Blankspot, Nyheter om

Schibbye efter hemkomst: "Spänd stämning i Asmara"

Martin Schibbye har nyligen besökt Eritrea. I går kväll kom han hem. Förutom att titta närmare på sanktionerna har han intervjuat ministrar, ungdomar, gruvarbetare och ställt frågor om allt från pressfrihet till läget i landet.

Dina förta intryck från landet?

– Situationen var betydligt mer spänd än under mitt förra besök. Demonstrationen utanför utbildningsdepartementet för en tid sedan var den första sedan 1991 och hade verkligen skakat om Asmara, även om medieuppgifterna om 38 döda inte visade sig stämma.  Den föregicks också av mindre uppmärksammade men mer utmanande protester bland studenter vid en av militärhögskolorna nära presidentens semesterbostad.  Så det finns en ny generation eritreaner som öppet kräver förändringar.

– Sedan pågår också stora projekt kring landsbygdsutveckling som imponerar, där regeringen storsatsar på vatten, sol, utbildning och jordbruk. Regeringen verkar ha bråttom med att säkra tillgången på vatten och få igång nya projekt som mjölkproduktion för att tillgodose behoven.   Men fortfarande kämpar många på existensminimum med sina liv och livet är en kamp. I dagsläget flyr enligt FN-organ cirka 900 personer i månaden till Sudan.

VÄRLDSARV. Arkitekturen i huvudstaden Asmara blev nyligen upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Vad har du gjort i landet? 

– Jag rest från kusten och Massawa i öster till koppargruvan Bisha i väster och intervjuat människor och sökt svar. Jag siktar på att skriva en reportageserie som i fjol. Förutom reportagen om detta så jobbar jag på en kommande bok om Eritrea. Blankspot har också under hösten haft ett skolprojekt där jag besökt 20 skolor och träffat över 1100 elever. De har varit med på reportageresan via unika Facebookgrupper och kunnat bidra med frågor och idéer till intervjuerna.

SKÖRDETID. Under resan har Martin Schibbye mött många bönder utanför de större städerna.

Fick du veta något nytt om Dawit?

– Jag intervjuade Eritreas justitieminister Fozia Hashim som hävdade att Dawit ska få en rättegång. Men hon menade också att Sverige borde fokusera på att få Etiopien att följa internationell rätt och dra sig tillbaka från de områden de ockuperar i Eritrea – samt häva FN:s sanktioner mot landet. Landets informationsminister menade att man inte ser Dawit Isaaks fall skilt från de övriga som greps 2001 och att man inte anser Sverige har rätt att begära att få träffa honom eftersom han begått det så kallade brottet som eritreansk medborgare. Det kändes som en tillbakagång.  Sedan präglades mycket av diskussionerna med ministrar om att säkerhetsrådet beslutat förlänga sanktionerna mot Eritrea med röstsiffrorna 11-4 där också Sverige röstade för fortsatta sanktioner, trots att man inte funnit några bevis för att landet skulle stödja Al-Shabab.

Har du varit övervakad?

– Jag har rört mig fritt utan övervakare i staden och i ute på landsbygden. Även om jag inte fått resa till militärhögskolan och andra platser. Sedan måste man ju tillägga att min frihet inte är allas frihet.

GRUVDRIFT. Ett av besöken under resan gjorde vid den omskrivna Bisha-gruvan som producerar koppar, men som också figurerar i en kanadensisk rättsprocess där tidigare arbetare anklagar företaget för slavarbete.

Skillnad mot tidigare resor? 

– Människor frispråkighet. Det var som om den ytspänning av rädsla som låg över landet förut var borta.  Många jag mötte kritiserade brister i samhället och ledningen – men inte landet som sådant. De flesta är väldigt patriotiska.

Vad ska du göra nu?

– Smälta intrycken, att nu ha fungerande internet för första gången på ett bra tag är som att fylla lungorna med luft. Jag ska skriva så att tangentbordet glöder. Jag har mycket att berätta.

Läs de första rapporterna från resan: 

Eritreas justitieminister: ”Dawit Isaaks fall ska lösas i en domstol”

Eritreas informationsminister: ”Ett svenskt medborgarskap ger inga särskilda privilegier.”

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.