Stakston: Immunitetsintyg är en dålig idé

Av | 1 maj 2020

När människor tillfrisknar från covid-19 vill de snart kunna resa fritt igen. Hur ska det ske utan att vi råkar klyva samhället i två delar?

Över hela världen finns det enligt WHO 1 031 502 personer som har tillfrisknat och 1 954 695 personer som just nu har milda symptom.

Allt fler människor blir friska och har en förhoppning om att vara immuna, åtminstone för en period, så de kan återgå till sin vardag. Alla längtar efter att kunna ge sig ut i samhället utan att behöva oroa sig för att smittas eller smitta andra.

De som varit sjuka vill ha tillbaks sin frihet och göra allt det man fyllde sitt liv med före coronaviruset spreds.

Snart är det dessutom dags för sommar och semester. Även om långflygningar säkert dröjer något år för semestrande vill man kunna resa fritt för att träffa anhöriga, göra kortare resor eller arbeta. Många lever också nära landsgränser och har under de stränga restriktionerna fått stanna på ena sidan av gränsen. Många familjer har också separerats från sina anhöriga i olika delar av världen

Min mamma är isolerad på ett ålderdomshem i Österrike. Från och med nästa vecka kan jag besöka henne utomhus inom de möteszoner som ålderdomshemmet erbjuder. Det är numer möjligt att boka tid och träffa henne om man bär munskydd, handskar och respekterar avståndsreglerna.

För bara några veckor sedan trodde jag inte det skulle vara möjligt att få träffa henne igen under hennes återstående livstid.

Om jag bara kan ta mig in i landet.

Österrike har precis som många andra länder infört gränskontroller mot samtliga grannländer. Det är dock möjligt att resa dit men alla resenärer måste uppvisa ett friskhetsintyg vid inresa som inte är äldre än fyra dagar.

Inkommande resenärer från EU- och Schengen kommer sedan behöva vara i karantän i 14 dagar.

Detta är åtgärder som verkar såväl avskräckande som logistiskt svåra under en vanlig semesterresa. Man vill säkerligen inte spendera 14 dagar i karantän innan man ens får starta sin semester. Vilket länder som är beroende av sin turism förstås är medvetna om.

Ett första exempel är hur Österrike från och med måndagen den 4 maj ger möjligheten för inresande att testa sig för covid-19 till en kostnad av 190 euro. Testet tar ett par timmar och testar man negativt slipper man dagarna i karantän.

I EU skedde i veckan en informell videokonferens med ministrar ansvariga för turism. Mötet initierades av den kroatiske ministern Gari Cappelli, mellan ministrar ansvariga för turism. På agendan var hur man ska kunna rädda semesterindustrin och underlätta för den fria rörligheten inom EU.

Generalsekreteraren för världsturistorganisationen, World Tourism Organization (UNWTO) deltog också under mötet och efterlyste kreativa, innovativa och pragmatiska lösningar för att stötta turismsektorn. Enligt Zurab Pololikashvili och UNWTO står turismbranschen för 12 procent av de arbetstillfällen som finns i EU. Mer än tre fjärdedelar av det internationella resandet inom EU skedde före coronautbrottet bland medlemsländerna.

Under mötet diskuterades också vikten av att, i samråd med epidemiologer, hitta sätt att underlätta resandet. Det kan innefatta en form av turistkorridorer och annat så som friskhetsintyg som visar att man är immun.

Detta lär dock dröja eftersom det i dagsläget är väldigt osäkert om man ens blir immun. WHO avfärdar alla såna tankar och skriver i ett uttalande att ”det finns för närvarande inga bevis för att personer som har återhämtat sig från COVID-19 och har antikroppar är skyddade mot en andra infektion”.

Det är förståeligt på så många plan att allt fler länder börjar diskutera hur restriktioner ska kunna lättas och hur ett intyg som visar att man är frisk skulle kunna utfärdas. Startup-bolag och andra aktörer tar många initiativ för att utveckla olika alternativ.

I Tyskland såväl som i England har det setts som en tänkbar möjlighet att utfärda immunitesintyg i samband med att det genomförs masstestningar av antikroppar. I takt med allt fler tillfrisknade kommer trycket öka på att lösa detta också. Vaccinet lär dröja minst 12 – 18 månader.

Och även om WHO längre fram bekräftar att man med antikroppar är immun, åtminstone för två – tre år så finns det många andra allvarliga perspektiv att ta hänsyn till. Inte nog med att viruset redan drabbar de mest utsatta mest så vore det förödande att addera fler dimensioner av ojämlikhet.

Förmåner och deltagande i samhället som fullvärdig medborgare för dig som är immun och har råd att skaffa dig dessa immunitetsintyg. Och den som inte är det får inte samma möjligheter och kanske till och med utsätter sig för smitta för att kunna få det.

I tidningen Wired intervjuas forskare som betonar att forskningen är full av exempel på hur negativt det är för ett samhälle med inne- och utegrupper av detta slag. Den sociala sammanhållningen som finns i kampen mot viruset kommer att skadas negativt. Den gemensamma kampen mot viruset tappas bort. Det kan också få förödande personliga konsekvenser för en person som skaffat sig ett immunitetsintyg, äkta eller falskt, som sedan trots allt visar sig ha smittat ett stort antal personer. Eller smittar sig själv igen och blir allvarligt sjuk.

Hoppet får med andra ord stå till att det dygnet runt sker fortsatt forskning på såväl individens immunitet, flockimmunitet och ett nytt vaccin. Även om det sistnämnda lär ta minst 18 månader för att vara säkert.

Under tiden måste processen vara transparent så att oetiska aktörer inte kan kliva fram och tjäna pengar på människors desperata längtan efter att kunna bli en del av samhället igen.

Läs mer här:

Immunity passports” in the context of COVID-19

Immunity passports aren’t a good way out of the coronavirus crisis

CoV: Flughafen bietet schnelle Tests an

Germany could issue thousands of people coronavirus ‘immunity certificates’ so they can leave the lockdown early

Croatian tourism minister: Protocol on travel at EU level need to be adopted

Ministers voiced strong support for national and EU measures for the swift and effective recovery of tourism sector

Av | 1 maj 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Coronavirus

Domstol i Österrike: Nedstängningen strider mot lagen

Brit Stakston skriver på plats i Österrike om reaktionerna på domstolens bitvis hårda kritik mot coronarestriktionerna och hur det påverkar nya beslut.

Stakston: Konsten att resa under en pandemi

Även om resmålet är en välbekant stad man besökt i många år är inget annat som vanligt.

Stakston: Utan yttrandefrihet bekämpas inte pandemin

FN menar i en ny rapport att flera länders agerande i pandemins spår undergräver press- och yttrandefriheten.

Redaktionen tipsar: Skräpmusik av högsta kvalitet

Möt bandet som fastnade tillsammans i ett annat land under pandemin.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.