Stakston: Samtal om samtalen fortsätter

Av | 27 september 2019

När SVT nu sällar sig till gänget av samtalssatsningar konstaterar Brit Stakston ännu en gång det absurda i denna trend och sin längtan efter mer ljus på det som förenar.

Trenden att lite nyfrälst lansera idén om samtal som en nydanande lösning på polariseringen har fortsatt växa. I början av året kritiserade jag denna hyfsat cyniska förkärlek till samtal med oliksinnade. Startpunkten vare ett poddsamtal som släpptes på Förintelsens minnesdag där en central person inom den svenska extremhögern, som bland annat ifrågasätter Förintelsen, helt oemotsagt fick berätta om sin världsbild. 

Och det är ju så det är. De där samtalen som ska föras handlar nästan uteslutande om att ”våga möta” de där ”kontroversiella” för att piska igång onlineflockarna i varsitt hörn. Detta trots att det offentliga samtalet redan domineras av de här polariserande röster. Syftet är förstås att dra trafik till läsare, lyssnare eller sina evenemang.

Sist ut i raden av samtalssatsningar är SVTs satsning Sverige möts. Även där handlar det om att välja ut de mest polariserande frågorna och sortera folk i grupper därefter. Ständigt leta efter den matchning där det finns minst chans att någon verkligen vill närma sig någon annan eller byta åsikt. Samtal är ju i grunden ett gemensamt lärande. Men här skyfflas man som alltid i de här satsningarna djupare ner i sina skyttegravar och kommer oftast snarare bekräfta sina fördomar om den andre eller förstärka den identitet man redan har.

Personligen har det sedan jag skrivit ett antal artiklar på temat varit intressant att se sig själv placeras i ett hörn som yttrandefrihetsmotståndare. När min startpunkt är den motsatta. Att jag vill försvara yttrandefriheten och den dagliga tillämpningen av den runt om i landet. Att jag saknar lusten hos fler att ge alla dem som inte skriker högst mer medieutrymme. Att visa på det som förenar människor. För det får inte glömmas bort att de här samtalslanseringarna alltid har en undertext av att yttrandefriheten inte finns i Sverige längre. De här satsningarna ska alltså stärka upp demokratin. När allt handlar om att domptera den rådande medielogiken och snarare förstärka polariseringen ytterligare ett varv.

Jag bestämde mig tidigt att inte fortsätta driva den här frågan. Förfrågningarna om att delta i allehanda debatter i radio, tv och samtalsserier i media har varit oändliga. Alla vill prata om samtalen. Det må vara meningslöst men det minsta jag kan göra är att avstå. Annars blir jag ju en del av den där effektsökande geggan själv.

Men det finns några få tillfällen jag tackat ja och det är i två panelsamtal. Ett i Almedalen med författaren Lena Andersson och ett sker idag på Bokmässan båda hos Svenska Dagbladet.

Det första tackade jag ja till för det var spännande att träffa någon som lever sitt liv utanför nätet vilket Lena Andersson gör. Jag lärde mig mycket av det samtalet och jag hoppas hon fick med sig en förståelse för varför ytterligare ett förstärkande av redan rejält synliga aktörer kan vara problematiskt. Det andra sker idag på bokmässan med dramatikerna Stina Oscarson. Hon har medverkat i Svenska Dagbladets samtalsserie. Och det tackar jag ja till för att vi har samma startpunkt men det är ju ingen som vill lyssna på när man väl hamnat i motståndarhörnan. Men vi tycker båda att man kan tala med alla. Men det behöver väl inte konstant livesändas, poddas och publiceras. Citerar mig själv ur en av dessa artiklar:

Samtal är nämligen inte teater. Samtal är viljan att mötas och lyssna. Människors sociala interaktioner i samtalsform har drivit utvecklingen och byggt samhällen i århundraden. Det är ingen innovation som enbart kan utföras av hummande samtalsledare. ur DN Kultur Samtiden präglas av en övertro på samtal med högerextremister

Välkomna till dagens samtal om samtal som sker på Bokmässan hos Svenska Dagbladet i monter B02:39 klockan 16:30 – 17.00.

Här kan du läsa mer om Blankspots deltagande på Bokmässan.

Av | 27 september 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.