Säkerhetsrådet röstar om sanktionerna mot Eritrea

Av | 14 november 2018

I dag röstar säkerhetsrådet om en resolution som innebär att sanktionerna mot Eritrea lyfts. Beslutet beskrivs som historiskt och många hoppas att det ska bidra till att den positiva utvecklingen i regionen fortsätter i samma takt.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

– Vi förväntar oss att FN:s säkerhetsråd rättar till de felaktigheter man gjort mot Eritrea och lyfter sanktionerna utan några tvetydigheter. Eritrea har alltid ansett att dessa sanktioner är olagliga, orättvisa och politiskt motiverade för att försvaga det eritreanska folket och landets regering. I dag ser vi ett nytt politiskt klimat på Afrikas Horn, säger Eritreas Chargé d’affaires Yonas Manna i en kommentar till dagens beslut.

Enligt diplomatiska källor kommer säkerhetsrådet att med stor enighet ställa sig bakom att vapenembargot och reserestriktionerna hävs. Samtidigt kommer frysta bankkonton som tillhört ministrar att öppnas igen.

Sanktionerna infördes 2009 och grunden var påstått stöd till somaliska Al-Shabaab. Något som Asmara alltid förnekat. I dagens resolution står det också att FN:s egen undersökning inte visat på ”några övertygande bevis för att Eritrea skulle stödja Al-Shabaab”.

Även Svensk-eritreanen Fthawi Mehari som under tio år arbetat inom det Eritreanska samfundet är i dag hoppfull.

– Det är verkligen en positiv utveckling vi ser nu, sommarens händelser tillsammans med dagens omröstning lägger grunden för en framtid vi länge önskat och argumenterat för.

Fthawi Mehari har flera gånger rest till Genève och demonstrerat för att sanktionerna ska hävas och ikväll kommer han tillsamman med många eritreaner i landet och exil att fira beslutet.

Resolutionen uppmanar också de båda länderna att lösa en gränskonflikt från 2008 och uppmanar Eritrea att redovisa vad som skett med omkomna soldater från Djibouti som försvann efter stridigheter för tio år sedan.

På Frankrikes begäran kommer säkerhetsrådet att var sjätte månad vilja ha en rapport från Eritrea om hur landets relation med Djibouti utvecklas. Ett land som Frankrike, USA och Kina alla har militärbaser i.

I dag röstar säkerhetsrådet om sanktionerna mot Eritrea.

Etiopiens ambassadör Taye Atske Selassie säger i en kommentar till nyhetsbyrån AFP att dagens beslut ”definitivt kommer att öppna upp stora möjligheter för Eritrea” och tror det kommer att leda till både investeringar och mer utbyte och kontakt med omvärlden. Samtidigt tar han fasta på att resolutionen uppmanar landet att ”engagera sig i och lösa aktuella problem och utmaningar”.

För att en resolution ska gå igenom i säkerhetsrådet behövs nio röster för och att inget av länderna som har ett veto använder det.

Dagens beslut blir troligtvis enhälligt.

Kritiker mot dagens beslut lyfter fram att Eritrea fortsatt uppvisar stora brister vad gäller de mänskliga rättigheterna.

I ett inlägg på Facebook skriver utrikesminister Margot Wallström (s) att det stämmer men att det inte utgör grunden för sanktionerna.

Frågan om de mänskliga rättigheterna ska enligt utrikesministern: ”hanteras på flera olika sätt utanför sanktionsregimen, till exempel i FN:s råd för mänskliga rättigheter och genom FN:s specialrapportör för Eritrea. Sverige för också en direkt dialog med Eritrea på olika sätt om de här frågorna.”

Sverige har tillsammans med Etiopien varit pådrivande för att sanktionerna ska hävas och sonderade redan i somras, under Sveriges ordförandeskap, om möjligheterna att få till en omröstning i frågan.

”I förlängningen bedömer Sverige att ett lyftande av sanktionerna mot Eritrea kan bidra till en fortsatt positiv utveckling, med mer samarbete, handel, utveckling och reformer i länderna på Afrikas horn. Det är en utveckling Sverige önskar bidra till, både som medlem av FN:s säkerhetsråd och genom EU”, skriver Margot Wallström.

Av | 14 november 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Dykinstruktören som drömmer om en verklig fred med Etiopien

Freden väckte drömmen hos Raesi Belayom om att kunna börja arbeta fullt ut som dykinstruktör i egen regi. Men än så länge förblir drömmen just en dröm.

Lång väg kvar mot en verklig fred

Årets fredspris till Etiopiens Abiy Ahmed har väckt hopp i regionen. Men i Eritrea syns ännu inga tecken på någon förändring.

Hallå där Donald Boström: hur är det att ställa ut i Asmara?

Fredagen den 22 november invigs en utställning i Asmara med fotografen och journalisten Donald Boströms...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.