Stor oro över högerextrem terror

Av | 13 april 2020

Oron för transnationell högerextremism är fortsatt stor. Det visar två aktuella rapporter från FN och SÄPO.

Inom ramen för FN:s säkerhetsråd finns ett utskott för bekämpning av terrorism, CTED, som nyligen publicerade en trendrapport.

Rapporten kommer efter att flera medlemsstater blivit allt mer oroade över det växande gränsöverskridande hotet från högerextrem terror.

Rapporten visar på en 320 procentig ökning av attacker under en femårsperiod. Attackerna har i de flesta fall genomförts i västerländska länder. Antal gripna har fördubblats mellan åren 2017 och 2018.

I rapporten beskrivs extremhögern som en skiftande och svårdefinierad rörelse, präglad av både hatbrott, politiskt våld och organiserad terrorism. Skiftande, komplexa och överlappande miljöer som drivs av olika men relaterade ideologier.

Det de olika individerna, grupperingarna och rörelserna har gemensamt, enligt rapporten, är att de uttrycker främlingsfientlighet, hat och rasism. islamofobi, antisemtism, hat mot hbtq-rörelsen och alla andra former av oliktänkande dominerar.

Det konstateras också att högerextrema terrorister konstant visat sin anpassningsförmåga till nya digitala arenor och verktyg och ofta är de första att prova på dem för att distribuera och rekrytera.

I rapporten beskrivs hur attacken i Christchurch, Nya Zeeland visar hur väl extrema terroriströrelser exploaterar olika plattformar för att optimalt använda dessa för att distribuera sina aktioner. Det är en raffinerad mediestrategi där stora och små plattformar blandas och distributionens effekt maximeras genom att URL:er delas till olika supporternätverk.

Detta välplanerade sätt att i detalj lära sig allt om plattformarna och använda dem för att nå hela världen med de terroristattacker man genomför gjorde att en del stater gick samman efter Christchurch för att göra något åt dessa rörelser online.

Samtidigt väcker dessa åtgärder en parallell diskussion om var gränsen för yttrandefrihet går. Men man kan inte nog understryka hur bekymmersamt effektivt nätet är för många ensamvargar med extrema åsikter att finna likasinnade och därmed stärkas av en gemenskap, samt få utbildning i terrorism.

Blankspot har tidigare skrivit om hur snabb vägen till terrorism är bakom tangenterna.

Även i Säkerhetspolisens årsbok från 2019 berättas att den våldsbejakande extremismen har fått en allt större spridning och attraktionskraft i Sverige. Även om Säpo i årsboken skriver att det fortsatt är den våldsbejakande islamistiska miljön som utgör det största hotet vad gäller attentat, så ger de också samma bild av det växande hotet från högerextrema miljöer som FN-rapporten.

I Säpos årsbok betonas att tillväxten av högerextrema våldsbejakande miljöer inte bara ökar i antalet attacker utan också bidrar till en ökad polarisering i samhället i stort.

Även Säpo lyfter fram internet som en arena för att stärka, rekrytera, mobilisera och inspirera varandra och för att kunna sprida propagandan.

Säpo beskriver i rapporten om att de ska bemöta tillväxten av dessa rörelser genom att ta ett starkt grepp runt den radikalisering som sker, att noga följa rekryteringsformerna och analysera var finansieringen som gör att hotet växer kommer ifrån.

Vidare beskriver de hur man måste arbeta med metoder som avslöjar den institutionalisering som råder inom den våldsbejakande extremismen. Verksamheterna sker i olika bolag, stiftelser och föreningar som omsätter hundratals miljoner kronor. Detta måste flera aktörer arbeta med för att det ska kunna belysas menar Säkerhetspolisen.

När Jonas Trolle från Centrum mot våldsbejakande extremism talade i samband årsdagen för terrorattentatet i Stockholm förra veckan lyfte han just fram nätverkandet och hur det förebyggande arbetet involverar alla. Det inkluderar myndigheter, kommuner, olika civilsamhällesorganisationer och trossamfund till skola, vård och omsorg.

Efter att ha läst de här rapporterna samtidigt som pandemin sprider sig blir det tydligt att arbetet mot extremrörelser som växer i anonymitet och medieskugga inte får glömmas bort.

Och att det fortsatta arbetet blir hela samhällets ansvar.

Läs mer:

CTEDs trendrapport

Årsbok från Säpo

Centrum mot våldsbejakande extremism

Lecture: Alternatives for rural right-wing populist Europe w. Natalia Mamonova

Av | 13 april 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om säkerhet

Bokutdrag: Så bevakar du demonstrationer

Med anledning av våldet mot de journalister som rapporterar från protesterna i USA publicerar vi ett utdrag från säkerhetshandboken "Kom levande hem".

Journalister måltavlor i USA

En svensk journalist, Expressens Nina Svanberg, träffades i helgen av en av polisens gummikulor under oroligheterna i Minneapolis i USA. Nu vittnar flera redaktioner om polisvåld och gripanden.

Minskad pressfrihet kräver ökad säkerhet

På söndag är det pressfrihetens dag. Med anledning av det vill vi tipsa om vår säkerhetshandbok.

Stor oro över högerextrem terror

Oron för transnationell högerextremism är fortsatt stor. Det visar två aktuella rapporter från FN och SÄPO.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.