Sju orsaker till att presidentvalet i Burundi ser ut att bli våldsamt

Av | 23 januari 2020

Efter femton år vid makten är presidenten på väg ut, men går han utan kamp?

Spänningarna i Burundi ökar inför president- och parlamentsvalen den 20:e maj 2020. Landets styrande parti CNDD-FDD ska på söndagen den 26:e januari utse sin kandidat till presidentvalet. 

1) Det brutna löftet

När president Pierre Nkurunziza valde att inleda en tredje mandatperiod 2015, i strid med landets konstitution, uppstod politisk oro och anklagelser från människorättsgrupper om omfattande övergrepp mot dem som kritiserat regeringen.

Som svar på Nkurunzizas fortsatta presidentskap skedde ett kuppförsök i maj 2015. Kuppen stoppades av regeringen efter två dagar, och besvarades sedan med repression mot alla kända och misstänkta regimkritiker.

I maj 2018 lovade den sittande Presidenten Pierre Nkurunziza att han inte skulle ställa upp för en fjärde mandatperiod. Men några dagar innan dess hade han vunnit en omstridd folkomröstning som gav honom rätten att behålla makten fram till år 2034.

Trots hans löfte är dörren därför inte helt stängd för honom att bli omvald. 

2) Burundis regering förnekar situationens allvar

Europaparlamentet antog nyligen en resolution där de uppmanade sina medlemsländer att noga följa situationen i Burundi och bevilja flyktingstatus för asylsökande från landet. Flera organisationer har också varnat för det ökande våldet i landet, däribland FN:s undersökningskommission för Burundi som flaggar för att valen inte kommer att ske på ett fritt och demokratiskt sätt. Allt medan Burundis regering fortsätter att förminska och förneka situationens allvar och underkänna FN:s undersökning.

3) Oppositionen bojkottar inte längre valen

I december 2019 återvände flera framträdande politiker från Burundis främsta oppositionsallians CNARED efter flera år i exil, och gav besked om att de kommer att ställa upp i de kommande valen. CNARED bojkottade valen 2010 och 2015 eftersom de ansåg att de var odemokratiska och att det senare stred mot grundlagen. Nu har oppositionsalliansen ändrat taktik.

– Vi kommer att delta i valen 2020 oavsett om den politiska situationen förbättras eller inte, sa CNARED:s exekutiva sekreterare Anicet Niyonkuru på en presskonferans i Bujumbura oktober 2019. Han menar att deltagande i valet är det enda sättet att förbättra situation i landet.

4) Ekonomin är ansträngd

Burundi har lidit ekonomiskt av de senaste årens politiska oroligheter. I december 2017 kom ett gemensamt dekret från finans- och inrikesministerierna som sa att man skulle samla in “frivilliga” ekonomiska bidrag från befolkningen för att finansiera vårens val.

Staten har också undanhållit en del av de statsanställdas löner för att finansiera valen.

5) Trakasserierna från Regeringspartiets ungdomsförbund ökar

I en rapport från Human Rights Watch från december 2019 framgår det att medlemmar av regeringspartiets ökända ungdomsförbund Imbonerakure använder våld och trakasserier för att samla in pengarna från befolkningen. Imbonerakure har dessutom gjort sig skyldiga till kidnappningar, avrättningar och våldtäkter. Ungdomsförbundet sägs ha mer makt och inflytande än lokala polismyndigheter. 

6) Situationen för journalister allt svårare

Sedan det misslyckade kuppförsöket 2015 har Burundiska journalister möts av hot, frihetsberövanden eller rättegångar efter falska anklagelser. Under dagarna efter kuppförsöket stängdes alla oberoende radiostationer ner. Flera andra lokala och internationella medier har också fått sina tillstånd indragna och många journalister har tvingats i exil. 

Den 30:e december 2019 yrkade Burundis allmänne åklagare på 15 års fängelse för fyra journalister; Christine Kamikazi, Agnès Ndirubusa, Térence Mpozenzi och Egide Harerimana, samt deras chaufför Adolphe Masabarakiza.

Journalisterna arbetade för den digitala tidningen ”Iwacu”, en av de få kvarvarande oberoende medierna i Burundi, och hade när de arresterades åkt för att undersöka uppgifter om en beväpnad sammandrabbning mellan burundiska rebeller och regeringsstyrkor.

De hot och trakasserier som Burundis journalister möter är ytterligare ett hinder för objektiv bevakning av valet i maj. Burundi ligger enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2019 på plats 159 av 180. 

Arnaud Froger, chef för Reportrar Utan Gränsers Afrikakontor, har i ett pressmeddelande fördömt gripandet IWACU-journalisterna: ”De gjorde bara sitt jobb. Genom att gripa dem i ett försök att förhindra bevakningen av en pinsam politisk utveckling, har de Burundiska myndigheterna bara uppmärksammat deras godtyckliga häktning och händelsen som de ville bevaka”, skriver han.

Mot bakgrund av situationen i landet utfärdade även Europaparlamentet en resolution den 16 januari där de uppmanade de burundiska myndigheterna att “sluta trakassera och fängsla journalister, människorättsaktivister och andra oppositionella röster”. 

7) Flyktingar angrips

Även återvändande flyktingar anses vara särskilda måltavlor för människorättsövergrepp. Enligt Europaparlamentet finns det ett ökat tryck på burundiska flyktingar att återvända till hemlandet inför vårens val, och i resolutionen uppmärksammar man att villkoren för “säkert, värdigt och frivilligt återvändande” enligt UNHCR inte är uppfyllda. Man har också vidare uppmärksammat situationen för flyktingar som fördrivits av konflikterna i Burundi genom att, i enlighet med rekommendationer från FN, uppmana alla EU:s medlemsstater att bevilja flyktingstatus för asylsökande från Burundi, öka biståndet till de som fördrivits av konflikten och att noga följa situationen i Burundi inför valet i maj.

Stora bilden, Burundis president Pierre Nkurunziza 2015 (Foto: Johan Persson). I maj 2015 åkte Anna Roxvall och Johan Persson till Burundi för att rapportera för Blankspot om statskuppen och dess efterdyningar. Läs deras reportage här.

Av | 23 januari 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Spänt men lugnt presidentval i Burundi

Trots politisk spänning och anklagelser om valfusk gick onsdagens presidentval av stapeln utan våldsamheter.

Ser vi en ny gryning för pressfriheten i Etiopien?

Abiy Ahmed blev regeringschef i april 2018 och beslöt då att frige frihetsberövade journalister. Resultat: Etiopien rusade från plats 150 till 110 på pressfrihetsindexet för 2019. Hör landets journalister berätta om situationen i denna unika dokumentär av International Observatory of Human Rights (IOHR) som Blankspot nu kan publicera på svenska.

Den etiopiska journalisten Eskinder Nega greps och släpptes

Den etiopiske aktivisten och journalisten Eskinder Nega arresterade under lördagen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att släppas kort senare.

Stakston: Vi måste stå emot coronatröttheten

Nu när läsarna börjat tröttna på nyheter om pandemin behöver medierna lyfta blicken, och höja nivån.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.