Schibbye på turné med texter från fängslade

Av | 3 mars 2017

Det går att fängsla enskilda journalister, men inte att stoppa det fria ordet. Det menar Blankspots chefredaktör Martin Schibbye som under våren turnerar med föreställningen Kality för att sprida journalisters berättelser från det etiopiska fängelset där han själv har suttit fången.

I veckan drog repetitionerna igång i Riksteaterns lokaler i Hallunda för pjäsen Kality som har premiär den 4 april. Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt.

– För en tid sedan bad jag fångar och före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien att skriva ner texter och vittnesmål om vad skrivandet betyder, varför de blev journalister och hur de ser på sin situation och sin framtid.

Texterna som kom in har bearbetats av dramaturgen Eva-Maria Dahlin som satt samman materialet. På scenen Martin Schibbye, David Lenneman, Angelica Radvolt och en lokal journalist. I direkt anslutning till föreställningen följer en utställning om yttrandefrihet som sätts upp av Amnesty International

– I en tid då medierna angrips, känns det viktigare än någonsin att visa att man kan fängsla journalister – men inte journalistiken, säger Martin Schibbye.

Idag sitter 16 journalister fängslade i Kality, tre gånger så många som under hans tid. I Etiopien råder det idag undantagstillstånd och bristen på demokrati och pressfrihet är skriande.

– Utvecklingen har gått åt helt fel håll. Samtidigt hör vi inte så mycket om detta, för de som hade kunnat rapportera om det är fängslade, säger Martin Schibbye.

Riksteaterns uppsättning Kality, i regi av Måns Lagerlöf har premiär den 4 april på Södra teatern i Stockholm och föreställningen turnerar sedan över landet och besöker bland annat: Skövde, Uddevalla, Göteborg, Falkenberg, Ängelholm, Lund, Växjö, Kalmar, Norrköping, Linköping, Lindesberg, Karlstad, Säffle, Enköping, Bollnäs och Umeå.

Läs mer hos Riksteatern.

 

Av | 3 mars 2017

Stöd oss för mer journalistik

Vår journalistik är fri att läsa och byggs tillsammans med engagerade läsare. Men det kostar att göra journalistik.

Stöd oss genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en årsprenumeration.

Andra har läst:

Läs allt om , .