”Socialdemokratin svek barnen och det är allvarligt”

Av | 10 april 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Ett stenkast från socialdemokraternas kongress i Göteborg har nätverket ”Vi står inte ut” satt upp vita tält vid vilka aktivister sovit under natten. På en mur som löper längs med Svenska Mässan där alla delegater passerar hänger banderoller med texten ”Amnesti”.

Det är dagen efter att kongressen avslog motionerna som krävde amnesti för ensamkommande.

– Att flera ledamöter pratade om de ensamkommande, om situationen i Afghanistan och om Hazarernas situation var ändå ett framsteg och visar att vi gör skillnad, säger Sara Edvardsson Ehrenborgs från nätverket och menar att ett av rörelsens mål är att föra in nya ord i den politiska debatten.

Det var när effekterna av de skärpta asylreglerna började synas som nätverk ”Vi står inte ut” bildades, sedan i höstas har de jobbat för att kasta ljus över situationen. Inför kongressen har de varit i kontakt med samtliga 350 ombud, för att försöka vinna gehör för kravet på att alla ensamkommande som varit i Sverige under minst ett år ska få amnesti. Ett arbete som inte ledde hela vägen fram.

Utanför presscentret jäktar ledamöter förbi mot förhandlingar.

Sara Edvardsson Ehrenborg följer dem med blicken och har svårt att dölja sin besvikelse över gårdagens debatt och voteringar.

– De sviker människan igen och det finns en otäck populism nu som man väljer att inte se, men samtidigt uppstod en motkraft.

Under gårdagens migrationspolitiska debatt slog kongressen fast att svensk asylpolitik inte kan skilja sig från övriga EU. Konflikten om en återgång till permanenta uppehållstillstånd och större möjlighet till familjeåterförening kom av sig. I stället sade S-kongressen ja till en kompromiss.

Sara Edvardsson Ehrenborg är fortfarande upprörd över att Morgan Johansson i debatten upprepade orden om ”att de som har skyddsskäl ska få stanna och de utan skyddsskäl ska utvisas”. Och menar att det är alltför onyanserad, mot bakgrund av den senaste tidens händelser i Sverige och hon saknar en ansvarsfull politik för de asylsökande som redan är i landet och som tar sina liv.

”Hur många fler ensamkommande ska dö i Sverige innan ett beslut på amnesti kommer?” skrev rörelsen i ett pressmeddelande sent i går natt.

– Vi har sträckt ut en hand och bett dem lägga örat till marken och lyssna, bett om nåd, och nu vet vi att de inte lyssnar, så då får vi sätta igång vår riktiga fajt. Det är kontentan, de svek barnen, det är allvarligt ur flera perspektiv: ideologiskt för dem,  men också för barnen.

Under debatten diskuterades även terrordådet i Stockholm och på pressträffen i anslutning till voteringen ställdes många frågor om hur det kunde komma sig att den 39-årige mannen som begick dådet fanns i Sverige trots avvisningsbeslut.

Sara tror ändå inte att fredagens terrorattentat i Stockholm påverkade ledamöterna i själva voteringen.

– Politikerna är kloka och kan hålla isär hotet från terrorism och styret av Sverige och jag är övertygad om att alla kan göra den distinktionen, men man kan ju också välja att rida på den vågen, säger hon.

Innan hon går tillbaka ut på mässgolvet, för ännu en dag av opinionsbildning, önskar hon att de socialdemokratiska ombuden är glada över nätverkets närvaro under kongressen.

– De ombud som ser alla oss som engagerat oss efter förmåga, vet att den här frågan skaver och de ska vara tacksamma över att vi levandegör demokratin. Att vi gör demokrati. Vi har visat att vi är många och att vi inte kommer att vika ner oss.

Av | 10 april 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Krönika: Stöd fortsatt bevakning av Afghanistan

"Idag fick jag mitt visum, och om allt går som det ska åker jag om några veckor. Jag hoppas få möjlighet att träffa flera av dem jag skrivit om förut, för att se hur de klarar sig", skriver Göran Engström i denna krönika.

FN: 2018 värsta året som dokumenterats för civila i Afghanistan

Antalet civila dödsfall i kriget i Afghanistan nådde den högsta nivån som någonsin dokumenterats förra året, meddelar FN i en ny rapport.

Finland återupptar utvisningarna till Afghanistan

Den finska motsvarigheten till Migrationsverket, Migri, avbröt i början av september arbetet med afghaners asylansökningar efter att FN-organet UNHCR kommit med nya riktlinjer. Men nu återupptas utvisningarna.

Två journalister döda i självmordsattentat

När journalisten Samim Faramarz och hans kameraman Ramiz Ahmadi rapporterade om ett bombattentat i Kabul smällde en andra explosion på platsen, i vilken de omkom.