Schibbye: ”Fredspriset är välförtjänt men vägen kvar är lång”

Av | 11 oktober 2019

Etiopiens president Abiy Ahmed får Nobels fredspris för sitt iniatiativ att sluta fred med grannlandet Eritrea, samt verka för fred i regionen.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

– Jag är oerhört glad. Det här skickar en signal om att omvärlden stöder det unika fredsarbetet som sker inte bara i Etiopien utan på hela Afrikas horn. Presidenten har visat ett oerhört mod genom att ta acceptera fredsavtalet med Eritrea i en konflikt som pågått i 20 år, säger Martin Schibbye.

Han var själv nere i gränsområdena mellan Eritrea och Etiopien och gjorde reportage för några år sedan och minns den fredstörst som fanns bland människorna där.

– Både soldater, bybor och handlare på den lokala kreatursmarknaden drömde om att den här djupfrysta konflikten, detta 20-åriga krigstillstånd skulle lösas. 

Han påpekar också att själva avtalet i sig med Eritrea bygger på en lösning från 2001.

– Om bara Etiopien följt utslaget i den internationella domstolen och upphört med ockupationen så hade konflikten varit över tidigare, enligt soldaterna jag träffade vid gränsen. 

Dagens Nobelpriset är välförtjänt – men omvärlden har också ett rannsakningsarbete att göra när det kommer till varför man lät gränskonflikten pågå så länge, menar han.

– I Nobelkommitténs motivering lyfter man också fram att Abiy Ahmed sträckte ut handen till Eritrea men också att Eritreas president Afewerki tog emot den.

Han påpekar även att Abiy Ahmed också har medlat framgångsrikt i Sudan.

– Det här priset innebär en återgång till fredsprisets stadgar, som handlar om att verka för fredsmäklande och nedrustning.

Martin Schibbye förutspådde redan förra året att Abiy Ahmed skulle få Nobels Fredspris och är inte förvånad men pekar också på att man inte får glömma de hundratusentals människor som demonstrerade och krävde förändringar i landet.

De som dog i kampen för demokrati i Etiopien och som aldrig fick uppleva detta är verklighetens osjungna hjältar, menar han.

– Abiy Ahmed har bett om ursäkt för de övergrepp hans eget parti utfört mot den egna befolkningen. Men jag hoppas att när Abiy Ahmed tar emot Nobels fredspris så glömmer han inte dessa ”demokratins spjutspetsar” som vi har att tacka för den historiska utvecklingen. 

Han lyfter också fram att flera av hans medfångar släpptes efter att Abiy Ahmed kom till makten i början av år 2018.

– Med gränsfrågan löst så öppnar det upp för en demokratisk framtid i Etiopien och på sikt Eritrea. Men också en regional utveckling vad gäller fred och framväxande demokratirörelser. Han har gjort sig förtjänt av priset, men han har också en lång väg att gå.

Av | 11 oktober 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Stakston: Har alla gett upp om politiken?

Tre sommarpratare leder till funderingar om demokratins utveckling.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Stakston: Digitala lockbeten är destruktiva

Vi går in i midsommarfirandet efter en vecka då Black lives matter-rörelsen i Sverige reducerats till frågan om en digital trollmästares tweets. Hur kan det bli så?

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.