Spansk skådespelare gripen för förtal av Gud

Av | 13 september 2018

En spansk skådespelare står anklagad för att ha hånat Gud och jungfru Maria. Kritiker menar nu att yttrandefriheten i landet är i fara.

Willy Toledo, känd från spansk film och tv, greps efter att han kritiserat åtalet mot tre kvinnor som tidigare dömts för samma brott.

I en Facebook kommentar skrev han: ”I shit on God, and I have enough shit left over to shit on the dogma of the sanctity and virginity of the Virgin Mary. This country is unbearably shameful. I’m disgusted.”

En domstol i Madrid har nu begärt honom häktad eftersom han tidigare inte dykt upp när han kallats till förhör.

Gripandet är det senaste i en lång rad av rättsfall som berör yttrandefriheten i Spanien.

Lagen som används mot skådespelaren antogs 1995 och förändrades 2013 i en lagreform i samband med de så kallade ”munkavlelagarna”. Lagen skulle skydda religionsfriheten och användas mot de som stör inte respekterar eller pratar illa om en religion.

De senaste åren har landets domstolar med hjälp av lagarna även fällt en rad journalister, konstnärer, musiker samt en dockteater för yttranden som ”stör den allmänna ordningen”.

– Att fängsla rappare för deras låttexter och att förbjuda politisk satir visar hur yttrandefriheten på nätet har krympt i Spanien. Människor ska inte riskera åtal bara för att de säger, twittrar eller sjunger något som kan vara osmakligt eller chockerande, säger Esteban Beltrán, chef för Amnesty Spanien.

I våras la organisationen fram en ny rapport “Tweet …if you dare: How counter-terrorism laws restrict freedom of expression in Spain” i vilken de avslöjar hur vanliga användare av sociala medier, såväl som musiker, journalister och dockspelare har åtalats med hänvisning till “nationell säkerhet”.

Av | 13 september 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om pressfrihet

Lång väg kvar innan journalistiken kan blomstra

Den etiopiska regeringen slog nyligen på stort i media för att fira premiärministern Abiy Ahmeds första år vid makten. Flera reformer har gynnat yttrandefriheten – men mycket finns en del kvar att göra, det skriver den etiopiska journalisten Yohannes Asresu i en analys.

Vilka är nycklarna till den positiva utvecklingen i Etiopien?

Vad händer med demokratin när press- och yttrandefriheten inskränks? Hur kan vi stärka skyddet för den fria journalistiken? Vilka är nycklarna till den positiva utvecklingen i Etiopien? Se en inspelning av seminariet "Journalisters utsatthet – ett hot mot demokratin" som ägde rum hos FUF den 14:e maj.

Ingen journalist firar jul bakom galler i Etiopien

I veckan kom den årliga sammanställning från den New York-baserade pressfrihetsorganisationen CPJ (Committee to protect journalists) som visar att antalet fängslade journalister ökar i världen vilket CPJ beskriver som ett nytt normaltillstånd. Men i Etiopien är alla fria.

CPJ:s afrikachefer gripna i Tanzania

Pressfrihetsorganisationen CPJ kräver att myndigheterna i Tanzania släpper Angela Quintal och Muthoki Mum.