Schibbye om nya livstecknet: Hög tid att bryta isoleringen.

Av | 7 juli 2020
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Vad är din kommentar till beskeden om att Dawit Isaak lever? Både Free Dawits ordförande Leif Öbrink och Bethlehem Isaak har ju nyligen sagt att de med säkerhet vet att han lever.

– Det är glädjande nyheter och jag kan förstå medielogiken – men det är något som skaver när nyheten över att de levande är vid liv blir så stor. Under mina intervjuer i Asmara i arbetet med boken ”Jakten på Dawit” handlade samtalen alltid om hur han behandlas, var han hålls, om möjligheterna till benådning, och om hur den eritreanska traditionen kring de man anser vara krigsfångar ser ut. Så att han lever förutsätter alla. Men det blir ju också tydligt att många kollegor trodde att han var död och det skrämmer. Inte bara för vad som då lämnats ogjort utan också för att det leder till att många frågor inte ställts.

Men denna information är ju ny? 

– Ja, absolut. Det nya läget gör att ny information kommer ut. Islossningen i regionen som kom med freden med Etiopien fick hoppet om en bättre utveckling i Eritrea att sprida sig och sedan dess har ju även UD gått ut med att de fått signaler som gör att de har ”väldigt stor anledning” att tro att han lever. Jag fick i fjol en uppgift om att han skulle ha tagits till polisstation 2 vid Afabetgatan i Asmara och nu sitta i en cell mitt emot skönhetssalongen på andra sidan gatan. Sammantaget är all denna information viktig eftersom den pekar åt samma håll. Men fortfarande finns inget proof of life finns att tillgå och ingen vet när han släpps. Men jag hoppas att nyheten blir ett avstamp mot en fördjupad journalistik där man också sätter frågan om Dawit Isaak i ett sammanhang.

Tror du att detta betyder att vi närmar oss en lösning på fallet?

– Jag har alltid trott att gränskonflikten med Etiopien bär på lösningen och det som oroar mig nu är att på andra sidan gränsen har den första tidens eufori ersatts av nygamla motsättningar. Antalet internflyktingar stiger till över en miljon och FN larmar om nya etniska konflikter som blossar upp ute i de olika regionerna. De frisläppta journalisterna ägnar sig i många fall mer åt aktivism än att granska den nya makten och i landets norra delar slickar TPLF såren och tränar en milis med tiotusentals ungdomar. Den gamla draken hade fler än ett huvud att hugga av, konstaterar officiella eritreanska företrädare, och menar att det nu är för tidigt att avveckla det värnpliktssystem som under så lång tid fått människor fly landet. Trots att man officiellt talar om att fredsprocessen fortfarande pågår, hade man nog för två år sedan tänkt sig att man skulle kommit längre. Fokuset för Eritrea om man lyssnar på presidentens tal är på att industrialisera landet och satsa på utbildning och hälsovård. Inte ett ord om mänskliga rättigheter, val eller någon konstitution.

Vad kan de som läser detta göra för Dawit?

– Jag har sagt det förut. Men jag anser det vara hög tid att vi alla som landsmän till Dawit Isaak frågar oss själva vad vi som medborgare kan göra för att bryta isoleringen av Eritrea och öppna upp fler kontaktytor. En känsla under mina reportageresor i landet är hur lite kontakt det finns mellan våra länder. Man ser inga spår av några biståndsprojekt, inga ungdomsutbyten, inga investeringar. Tittar man bakåt i historien finns starka band att knyta an till, från missionärernas arbete under 1900-talet till solidaritetskampanjer under det långa befrielsekriget. Frågan om Sveriges relation till Eritrea är allt för viktig för att enbart överlämnas till våra politiker. Varför inte inleda samarbeten mellan skolor, sjukhus, musikfestivaler, fotbollsklubbar och företag i respektive land? 

– Men nu under den rådande pandemin så är också de initiativ som finns satta i vänteläge. I dagsläget är det knappt ens möjligt att flyga till Eritrea och landet har förklarat krig mot pandemin vilket också påverka alla andra frågor i Asmara just nu. Även om Dawit Isaak och hans kollegor inte har något med vare sig gränsen eller pandemin att göra så gynnas deras situation inte av det rådande undantagsliknande tillståndet.

Av | 7 juli 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Dawit Isaak Allt om Eritrea

Schibbye om nya livstecknet: Hög tid att bryta isoleringen.

Vad är din kommentar till beskeden om att Dawit Isaak lever? Både Free Dawits ordförande...

Betlehem Isaak säker: ”Pappa lever”

Betlehem Isaak, dotter till den fängslade journalisten Dawit Isaak, bekräftar i dagens sommarprogram att han är vid liv.

Leif Öbrink: Dawit Isaak lever

Enligt uppgifter från Leif Öbrink, ordförande för stödkommittén Free Dawit finns det nu nya säkra tecken på att Dawit Isaak lever efter 18 år i fängelse.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.