Stakston: Facebooks valuta klarar inte företagets förtroendekris

Av | 24 oktober 2019

Den senaste månaden har flera nyckelaktörer hoppat av Facebooks hajpade valutaprojektet Libra. Zuckerberg har grillats av den amerikanska kongressen och det ser ut som om Facebooks förtroendekris kommer att påverka Libras utveckling.

De senaste veckorna har Librakonsortiet som överser facebooks valutaprojekt tappat sju av sina medlemmar. Bland de som hoppat av återfinns Mastercard, Visa, Stripe och Paypal. Säkerligen ett stort bakslag för Facebook som siktade på minst 100 medlemmar i konsortiet.

Men istället för tillväxt av strategiska partners har de med erfarenhet av finansmarknaden lämnat och kvar finns drygt 20 partners.

Oron för att Libra är en valuta som kommer att gynna penningtvätt, illegala transaktioner och missbruka användares persondata är stor. Kritiken växer i takt med att Facebook inte ser ut att vilja ändra något eller kunna möta de olika ländernas regleringskrav; Frankrike, Tyskland och Indien har aviserat att de vill blockera utvecklingen av Libra i sina länder.

Mark Zuckerberg mötte igår den amerikanska kongressen i en lång utfrågning som inte bara handlade om Libra utan lika mycket om företagets alla andra problem.

Kritiken mot Libra är dock särskilt intressant att analysera i relation till den allmänna förtroendekris och det minskade generella förtroendet som finns för Facebook. Det djärva drag som lanseringen av Libra innebär har nu kunnat synas. Krafterna mot att Facebook ska få denna centrala roll i världsekonomin är starka. Det är logiskt i skenet av företagets historia och hur det skulle kunna påverka den finansiella stabiliteten i världen. Att agera som en digital stat och utmana alla länders riksbanker när man inte ens klarar av att hantera falsk information på sin egen plattform håller inte. Och de har sannerligen inte positionen längre där kritik kan hanteras med ett ”vi fixar det här”.

Historien visar att de inte gör det.

Kanske är tiden mogen för beslutsfattare att vara lite klokare och mer eftertänksamma nu när Facebook vill lansera denna nya globala digitala valuta.

Det allmänna narrativet runt Facebook som en innovativ plattform för total yttrandefrihet och positiv demokratiutveckling var bärande i början. Det starka ifrågasättandet kan inte bara avfärdas med att gamla jättar är rädda för disruption. Snarare kan kritiken till och med ses som att finansmarknaden och politiker över hela världen nu gör det som civilsamhället och medier borde gjort från första början: De använder all sin kunskap om finansmarknaden och försöker se den långa linjen av det Libra föreslagit.

Facebook bygger sin affär på användarnas digitala sociala kapital och den tid de väljer att spendera på plattformen. Att de till detta skulle kunna addera användarnas ekonomiska transaktioner och nätverk måste detaljanalyseras.

Det verkar som att, även om Facebook i det nya medielandskapet kunnat bidra till ett politiskt kaos och polarisering, tiden nu är mogen för att inte naivt låta dem orsaka instabilitet på den globala finansmarknaden.

Toppbilden föreställer Mark Zuckerberg och är tagen av Anthony Quintano.

Av | 24 oktober 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Ekonomi Allt om Facebook

Ett år med gula västarna

Är Gula västarna chic eller passé? På söndag hoppas rörelsen fira ett år med megademonstrationer runtom i Frankrike. Demonstrationer som har för vana att sluta våldsamt.

Stakston: Om konsten att köpa ett valresultat

Istället för att lämna EU nu i veckan går Storbritannien till nyval den 12 december. Cirkusen runt Brexit är ett färskt exempel att bära i minne vad gäller konsekvensen av politisk annonsering i sociala medier.

Brexit bortom de Brittiska öarna

Storbritannien har en lång rad utomeuropeiska territorier med komplicerade förhållanden till EU. Vad kommer hända med dem efter Brexit?

Stakston: Facebooks valuta klarar inte företagets förtroendekris

Den senaste månaden har flera nyckelaktörer hoppat av Facebooks hajpade valutaprojektet Libra. Zuckerberg har grillats av den amerikanska kongressen och det ser ut som om Facebooks förtroendekris kommer att påverka Libras utveckling.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.