Schibbye efter hemkomst: ”Spänd stämning i Asmara”

Av | 27 november 2017

Martin Schibbye har nyligen besökt Eritrea. I går kväll kom han hem. Förutom att titta närmare på sanktionerna har han intervjuat ministrar, ungdomar, gruvarbetare och ställt frågor om allt från pressfrihet till läget i landet.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Dina förta intryck från landet?

– Situationen var betydligt mer spänd än under mitt förra besök. Demonstrationen utanför utbildningsdepartementet för en tid sedan var den första sedan 1991 och hade verkligen skakat om Asmara, även om medieuppgifterna om 38 döda inte visade sig stämma.  Den föregicks också av mindre uppmärksammade men mer utmanande protester bland studenter vid en av militärhögskolorna nära presidentens semesterbostad.  Så det finns en ny generation eritreaner som öppet kräver förändringar.

– Sedan pågår också stora projekt kring landsbygdsutveckling som imponerar, där regeringen storsatsar på vatten, sol, utbildning och jordbruk. Regeringen verkar ha bråttom med att säkra tillgången på vatten och få igång nya projekt som mjölkproduktion för att tillgodose behoven.   Men fortfarande kämpar många på existensminimum med sina liv och livet är en kamp. I dagsläget flyr enligt FN-organ cirka 900 personer i månaden till Sudan.

VÄRLDSARV. Arkitekturen i huvudstaden Asmara blev nyligen upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Vad har du gjort i landet? 

– Jag rest från kusten och Massawa i öster till koppargruvan Bisha i väster och intervjuat människor och sökt svar. Jag siktar på att skriva en reportageserie som i fjol. Förutom reportagen om detta så jobbar jag på en kommande bok om Eritrea. Blankspot har också under hösten haft ett skolprojekt där jag besökt 20 skolor och träffat över 1100 elever. De har varit med på reportageresan via unika Facebookgrupper och kunnat bidra med frågor och idéer till intervjuerna.

SKÖRDETID. Under resan har Martin Schibbye mött många bönder utanför de större städerna.

Fick du veta något nytt om Dawit?

– Jag intervjuade Eritreas justitieminister Fozia Hashim som hävdade att Dawit ska få en rättegång. Men hon menade också att Sverige borde fokusera på att få Etiopien att följa internationell rätt och dra sig tillbaka från de områden de ockuperar i Eritrea – samt häva FN:s sanktioner mot landet. Landets informationsminister menade att man inte ser Dawit Isaaks fall skilt från de övriga som greps 2001 och att man inte anser Sverige har rätt att begära att få träffa honom eftersom han begått det så kallade brottet som eritreansk medborgare. Det kändes som en tillbakagång.  Sedan präglades mycket av diskussionerna med ministrar om att säkerhetsrådet beslutat förlänga sanktionerna mot Eritrea med röstsiffrorna 11-4 där också Sverige röstade för fortsatta sanktioner, trots att man inte funnit några bevis för att landet skulle stödja Al-Shabab.

Har du varit övervakad?

– Jag har rört mig fritt utan övervakare i staden och i ute på landsbygden. Även om jag inte fått resa till militärhögskolan och andra platser. Sedan måste man ju tillägga att min frihet inte är allas frihet.

GRUVDRIFT. Ett av besöken under resan gjorde vid den omskrivna Bisha-gruvan som producerar koppar, men som också figurerar i en kanadensisk rättsprocess där tidigare arbetare anklagar företaget för slavarbete.

Skillnad mot tidigare resor? 

– Människor frispråkighet. Det var som om den ytspänning av rädsla som låg över landet förut var borta.  Många jag mötte kritiserade brister i samhället och ledningen – men inte landet som sådant. De flesta är väldigt patriotiska.

Vad ska du göra nu?

– Smälta intrycken, att nu ha fungerande internet för första gången på ett bra tag är som att fylla lungorna med luft. Jag ska skriva så att tangentbordet glöder. Jag har mycket att berätta.

Läs de första rapporterna från resan: 

Eritreas justitieminister: ”Dawit Isaaks fall ska lösas i en domstol”

Eritreas informationsminister: ”Ett svenskt medborgarskap ger inga särskilda privilegier.”

Av | 27 november 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Schibbye om nya livstecknet: Hög tid att bryta isoleringen.

Vad är din kommentar till beskeden om att Dawit Isaak lever? Både Free Dawits ordförande...

Betlehem Isaak säker: ”Pappa lever”

Betlehem Isaak, dotter till den fängslade journalisten Dawit Isaak, bekräftar i dagens sommarprogram att han är vid liv.

Leif Öbrink: Dawit Isaak lever

Enligt uppgifter från Leif Öbrink, ordförande för stödkommittén Free Dawit finns det nu nya säkra tecken på att Dawit Isaak lever efter 18 år i fängelse.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.