Stöd reportageserien från Verkliga Sverige

Av | 1 mars 2019

Blankspot gör en resa genom Sverige under tre år. Det blir 340 mil av svenska landskap och nu är det dags för Blekinge.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Verkliga Sverige

Allt sedan starten har våra supporters efterfrågat reportage från Sverige. Till slut fann vi ramen för detta och gav oss ut på en reportageresa i Nils Holgerssons fotspår. När Selma Lagerlöf skrev läseboken Nils Holgerssons underbara resa skedde det på uppdrag av folkskollärarna, för att göra en ny bok för folkskolorna för att öka bildningsnivån bland de barn som hade minst ekonomiska resurser. I en berättelse fylld av fantasi gavs sedan tanken frihet och demokratin luft under vingarna.

De förändringar Sverige går igenom idag, från industri- till kunskapssamhälle, medför både utmaningar och möjligheter. Globalisering, urbanisering och digitalisering skapar klyftor, men även hopp och framtidstro. Vi hoppas kunna skildra detta på ett mångfacetterat sätt. Vi publicerar vid sidan av reportage i longreadformat från de landskap vi besöker även kulturanalyser. De kommer specifikt djupdyka i hur demokratin tillämpas i vardagen och vilken roll  de traditionella folkbildningsaktörerna har idag.

Vi  har nu lämnat Skåne och satt kurs mot Blekinge. Läs mer här.  

Vårt mål med Blankspot är att bevaka vita fläckar och ge människor en röst. Vi vill också att journalistiken ska tillhöra er som finansierat den och att berättelserna får bästa förutsättningar att nå så många som möjligt. Därför är det fritt fram att återpublicera och översätta våra reportage. Läs gärna detta innan. 

**

Genom att stödja Blankspot hjälper du oss att fortsätta reportageserien. Du kan stödja oss på många olika sätt. Facebook: här finns insamlingen på Facebook för denna reportageserie alternativt att du startar en egen insamling för Blankspot. Du kan också swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller använda Patreon. Du kan också prenumerera för 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året. Som supporter får du vårt särskilda nyhetsbrev och inbjudningar till redaktionella evenemang.

Ju mer stöd desto fler reportage.

Av | 1 mars 2019

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Verkliga Sverige

Stöd reportageserien från Verkliga Sverige

Blankspot gör en resa genom Sverige under tre år. Det blir 340 mil av svenska landskap och nu är det dags för Blekinge.

Vellinge kommun får rätt att förbjuda tiggeri

Ett lokalt förbud mot tiggeri får införas i Vellinge kommun. Det skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett pressmeddelande. – Nu kan varje kommun införa det, säger Carina Wutzler, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Blekinge nästa för reportageserien ”Verkliga Sverige”

Nu fortsätter reportageresan Verkliga Sverige och vår digitala gås flyger nu mot Blekinge. Vad tycker ni vi borde skriva om?

Konsten att fiska i grumliga vatten

Två sportfiskeentusiaster från skånska Tågarp bestämde sig för att göra något åt sin hemmasjös grumliga vatten. Några år senare syns bottnarna på Växjös sjöar för första gången på årtionden.