Sida stoppade bistånd efter hot från KGB

Av | 10 september 2016

Tortyroffer från den Moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien kommer att bli utan svensk hjälp. Efter hot från säkerhetspolisen KGB bestämde sig Sida för att stoppa det bistånd som har gett tortyroffer juridisk hjälp och upprättelse.

 Med hjälp av organisationen Civil Rights Defenders stöder Sida olika människorättsorganisationer i Moldavien. En av dem är PromoLex som ger juridisk hjälp till personer som har utsatts för tortyr i utbrytarrepubliken Transnistriens fängelser.

Men detta stöd, som har funnits i tio år, har nu stoppats eftersom det anses försvåra förhandlingarna med Transnistriens självutnämnda regim.

–Det är ett upprörande och djupt olyckligt beslut. Jag är rädd att det kommer att  innebära en starkare politisering av det svenska biståndet och urholka arbetet för de mänskliga rättigheterna, säger Robert Hård som är chef för Civil Rights Defenders.

Transnistrien, som ligger mellan Moldavien och Ukraina, är ökänt för organiserad brottslighet, vapensmuggling och mänsklig trafficking. Landet är inte erkänt av någon nation men får finansiellt och militärt stöd från Ryssland.

PromoLex, som arbetar från Moldavien, har hittills hjälpt 27 tortyroffer från Transnistrien att få sina fall prövade i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Hittills har de vunnit alla fall som har hunnit avslutas.

Flera rättsfall handlar om personer som har utsattas för ekonomisk utpressning. Regimen har gripit dem och försökt tvinga till sig pengar och ekonomiska tillgångar genom tortyr och andra övergrepp.

Att dessa fall tas upp i en internationell domstol ogillas starkt av de styrande i Transnistrien. Förra året anklagade säkerhetspolisen, KGB, PromoLex för spioneri och för att underminera säkerheten i Transnistrien. I ett pressmeddelande skrev KGB att en förundersökning hade öppnats mot organisationens jurister.

KGB misstänks också ha spridit två hotfulla filmer om PromoLex och ett antal journalister i sociala medier. Filmerna visar hur en rad namngivna personer får sina mailkonton hackade.

Filmerna skickar också en varning till de organisationer som finansierar PromoLex arbete.

Ett av de mailkonton som exponeras i filmerna tillhör Månstråle Dahlström, andre ambassadsekreterare på Sveriges ambassad i Moldavien. Dahlström är ansvarig för Sveriges stöd till mänskliga rättigheter i regionen och det nu avbrutna stödet till PromoLex.

Enligt chefen för Sveriges bistånd i Moldavien, Henrik Huitfeldt, hade beslutet om det stoppade biståndet inget med hoten att göra. Däremot anser den svenska ambassaden i Moldavien att PromoLex arbete försvårar de samtal om Transnistriens framtid som säkerhetsorganisationen OSSE försöker föra.

De styrande i Transnistrien har hittills vägrat att sätta sig vid förhandlingsbordet så länge PromoLex arbete fortsätter.

– PromoLex gör en hel del bra saker men de gör också saker som inte gynnar förhandlingarna. PromoLex har drivit sina fall hårt. Vi tror inte att det är en framkomlig strategi för att långsiktigt kunna komma till rätta med MR-situationen i Transnistrien, säger Henrik Huitfeldt.

Sidas motivering ifrågasätts av både Civil Rights Defenders och av PromoLex. De menar att man inte kan ställa arbetet med tortyroffren mot försöken att få i gång förhandlingar om Transnistrien.  Sverige bör inte böja sig för KGB:s krav.

– PromoLex är en oberoende människorättsorganisation som gör ett utmärkt juridiskt arbete. Sida borde ha stöttat PromoLex när de angreps av KGB istället för att kapa stödet, Robert Hård.

 

***

Läs även SIDA:s svar på kritiken. 

Läs hela reportage från Transnistrien: ”Vittnesmål från Europas svarta hål”.

Uppskattar du vår journalistik? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage samt delta på en kommande meet-up om Transnistrien.

Bilden är tagen från KGB:s film där de hackar Sidas e-post.

 

 

Av | 10 september 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.