråer eller deras hemsidor. Dessa kan förvaltas hos dem eller skrivs ut för egen förvaring.

Det finns inställningar på Facebook och andra sociala medier där du kan ställa in vem som har rätt att släcka ned ditt konto, alternativt att driva det vidare efter din bortgång

Livsbevis, ofta kallat »Proof of life« eller »isoprep«, är en sorts dokument som syftar till att kunna bevisa att du är du om du skulle bli bortförd och din identitet måste verifieras. Dokumentet ska innehålla grundläggande fakta om dig som var gällande inför just denna resa och måste alltså göras om eller uppdateras med jämna mellanrum. Detta eftersom information som civil status, skador, ärr eller tatueringar kan ändras genom årens lopp.

I dokumentet ska det tydligt stå personliga data motsvarande:

→ NAMN (SAMTLIGA, ÄVEN SMEKNAMN)

→ ÅLDER

→ KÖN

→ LÄNGD OCH VIKT

→ IDENTIFIERBARA KÄNNETECKEN (ÄRR, TATUERINGAR, MED MERA)

→ FAMILJEFÖRHÅLLANDEN OCH CIVIL STATUS (ÄVEN ANTAL BARN)

→ NYTAGNA FOTON

Vill man kan man lägga till ytterligare information så som kläd- storlekar i olika plagg, faktiska fingeravtryck och annat personligt, men även specifik utrustning som medfördes inför resan (kameror, mikrofoner), resplanen (inklusive tänkta möten, platser, namn, telefonnummer) och annat av värde.

Det ska dock framgå minst tre frågor och svar som endast den som skrivit dokumentet ska kunna svara på. Det kan vara vem du var hemligt förälskad i som ung eller vad som var speciellt med din första bil. Glöm inte bort att svaret och frågan ska vara unika för just dig. Om du en gång använt en fråga är den förbrukad och kan inte återanvändas i nästa livsbevis.

Dokumentet ska förseglas och plomberas i ett kuvert som förvaras inlåst av en betrodd person eller enligt rutin på arbetsplatsen. Glöm inte att lägga till önskemål om det är någon som ska kontaktas först när något händer och om det finns en betrodd person som har i uppgift att meddela föräldrar, barn eller partner om något hänt, eller som har till uppgift att radera mailloggar, släppa information, kontakta press eller myndigheter. Det finns färdiga mallar att ladda ned, exempelvis från The Rory Peck Trusts hemsida.

**

I veckan lanserade Blankspot och Metis Services boken Kom Levande Hem. Beställ den online och unna dig själv en sen julklapp.

Av | 19 december 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om säkerhet

Detta bör vara med i ditt avskedsbrev

I veckan har debatten rasat om när och om man bör skriva ett avskedsbrev. Men vad ska ett avskedsbrev innehålla och vad bör man tänka på när man skriver ett? Läs ett utdrag ur säkerhetshandboken ”Kom Levande hem”.

Köp säkerhetshandboken Kom levande hem

Här kan du köpa vår nya säkerhetshandbok i tryckt och elektroniskt format

Röster från releasen av nya boken ”Kom levande hem”

I veckan lanserade Blankspot och Metis Services boken Kom Levande Hem. Beställ den online och unna dig själv en sen julklapp.

Stakston: Den snabba vägen till terrorism

Hur förvandlas en vanlig människa till våldsam terrorist? En del av svaret finns på internet.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.