Flygkrasch i Etiopien

Av | 10 mars 2019

Ett flygplan med 149 passagerare och åtta personer i besättningen har kraschat, enligt flygbolaget Ethiopian Airlines.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Planet som var ett splitternytt Boeing 737, levererat för fyra månader sedan, var på väg från Etiopiens huvudstad Addis Abeba till Nairobi i Kenya. Det kraschade ett par minuter efter start.

På den etiopiska premiärministerns officiella Twitterkonto uttrycks kondoleanser till passagerarnas anhöriga.

”Premiärministerns kansli vill, på regeringens och det etiopiska folkets vägnar, meddela sitt djupa deltagande till de familjer som förlorat sina nära och kära på Ethiopian Airlines Boeing 737 på ett reguljärflyg på väg mot Nairobi nu på morgonen”, lyder inlägget.

I en presskonferens under eftermiddagen berättade flygbolaget att bland de 33-nationaliteterna ombord fanns tre svenskar, en passagerare från Norge, åtta från Etiopien samt passagerare från Kanada, Kenya, Indien, Österrike med flera. Vilket också visar flygbolagets centrala roll som transportmedel på kontinenten.

Ännu vet man inte vad som orsakade kraschen.

Av | 10 mars 2019

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Mesfin Negash

I den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det senaste avsnittet möter han Mesfin Negash.

Hungerstrejk i OLF-gerillans läger

De före detta rebellerna i OLF som numera slutit fred med den etiopiska regeringsarmén har inlett en hungerstrejk i protest mot villkoren i lägren. – Vi behandlas inte som människor, ingen bryr sig om oss och många kamrater är sjuka på grund av dålig mat, säger en av soldaterna till BBC Afan Oromo.

Etiopiens bortglömda flyktingkris

Över en miljon internflyktingar i Etiopien står inför en regnsäsong med hunger och sjukdomar.

Ethiopian Airlines fick alla etiopier att drömma

KRÖNIKA: Ett passagerarplan från Ethiopian Airlines på väg till Kenya kraschade idag. 157 personer ska ha befunnit sig ombord på planet och flygbolagets VD har bekräftat att ingen ombord har överlevt. Kraschen är mer än en krasch eftersom flygbolaget är alla etiopiers stolthet, skriver Martin Schibbye i en krönika.