Spänt men lugnt presidentval i Burundi

Av | 21 maj 2020

Trots politisk spänning och anklagelser om valfusk gick onsdagens presidentval av stapeln utan våldsamheter.

President Pierre Nkurunziza, vars regering upprepade gånger har anklagats för människorättskränkningar och för att ha undertryckt oppositionen, avgår nu efter 15 år. 

Den pensionerade generalen Evariste Ndayishimiye är istället regeringspartiet CNDD-FDD:s kandidat. Han ställer upp mot oppositionsledaren Agathon Rwasa och fem andra i vad som skulle kunna bli det första konkurrenskraftiga presidentvalet i Burundi sedan inbördeskriget bröt ut 1993. 

För IKFF (Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet) som har en sektion i Burundi är oron för att våldsamheter ändå kan bryta ut under tillkännagivandet av valresultatet eller perioden efter valdagen stor.

– Det är viktigt att komma ihåg att ledarna för de främsta politiska partierna är från två huvudsakliga väpnade rebellrörelser i Burundi, det går därför inte att bortse från risken att deras anhängare försätter landet i kaos och konflikt när resultaten av valet tillkännages, säger en representant för IKFF i Burundi.

Coronaviruset har inte hindrat väljare från att samlas i vallokalerna, ofta under stor trängsel. Möjligheten att välja en ny ledare för första gången på 15 år engagerar och valdeltagandet har varit stort. För en vecka sedan kastade landets regering ut Världshälsoorganisationen WHO:s representanter efter att WHO kritiserat alla partier för att ha hållit stora kampanjmöten trots risken för smittspridning. 

I en bild som den lokala journalisten Moses Havyarimana lagt upp på twitter ser man burundier som köar tätt utanför en vallokal.

Burundi har bara rapporterat 42 fall av covid-19, men då väldigt få har testats för viruset kan mörkertalet vara stort. The Independent rapporterar att vissa valdeltagare säger att det kan vara värt att smittas och dö om det här valet innebär en större frihet och förändring i landet. 

Oppositionsledaren Agathon Rwasa från National Freedom Council har sagt till Reuters att valobservatörer från hans parti har jagats bort från vallokalerna. Enligt Rwasa pågår det utbrett valfusk och han undrar hur hans parti ska kunna godkänna valresultat när de inte får närvara vid rösträkningen. 

På valdagsmorgonen rapporterade många Burundier att de inte kom åt Facebook, WhatsApp och Twitter. Plattformar som ofta används för att sprida information under valkampanjer.  

Flera organisationer har tidigare varnat för att valet inte kommer att ske på ett fritt och demokratiskt sätt, däribland FN:s undersökningskommission för Burundi. De har noterat att våldet i landet ökar och att journalister och andra som öppet kritiserat regeringen utsätts för trakasserier och fängslas.  

Internationella valobservatörer har inte funnits på plats för att bevaka valet då regeringen den 8:e maj införde 14 dagars karantän för alla inresande från utlandet. 

Även nationella valobservatörer ska ha valts ut i förväg av valkommittén utan att information getts om på vilka grunder de valts. Det rapporterar IKFF:s Burundi sektion. 

Valresultaten förväntas komma inom en vecka. 

Om ingen vinner 50 procent av rösterna i den första valomgången måste ett ny omröstning mellan de två största partierna hållas inom två veckor. Trots risken för valfusk, ryktesspridning och spänningar mellan partierna hoppas IKFF:s Burundi sektion att perioden efter röstningen inte ska präglas av fler konflikter. 

– Burundi måste vara starkare än en politisk åsikt eller ett politiskt parti. Vi måste ha tillit till valkommittén som har sista ordet. Vårt land har inte råd med fler konflikter och våldsamheter, säger en representant för IKFF Burundi.

Bildmontage: Edward Rwema (VOA) CC-by, bilden från valokalen är från förra valet 2015.

Av | 21 maj 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Rättegången som avgör Etiopiens framtid

Flera etiopiska oppositionspolitiker åtalades för terrorism i veckan. Blankspot var på plats i domstolen för att följa vad som utvecklat sig till en bitter politisk strid.

Nya coronaregler för Wiens restauranger

Alla gäster ska från och med idag uppge namn, telefonnummer och e-post när de äter ute. Det är Österikes senaste svar på den ökande smittspridningen.

Så drabbar viruset utbildningen för världens barn

Brit Stakston tittar närmare på två aktuella rapporter från OECD och Human Right Watch som visar hur allvarligt coronapandemin slagit mot utbildningsväsendet runt om i världen.

Pandemin tände gnistan hos belarusierna

En omtumlande vår bäddade för stort politiskt engagemang hos det belarusiska folket. Men varför reste sig medborgarna just i år? Blankspot har talat med Alesia Rudnik, ordförande i organisationen Sveriges Belarusier.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.