Saab riskerar åtal för mutbrott

Av | 15 januari 2017

Brasiliens riksåklagare granskar Saabs försäljning av Jas till Brasilien. Blankspot har fått tillgång till ett åtal där det framgår att försvarskoncernen Saab betalade miljonbelopp till en beryktad PR-konsult för att få Brasilien att köpa 36 svenska Jas-plan 2013.

– Vi har uppgifter som visar att det har förekommit mutor, säger åklagaren Herbert Mesquita, vid riksåklagarämbetet i Brasília.

Den brasilianska riksåklagaren har väckt åtal mot fyra personer som är involverade i JAS-försäljningen till Brasilien 2013. Åklagaren menar att Saabs PR-byrå i Brasilien, M&M, har betalat miljonbelopp i mutor för att få Brasiliens dåvarande president Dilma Rousseff att köpa 36 svenska Jas-plan för omkring 40 miljarder kronor.

Enligt åklagaren som Blankspot har fått en unik intervju med, har Saab kontrakterat den beryktade PR-konsulten Mauro Marcondes, och hans företag M&M. Marcondes ska i sin tur ha betalt mutor till den dåvarande presidenten Lula da Silva för att han skulle påverka Dilma Rousseff att köpa de svenska planen.

– Det handlar om korruption och kartellbildning som kan ge upp till fem års fängelse, säger Herbert Mesquita.

Enligt åklagaren rör det sig om 18 miljoner kronor som Saab överfört från Sverige till Mauro Marcondes PR-byrå i São Paulo. Av de pengarna har sju miljoner kronor betalts ut till Lula da Silvas yngste sons enskilda firma.

Lula da Silva och hans son nekar till anklagelserna, men åklagarna uppger att de har kopior på banktransaktionerna som bevis.

Den före detta presidentens son har försökt att rentvå sig genom att hävda att hans enskilda firma gjort en undersökning åt Mauro Marcondes lobbykontor som motsvarar ett arbete på sju miljoner kronor i arvode. Det tror inte åklagarna på.

– Han visade upp några papper som visade sig vara ett resultat av en vanlig sökning på nätet. Han sköt sig själv i foten, menar åklagaren.

Uppgifter om att JAS-affären inte gått rätt till kom redan förra året när Saabs PR-konsult i São Paulo åkte fast i en annan korruptionshärva som han dömdes till 12 års fängelse för.

I samband med det avslöjandet fann åklagarna ett kontrakt mellan Mauro Marcondes och Saab. I det 150 sidor tjocka åtalet står det att åklagaren har förhört en av Saabs medarbetare i Brasilien som bekräftar att »Saab tyckte att det lät som en bra idé« att få den dåvarande presidenten Lula da Silva att påverka Dilma Rousseff att få i hamn Sveriges största exportaffär. Lula da Silva ansågs vara den person som hade mest inflytande över den sittande presidenten.

Enligt åtalet, som presenterades dagarna före jul förra året, har Mauro Marcondes, hans fru, Lula da Silva och hans son gjort sig skyldiga till korruption, penningtvätt och kartellbildning. En domare i huvudstaden Brasília har accepterat åtalet och de fyra personerna kommer att ställas inför rätta senare i år.

Än så länge är inte Saab åtalade men riksåklagaren undersöker förnärvarande Saabs kontakter med Mauro Marcondes. Han överväger nu att utvidga åtalet till att även omfatta Saab och deras samarbetspartner i Brasilien.

– Vi befinner oss i steg ett. Utredning pågår. Längre fram kan vi komma att åtala Saab också, säger riksåklagaren Herbert Mesquita.

Riksåklagarämbetet i Brasília har redan varit i kontakt med sina kolleger i Sverige.

– Jag känner till åtalet och jag har tagit del av det, men vad jag har gjort med den informationen kan jag inte berätta för dig. Men vi har händelseutvecklingen i Brasilien under vår lupp, säger Johan Lindmark på Riksenheten mot korruption.

Saab vill inte kommentera åtalet utan menar att deras försäljning av JAS-planen till Brasilien gjorts enligt en »strikt policy som reglerar« vapenföretagets Saabs affärer och relationer. På frågan om Saab känner sig oroliga för att dras in i åtalet svarar bolagets kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson.

– Det sker nu breda utredningar i Brasilien. Att vi då med ett så här stort projekt eventuellt i framtiden kan få ytterligare frågor kan inte uteslutas. Men det vill jag inte spekulera närmare i.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON/NILS RESARE

Ur åklagarens bevismaterial:

Faktura från M&M till Saab

Brev från Saab till M&M

 

Läs mer: Så gjorde vi granskningen av JAS-affären. 

**

 

Läs tidigare JAS-granskningar av Blankspot

Thailand: När diktaturen fick köpa JAS-plan.

Sverige: JAS-löfte till Thailand stred mot lagen. 

Sverige: Svenska Freds polisanmäler FMV

Thailand: Blank Spot avslöjar hemligt Jas-avtal

 

**

Stöd det fortsatta arbetet

Om du vill stödja just denna satsning på grävande journalistik kan du swisha till 123 554 35 41.

Du som vill bli prenumerant kan gå med i Blankspot här, och gå sedan med i  Nils Resares grävgrupp för alla som är intresserade av att följa och bidra i arbetet med att bevaka svensk exportindustri.

Av | 15 januari 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Filippinerna allt närmare ett köp av JAS-plan

Enligt sajten defpost.com så testar det filippinska flygvapnet för närvarande de svenska JAS-planen som är tänkta att vid ett köp ersätta 12 stycken äldre koreanska stridsflygplan.

Brasiliens daglönare hårt drabbade av viruset

Brasiliens president Jair Bolsonaro kallar coronaepedemin ”en liten influensa” och beskyller medierna för att ”piska upp hysterin”. Samtidigt är landet det hårdast drabbade i Sydamerika – så hur är situationen bland landets otaliga daglönare? Brasilienkännaren Elin Sundin ringde upp vänner och bekanta för att höra sig för.

Biltvättsskandalen skördar nya offer

Därför är journalisten Glenn Greenwald anklagad för elektronisk avlyssning i Brasilien.

Vem ska rädda Brasilien från demokratisk kollaps?

Elin Sundin följer den politiska utvecklingen i landet på nära håll och ger här sin syn på krisens orsaker och lösning.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.