Sorg i Eritrea efter rapparen Nipsey Hussles död

Av | 2 april 2019

Rapparen Nipsey Hussle har skjutits till döds i Los Angeles i USA. Enligt den lokala polisen skadades även två andra i samband med skjutningen.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Flera stora artister delade med sig av sin sorg i sociala medier efter beskedet. ”Jag är så ledsen just nu, jag kommer att tänka på de bra stunderna vi har haft”, skrev Snoop Dogg på Instagram. Tillsammans gästade de låten Do the damn thang, av Da YoungFellaz.

Även stjärnor som Drake, John Legend, Pharrell Williams och Rihanna sörjde rapparen i sociala medier: ”Jag är skakad i själen. Jag är så ledsen att det här har hänt dig”, skriver Rihanna på Instagram.

Men tusentals kilometer från Los Angeles i Asmara var också twitter fyllt med hyllningar till rapparen. Hans far flydde Eritrea under kriget och Nipsey Hussle, eller Ermias Asghedom som han egentligen hette växte upp i USA.

Under två resor tillbaka till Eritrea, först som 18-åring och senast i mars 2018 så besökte han släktingar och familjens vänner. Han träffade då också Eritreas president och gjorde en längre intervju med landets informationsministerium om livet i Los Angeles, gängvåld och musik.

– Jag är här för att återknyta kontakterna med min familj, farmor, kusiner och andra sa Hussle under intervjun.

Han tryckte också på att han inspirerades av landet långa kamp för sin självständighet som en ”underdog”.

Under sitt besök var han även runt på förskolor och textilfabriker.

Efter hans bortgång har både landets ministrar och journalisterna på den eritreanska statstelevisionen twittrat uppskattande om hans arbete.

 

Nipsey Hussles album Victory lap, som släpptes i februari 2018, Grammy-nominerades i kategorin bästa rap-album.

Foto: Andrew Farquhar.

Av | 2 april 2019

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Inga svar om Dawit Isaak för FN-kommitté

FN kräver att Eritrea utreder anklagelser om svåra brott mot mänskliga rättigheter och klargör vad som hänt med tiotals försvunna fångar – däribland den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak

Alexander Isak om resan till Eritrea

Alexander Isaks föräldrar är från Eritrea och i somras besökte han landet. I en intervju med Voetbal International berättar han nu att han känner att han både representerar Sverige och Eritrea.

Sorg i Eritrea efter rapparen Nipsey Hussles död

Rapparen Nipsey Hussle har skjutits till döds i Los Angeles i USA. Enligt den lokala polisen skadades även två andra i samband med skjutningen.

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Meron Estefanos

I  den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det första avsnittet möter han Meron Estefanos.