”Socialdemokratin svek barnen och det är allvarligt”

Av | 10 april 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Ett stenkast från socialdemokraternas kongress i Göteborg har nätverket ”Vi står inte ut” satt upp vita tält vid vilka aktivister sovit under natten. På en mur som löper längs med Svenska Mässan där alla delegater passerar hänger banderoller med texten ”Amnesti”.

Det är dagen efter att kongressen avslog motionerna som krävde amnesti för ensamkommande.

– Att flera ledamöter pratade om de ensamkommande, om situationen i Afghanistan och om Hazarernas situation var ändå ett framsteg och visar att vi gör skillnad, säger Sara Edvardsson Ehrenborgs från nätverket och menar att ett av rörelsens mål är att föra in nya ord i den politiska debatten.

Det var när effekterna av de skärpta asylreglerna började synas som nätverk ”Vi står inte ut” bildades, sedan i höstas har de jobbat för att kasta ljus över situationen. Inför kongressen har de varit i kontakt med samtliga 350 ombud, för att försöka vinna gehör för kravet på att alla ensamkommande som varit i Sverige under minst ett år ska få amnesti. Ett arbete som inte ledde hela vägen fram.

Utanför presscentret jäktar ledamöter förbi mot förhandlingar.

Sara Edvardsson Ehrenborg följer dem med blicken och har svårt att dölja sin besvikelse över gårdagens debatt och voteringar.

– De sviker människan igen och det finns en otäck populism nu som man väljer att inte se, men samtidigt uppstod en motkraft.

Under gårdagens migrationspolitiska debatt slog kongressen fast att svensk asylpolitik inte kan skilja sig från övriga EU. Konflikten om en återgång till permanenta uppehållstillstånd och större möjlighet till familjeåterförening kom av sig. I stället sade S-kongressen ja till en kompromiss.

Sara Edvardsson Ehrenborg är fortfarande upprörd över att Morgan Johansson i debatten upprepade orden om ”att de som har skyddsskäl ska få stanna och de utan skyddsskäl ska utvisas”. Och menar att det är alltför onyanserad, mot bakgrund av den senaste tidens händelser i Sverige och hon saknar en ansvarsfull politik för de asylsökande som redan är i landet och som tar sina liv.

”Hur många fler ensamkommande ska dö i Sverige innan ett beslut på amnesti kommer?” skrev rörelsen i ett pressmeddelande sent i går natt.

– Vi har sträckt ut en hand och bett dem lägga örat till marken och lyssna, bett om nåd, och nu vet vi att de inte lyssnar, så då får vi sätta igång vår riktiga fajt. Det är kontentan, de svek barnen, det är allvarligt ur flera perspektiv: ideologiskt för dem,  men också för barnen.

Under debatten diskuterades även terrordådet i Stockholm och på pressträffen i anslutning till voteringen ställdes många frågor om hur det kunde komma sig att den 39-årige mannen som begick dådet fanns i Sverige trots avvisningsbeslut.

Sara tror ändå inte att fredagens terrorattentat i Stockholm påverkade ledamöterna i själva voteringen.

– Politikerna är kloka och kan hålla isär hotet från terrorism och styret av Sverige och jag är övertygad om att alla kan göra den distinktionen, men man kan ju också välja att rida på den vågen, säger hon.

Innan hon går tillbaka ut på mässgolvet, för ännu en dag av opinionsbildning, önskar hon att de socialdemokratiska ombuden är glada över nätverkets närvaro under kongressen.

– De ombud som ser alla oss som engagerat oss efter förmåga, vet att den här frågan skaver och de ska vara tacksamma över att vi levandegör demokratin. Att vi gör demokrati. Vi har visat att vi är många och att vi inte kommer att vika ner oss.

Av | 10 april 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

”Kö till kyrkogården i Kabul” – Dagbok från Kabul vecka 24

Afghanistans sjukhus har inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna.

”Livet blir aldrig detsamma” – Dagbok från Kabul vecka 19

Ni kanske tänker att detta var ännu ett attentat i Kabul, där det sker så ofta. Vi som bor här ser det inte så. Detta var något oerhört, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Attack på förlossningsklinik i Kabul

Sjukhuset i Dasht-e-Barchi attackerades i dag av beväpnade män. Minst 13 personer har dödats, varav två var spädbarn.

”En blodig vecka där freden känns långt borta” – Dagbok från Kabul vecka 18

"Den här veckan finns det hur mycket som helst att skriva om all terror och elände som drabbat Kabul och andra provinser," skriver Mohammad i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.