Saab ljög om mutbrotten

Av | 29 maj 2017

I snart 20 år har flygplanstillverkaren Saab anklagats för att ha betalat mutor vid Jas försäljningen till Sydafrika. Men Saab har konsekvent förnekat all inblandning i de misstänkta brotten. Vi kan nu konstatera att de har ljugit, skriver Nils Resare i en analys.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Vapenexport

I dag publicerar TV4 Nyheterna ett dokument om Jas-affären i Sydafrika. Det kommer troligen inte skapa några stora rubriker och ingen åklagare kommer ens överväga att väcka något nytt åtal. Jas affären med Sydafrika är en gång för alla död och begravd i en gigantisk skämskudde som ingen vill ta i med tång.

Ändå är TV4 Nyheternas avslöjande viktigt. Det visar nämligen att Saab har ljugit om sin inblandning i de illegala affärerna i snart 20 år. En namnteckning från Saab direktören Kjell Möller i Linköping, den 10 januari 2003, avslöjar det många länge har misstänkt – de var inblandade.

Fana Hlongwane, tidigare statssekreterare i Sydafrika

Dokumentet kopplar Saab till den sydafrikanske affärsmannen Fana Hlongwane som tidigare var statssekreterare hos Sydafrikas försvarsminister. Hlongwane har pekats ut som en av centralpersonerna i muthärvan i en stor brittisk polisutredning.

Av den anledningen är allt samröre med Hlongwane känsligt. Under senare år har Saab visserligen medgett att vissa mutor har betalats via Hlongwane men de har hävdat att de inte visste om det. Skulden har de konsekvent lagt på sin före detta partner, den brittiska vapentillverkaren BAE.

Senast i ett Ekoinslag från februari 2015 förnekade Saabs presschef Sebastian Carlsson allt samröre med Hlongwane. I inslaget, som jag gjorde tillsammans med Carolina Jemsby, kunde vi avslöja att sydafrikanen hade tre hemliga schweiziska bankkonton där det sammanlagt fanns över 100 miljoner kronor. Kontona öppnades i samband med att Sydafrikas regering stod inför avgörandet om de skulle köpa flera Jasplan från Sverige eller inte.

Sabastian Carlsson, presschef på Saab

I det dokument som TV4 nu publicerar framgår det att Hlongwane fick 180 000 kronor i månaden från Saab för att han skulle vara deras rådgivare. Kontraktet är inte undertecknat av någon brittisk direktör eller ljusskygg sydafrikan, utan av en tvättäkta svensk Saab-direktör i Linköping.

Det nya är alltså inte att mutor har betalats – det har varit känt sedan länge. Avslöjandet handlar om att Saab har ljugit åklagare, media och allmänhet rätt upp i ansiktet.

Rimligtvis borde detta avslöjande förändra statens förhållande till Saab. I över 20 år har företaget haft en uppbackning från regeringen och kungahuset som andra svenska företag bara skulle kunna drömma om. Att ljuga om allvarliga mutbrott borde rimligtvis försvaga möjligheterna till framtida skattefinansierat säljstöd.

Men än så länge fortsätter uppbackningen. Så sent som i förra veckan åkte kungaparet, och en delegation från regeringen, på statsbesök till Indonesien. Som av en händelse sammanföll resan med Saabs försök att sälja 12 stridsflygplan till landet – en affär som just nu är på väg in i ett känsligt skede.

Upplägget, med kungabesök och regeringsdelegationer, har använts i de flesta länder som Saab har försökt sälja Jasplan till genom åren. Det i särklass mest kända exemplet är den så kallade Sydafrikasatsningen 1999 när doktor Alban spelade på en nästan folktom fotbollsarena i Soweto.

Uppenbarligen har regeringen blivit grundlurad av Saab som vid upprepade tillfällen har hävdat att de inte har haft något med korruptionen i Sydafrika att göra. Det naturliga är att regeringen nu tvingar Saab att lägga alla kort på bordet och sedan allvarligt funderar över sin framtida relation till företaget.

Det finns också en hel rad metoder som skulle kunna användas för att Sverige i framtiden ska slippa solkas ner av misstänkta mutaffärer likt den i Sydafrika. Det enklaste, och mest avskräckande, vore att skapa regler om indragna exporttillstånd för vapenföretag som döms för mutbrott i Sverige eller utomlands.

Men en så drastisk åtgärd, som skulle kunna äventyra den framtida vapenexporten, har aldrig varit aktuell. Förtroendet för Saabs affärsmoral tycks sedan lång tid vara grundmurat i den svenska statsapparaten.

 

Av | 29 maj 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Vapenexport

Saab ljög om mutbrotten

I snart 20 år har flygplanstillverkaren Saab anklagats för att ha betalat mutor vid Jas försäljningen till Sydafrika. Men Saab har konsekvent förnekat all inblandning i de misstänkta brotten. Vi kan nu konstatera att de har ljugit, skriver Nils Resare i en analys.

Regeringen säljer Jas på Filippinerna

I dag landar en svensk handelsdelegation i Filippinernas huvudstad Manila. Med på planet är handelsminister Mikael Damberg och vapentillverkaren Saab som hoppas få sälja Jas-plan. Men resan är kontroversiell. Filippinernas nye president, Rodrigo Duterte, anklagas för grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.