Stakston: Spionskandal hos Twitter blottlägger nya säkerhetshot

Av | 14 november 2019

Två före detta Twitteranställda står inför rätta i Kalifornien för spioneri. De har på uppdrag av Saudiarabien kartlagt tusentals dissidenter. Detta är ytterligare ett bakslag för techföretaget som kan leda till fler krav på reglering.

Totalt rör det sig om över 6 000 användarkonton som de båda åtalade spionerna har samlat användardata från under 2015. De har vidarebefordrat information som innefattar direktmeddelanden, kreditkortsuppgifter, mejladress, födelsenummer, telefonnummer, vilka man följer, hur ofta man twittrar samt ip-nummer vilket möjliggör att de som fick uppgifterna i detalj kan ta reda på vem som är var och hur man rör sig genom triangulering.

I samband med detta har 33 regimkritiska konton med många följare stängts ner. De stängdes ner efter anmälningar från Saudiarabien enligt gängse rutiner hos Twitter för avstängningar.

Dessa händelser väcker frågan om hur techföretagen arbetar med säkerhet. Och det handlar om såväl tidigare datahantering och vad som görs idag.

Vad kan de göra för att säkra användarna från missbruk av data och insiderbrott och spioneri av detta slag. Det här åtalet borde leda till att Twitter granskas för hur datasäkerheten sett ut genom åren och frågas ut på samma sätt som Facebook. Det här visar återigen hur mycket och hur känslig data dessa företag sitter på.

Hur länge har det varit såhär lätt för vem som helst på företaget att få tillgång den här datan? Och även om den nu har lyckats upprätta bättre säkerhetsrutiner borde det analyseras hur mycket data som har kunnat samlas in under många år då säkerhetstänket var avsevärt mycket lägre än förväntat. För de stora nätjättarna är detta spioneri ännu ett graverande exempel på allvarliga händelser som kan leda till än starkare krav på reglering av dem.

Enligt åklagaren sker det första mötet med en av de åtalade i London under en Twitterkonferens 2015. Där överlämnas en muta i form av en dyrbar Hublot klocka och följs senare av utbetalningar på cirka 300 000 USD. Efter mötet i London börjar den privata informationen att delas. Bland de twitteranvändare vars uppgifter överlämnats finns en användare som hade kontakt med journalisten Jamal Khashoggi som var regimkritisk och mördades på ett konsulat i Saudiarabien.

Som anställd på Twitter skrev man även år 2015 på ett avtal som byggde på deras ”Playbook”. Idag återfinns dessa regler för anställda i deras Code of conduct. Det reglerades dock redan då tydligt vad man som anställd får och inte får göra och vikten av att säkerställa att användarnas data inte missbrukas. I förundersökningen nämns också en säkerhetshandbok som delades ut i samband med att anställningsavtalen skrevs under.

En sak visar dock förundersökningen. De båda före detta Twitteranställda hade inga arbetsuppgifter som gjorde att de behövde eller ens överhuvudtaget borde ha kunnat få tillgång till all den data som de kunde samla in och överlämna till Saudiarabien utan att några interna larmrutiner aktiverades.

Det väcker frågan om hur mycket personlig data man som anställd under de första, låt säga 10 naiva åren, fått tillgång till hur som helst på detta sätt. Hos alla de stora sociala medieföretagen.

I detta fall var en klockmuta det som behövdes för att börja. I andra fall har det säkert räckt med nyfikenhet.

Lästips: rättegångshandlingarna.

Av | 14 november 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Twitter

Stakston: Spionskandal hos Twitter blottlägger nya säkerhetshot

Två före detta Twitteranställda står inför rätta i Kalifornien för spioneri. De har på uppdrag av Saudiarabien kartlagt tusentals dissidenter. Detta är ytterligare ett bakslag för techföretaget som kan leda till fler krav på reglering.

Stakston: Om konsten att köpa ett valresultat

Istället för att lämna EU nu i veckan går Storbritannien till nyval den 12 december. Cirkusen runt Brexit är ett färskt exempel att bära i minne vad gäller konsekvensen av politisk annonsering i sociala medier.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.