Stakston: Låt inte Snowdens avslöjanden falla i glömska

Av | 12 september 2019

År 2013 chockade den 29-åriga Edward Snowden världen när han bröt med den amerikanska underrättelsetjänsten och avslöjade deras omfattande övervakningsprogram. Nu, sex år senare, berättar han för första gången om sin roll i uppbyggnaden av detta system och varför han till slut bestämde sig för att röja det.

Edward Snowdens biografi ”I allmänhetens tjänst” publiceras nästa vecka. I boken kommer han berätta i detalj om hur det var att bygga ett system för övervakning tills det egna samvetet fick honom att inse att han behövde rasera det.

Kanske kan boken bli den nödvändiga sparken i baken för en utveckling där de flesta allt oftare aningslöst delar med sig av mer och mer av data i takt med digitaliseringen. Snowdens tidigare avslöjande behövs som en nyttig påminnelse om dataintegritet och övervakning. Förhoppningsvis leder reflektionen om hur utvecklingen sett ut sedan dess också om nya strategier för framtiden. Hos allmänheten samt hos de företag vars affärsmodell bygger på datainsamling.

Blankspot arrangerar tillsammans med Right Livelihood Foundation, Amnesty och Leopoard förlag ett samtal under världssläppet den 17 september. Lyssna gärna på Snowden från Internetdagarna 2016 som en introduktion till den fortsättning som biografin kan ge.

Boken släpps synkront och har omgärdats av ett stor hemlighetsmakeri. Idag budas ett exemplar av boken till mig inför samtalet på måndag. Jag är extra nyfiken på Snowdens analyser av utvecklingen och sambandet mellan det han varit med och byggt upp och utvecklingen idag. Vad har blivit värre och har något förbättrats?

Smidighet vinner nästan alltid över den egna integriteten. I rasande takt godkänns användarvillkor utan att de ens skummas igenom och det är lätt att tänka ”men äsch jag har inget att dölja” och överlåta allt ansvar till tjänsteleverantören.

Data är möjlig att samla in överallt genom digital teknik från övervakningskameror, digitala köp i det kontantlösa samhället, ansiktsigenkänning, ”Internet of Things” och AI. Ju mer som blir uppkopplat och insamlat desto mer möjligt är det att övervaka.

I Kina vet vi att datainsamlingen redan i dag används för att ge medborgare ett socialt kreditsystem, ett slags samhällsbetyg.

I dagarna pågår teknikkonferensen Gather i Stockholm. Under temat ”Övervakningsekonomin” lyfte här den digitala strategen Andie Chang fram hur den övervakning som pågår i Kina till stor del också uppskattas av medborgarna. Datainsamlingen bidrar helt enkelt till större trygghet.

Andie Chang exemplifierade det med att man köper ett helårskort på ett gym som sedan läggs ner efter tre månader. Förlorade pengar som man utan digital övervakning inte kan göra något åt. Bedragaren kan utan vidare flytta till nästa stad och genomföra samma bedrägeri där. När system saknas för att kontrollera någons kreditvärdighet innan man gör affärer eller möjlighet att stämma någon blir spelfältet öppet för alla möjliga bedrägerier.

Digital övervakning som ger ett digitalt samhällsbetyg blir alltså mer av ett positivt alternativ. Kanske bör det alltså också analyseras som en form av innovativ digital samhällsutveckling som effektivt kan ta tag i problem som mutor, kreditvärdighet och lagtillämpning.

Genom att lyfta fram att Kinas sociala kreditsystem också har positiva effekter för enskilda medborgare, ville Andie Chang uppmana åhörarna att i väst börja vända blicken lika mycket mot den egna dataanvändningen.

Även här pågår övervakningen redan. Allt mer data samlas hos ett fåtal aktörer och den utvecklingen riskerar att förvandla demokratier till autokratier –  envälden med all makt hos några få som äger all data.

Allt medan vi stirrar förskräckt på Kina och känner oss skyddade av att de allra mest dystopiska bilderna sker någon annanstans långt borta. Medvetenheten måste ökas och vi befinner oss sannerligen i ett läge där allt är både och. Tydligast gestaltas det av den oro som finns i många samtal liknande seminariet om övervakning på den pågående konferensen samtidigt som några av deltagarna implanterar ett chip.

**

ERBJUDANDE: Till dig som är betalande medlem har vi 10 platser till den svenska lanseringen av Edward Snowdens bok den 17 september klockan 18 på Rival.  Först till kvarn anmäl er före söndag klockan 24  – maila till [email protected]

Lästips: Samtal med Edward Snowden (2016)

Av | 12 september 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om digitalisering

Stakston: Bildning behövs väl inte när internet finns?

En ny svensk undersökning visar på en låg digital allmänbildning.

Stakston: Den snabba vägen till terrorism

Hur förvandlas en vanlig människa till våldsam terrorist? En del av svaret finns på internet.

Stakston: Hopp och förtvivlan om webbens framtid

Kan det nya initiativet från webbens fader rädda oss från den digitala dystopin?

Stakston: ”I allmänhetens tjänst” vill ruska om oss

Edward Snowdens självbiografi "I allmänhetens tjänst" släpptes på 25 språk samtidigt tidigare i veckan. Här skriver Brit Stakston om en bok hon hoppas ska ruska om.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.