Stakston: Därför är NRK:s experimenterande med unga så allvarligt

Av | 5 september 2019

Det norska public service-företaget NRK, har med hjälp av falska nyheter, medvetet försökt att manipulera ett skolval i en gymnasieskola. ”Det finns all anledning att vara mycket kritiskt mot det här experimentet och fundera över hur etiskt detta är” skriver Brit Stakston.

Norska public service, NRK, har i serien ”Folkeopplysningen” experimenterat med gymnasieelever för att visa på vikten av källkritik. Experimentet har pågått under sex månader i samband med ett skolval.

Efter valet berättade NRK för eleverna om den palett av verktyg de använt sig av för att påverka dem; falska profiler med falska följare; falska sidor; falska nyheter; falska evenemang; falska organisationer och dessutom låtit dessa påhittade organisationer arrangera evenemang på skolan.

I experimentet var ett politiskt parti i fokus och innehåll producerades i syfte att låta just det partiet få fler röster. En del av eleverna är dessutom röstberättigade i det kommande kommunalvalet och kan ha förhandsröstat.

När NRK i går valde att berätta detta för eleverna hoppades de enligt Jan Erik Ågland projektledare för programserien att all kommunikation eleverna eventuellt haft med dessa fejkade aktörer och deras budskap skulle glömmas bort.

Man hoppades också att det innehåll man lagt ut på nätet inte skulle ha spridit sig utanför skolan.

Det finns all anledning att vara mycket kritiskt mot det här experimentet och fundera över hur etiskt detta är.

Behovet av kunskap och förmåga att tänka källkritiskt är stort. Det nya medielandskapet öppnar för många aktörer med olika agendor som med hjälp av desinformation och påverkan av det slag NRK just genomfört manipulerar och opinionsbildar. Det finns dokumenterat att ett aktivt användande av missvisande material online har påverkat de senaste europeiska valen. Nätmanipulation och andra påverkansmetoder är en angelägen fråga för demokratin och dess utveckling.

Inget av detta ger legitimitet till NRK:s illa valda metod.

Det är i dag nästan omöjligt att skilja journalistiskt innehåll från allt annat på nätet. Samtidigt finns ett starkt ifrågasättande av journalistik.

I det scenariot behöver medier tydligt förklara hur journalistik görs och värna om att bygga tillit till medierna som avsändare. Det är angeläget att använda källkritiken för att känna källtillit och tryggt veta hur man finner forskning, fakta och nyhetskällor att lita på.

Detta görs inte genom att själv bli en aktör som fyller nätet med skräp. Verkligheten är tillräckligt fylld av försök till att manipulera och bygga gräsrotsrörelser på det sätt NRK gjort och precis som dem upplever sig NRK gå i mål när diskussionsvågorna om det kommande programmet går högt.

Exakt så agerar varje antidemokratisk aktör som vill nå ut med sina frågor: Välj en metod eller ett språkbruk som provocerar såpass att en sådan här diskussion uppstår.

**

Lyssna på fler infallsvinklar på detta i gårdagens Studio Ett där Jan Egil Ådland, projektledare för experimentet hos NRK, Karin Olsson ställföreträdande utgivare på Expressen och Brit Stakston medverkade.

Av | 5 september 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Mediekritik

Stakston: Den perfekta sexköparen

En framgångsrik man med såväl inslag av våldsamhet i sin bakgrund som en väldokumenterat sunkig och daterad kvinnosyn blev den perfekta sexköparen för aktivister att spinna kring.

Ny vecka. Nu släpper vi Paolo.

Paolo Roberto köper sex i en lägenhetsbordell på torsdagskvällen. Händelsen ger vid sidan av frågan om sexköp en dyster inblick i opinionsbildning och den nya medielogiken. Och återigen blir det bekymrande tydligt att så många inte förstår vad journalistik är. Det skriver mediestrategen Brit Stakston i en analys.

Därför är det viktigt att intervjua förövare

En namninsamling vill stoppa sändningen av Jenny Strömstedts intervju med Paolo Roberto. Men är det inte just förövarna vi behöver höra och ställa till svars, frågar sig Martin Schibbye i en krönika.

Stakston: Är vi beredda på en helt förändrad vardag?

Vi kommer nu behöva ta en mängd beslut om helt nya situationer i vår vardag. Det kommer att krävas såväl ”social disciplin” som en stor dos medmänsklighet. Själv står jag inför ett av mitt livs svåraste beslut.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.