Spansk skådespelare gripen för förtal av Gud

Av | 13 september 2018

En spansk skådespelare står anklagad för att ha hånat Gud och jungfru Maria. Kritiker menar nu att yttrandefriheten i landet är i fara.

Willy Toledo, känd från spansk film och tv, greps efter att han kritiserat åtalet mot tre kvinnor som tidigare dömts för samma brott.

I en Facebook kommentar skrev han: ”I shit on God, and I have enough shit left over to shit on the dogma of the sanctity and virginity of the Virgin Mary. This country is unbearably shameful. I’m disgusted.”

En domstol i Madrid har nu begärt honom häktad eftersom han tidigare inte dykt upp när han kallats till förhör.

Gripandet är det senaste i en lång rad av rättsfall som berör yttrandefriheten i Spanien.

Lagen som används mot skådespelaren antogs 1995 och förändrades 2013 i en lagreform i samband med de så kallade ”munkavlelagarna”. Lagen skulle skydda religionsfriheten och användas mot de som stör inte respekterar eller pratar illa om en religion.

De senaste åren har landets domstolar med hjälp av lagarna även fällt en rad journalister, konstnärer, musiker samt en dockteater för yttranden som ”stör den allmänna ordningen”.

– Att fängsla rappare för deras låttexter och att förbjuda politisk satir visar hur yttrandefriheten på nätet har krympt i Spanien. Människor ska inte riskera åtal bara för att de säger, twittrar eller sjunger något som kan vara osmakligt eller chockerande, säger Esteban Beltrán, chef för Amnesty Spanien.

I våras la organisationen fram en ny rapport “Tweet …if you dare: How counter-terrorism laws restrict freedom of expression in Spain” i vilken de avslöjar hur vanliga användare av sociala medier, såväl som musiker, journalister och dockspelare har åtalats med hänvisning till “nationell säkerhet”.

Av | 13 september 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om pressfrihet

Spansk skådespelare gripen för förtal av Gud

En spansk skådespelare står anklagad för att ha hånat Gud och jungfru Maria. Kritiker menar nu att yttrandefriheten i landet är i fara.

Låten ”This is Nigeria” censureras i Nigeria

Mindre än tre månader efter att musikvideon "This is Nigeria" släpptes så stoppar myndigheterna den nu från att sändas på landets tv-stationer.

Liveinspelning av Presspodden i Almedalen

Om ungas röster, pressfrihet och situationen på Afrikas horn. Presspodden som Blankspot gör i samarbete med Pressbyrån spelas in i dag den 3:e juli klockan 18.00 i Almedalen. Vi livesänder inspelningen på Blankspots Facebook.

En fasansfull natt av bläck och blod

Jag läser meddelandena på twitter från kollegan under skrivbordet i Maryland. Som rapporterar om sina döda kollegor. Om ljudet. Det krossade glaset.