Scenariobaserad säkerhetskurs för journalister

Av | 10 februari 2017

Blank Spot Project och Metis Services lanserar nu en helt ny typ av scenariobaserad säkerhetsutbildning för journalister, NGO-funktionärer och andra som i riskfyllda miljöer måste hantera information och uppgifter som lämnas i förtroende.

Hallå där, Johan Robertsson Lind som är en av initiativtagarna, vad kommer man att få lära sig på kursen?

– Riskanalys, källhantering, källskyddsmetodik, övervakningsmedvetenhet, taktiskt uppträdande i riskmiljöer, säker kommunikation och förvaring av information samt första hjälpen och så kallad” Conduct After Capture”.

Hur är kursen upplagd?

– Kursen börjar med två dagars introduktionsutbildning då du får lära dig grunderna i metodiken. Du får därefter ett övningsscenario och uppgifter som skall lösas för att förbereda dig för kursen, en riskanalys. Scenariot utgörs av ett reportageuppdrag i en fiktiv högriskmiljö. Under förberedelseveckorna har du tillgång till instruktörer.

Vad sker under själva kursmomentet?

– Tre veckor senare anländer du enligt dina instruktioner till den ort där övningen utspelar sig. Övningen pågår dygnet runt i ca fyra dygn och du spelar hela tiden den roll du tilldelats. Av övningsledningen får du dagligen uppgifter som skall lösas med hjälp av den metodik du lärt dig. Under övningen genomför du möten med rollspelare som agerar lokala kontakter, fixare och källor. Du kommer även att få öva första hjälpen och andra typer av säkerhetsincidenter. Varje dag avbryts övningen under några timmar för att övningsledningen skall kunna ge dig återkoppling och mentorering samt nya instruktioner och fördjupning i metodiken.

Vad får man med sig efter avslutad kurs?

– Övningen avslutas med individuell återkoppling från övningsledning och rollspelare. Samtliga deltagare kommer att erhålla ett kursintyg samt en så kallad IFAK (Individual First Aid Kit), med den sjukvårdsutrustning som använts under kursen.

För intresseanmälan och frågor: [email protected]

Läs mer: Sedan tidigare arrangerar Blankspot tillsammans med Metis Services årligen kursen ”Come back alive” läser mer om den här.   Anmäl er till årets kurs redan i dag.

Läs mer: Blankspot tränar journalister i överlevnad.

Läs mer: Blankspot lanserar säkerhetskurs.

”Fantastiskt bra säkerhetskurs med Blank Spot Project och Metis Services. Ovärderlig kunskap för att rapportera säkert för sin egen och sina källors skull. Rekommenderas varmt!”  Omdöme från deltagare.

Av | 10 februari 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Ny oroande trend: fredliga länder farligare än krigszoner

Antalet journalister som mördades för att de gjorde sitt jobb steg till 73 i fjol, men ett oroande mönster träder fram om man bryter ner siffrorna vilket säkerhetsorganisationen INSI gjort i en ny rapport.

Följ arbetet med boken ”Jakten på Dawit”

Martin Schibbye skriver nu en bok om Eritrea och Dawit Isaak som kommer i vår. Du som vill kan följa arbetet med boken genom att följa Martin Schibbye sida på Facebook.

Detta gjorde vi för läsarnas bidrag

Att driva en reportagesajt enbart med hjälp av supportrars stöd och kunskap är krävande och slitsamt på grund av den finansiella osäkerheten. Men jag är övertygad om att det är bästa sättet för att öka trovärdigheten för journalistiken, skriver Martin Schibbye i ett brev till de supportrar som stöttat Blankspot under 2018. Vi hoppas ni alla fortsätter stödja oss och att ni som ännu bara följt oss också kan bidra under året som kommer.

Nu kan du förhandsbeställa säkerhetshandboken

Blankspot fortsätter arbetet med att stärka journalisters säkerhet genom att tillsammans med Metis Services och journalisten Joakim Medin sammanställa erfarenheterna från de senaste årens säkerhetskurser i en handbok.