Stora protester i Togo

Av | 4 december 2018

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Demokratirörelser

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

– Protesterna fortsätter. Det går inte att anordna ett val under rådande omständigheter, säger Shakira Yacoubo, som stöder oppositionella Panafrikanska demokratiska partiet.

Den fjorton partier stora oppositionella koalitionen har sedan tidigare meddelat att den bojkottar valet eftersom det inte anses rättvist. Samtidigt kräver den att president Faure Gnassingbe lämnar sin post.

Under tisdagen uppmanade också koalitionen till en Generalstrejk mot de kommande parlamentsvalen.

– Vi vill inte ha riggade val i det här landet, säger oppositionskoalitionens Brigitte Adjamagbo-Johnson, som motivering till protesterna.

I grannländerna längs med Atlantkusten blåser förändringens vindar. I Gambia och Burkina Faso har presidenter bytts ut. Men i Togo står tiden stilla. I alla fall på ytan: När Gnassingbé Eyadéma avled 2005 hade han suttit vid makten i 38 år. Vid tidpunkten världens näst mest långlivade diktator efter Fidel Castro.

Numera heter Togos president Faure Gnassingbé och är son till den förre presidenten.

Togo ligger inklämd mellan Ghana och Benin.

Protesterna har rast i landet sedan september i fjol och kraven har gällt presidentens avgång men också en konstitutionell reform som skulle begränsa antalet mandatperioder som man kan inneha makten.

Inrikesministern Gilbert Bawara har svarat demonstranterna och sagt till lokala medier att ”valet definitivt kommer att äga rum den 20 december” och att regeringen vidtagit alla tänkbara åtgärder för att det ska ske smidigt och säkert.

– Vi befinner oss i en situation där politiska partier själva får avgöra om de vill delta i valen eller inte, vi respekterar deras beslut att inte delta om det är så.

För ett år sedan släpptes också den 75-årige örebroaren Seidou Issifou fri efter att ha suttit fängslad i Togo i åtta år. Han greps i sitt tidigare hemland 2009 och dömdes till fängelse, misstänkt för att ha planerat en statskupp. Många såg frisläppandet som ett första tecken på reformer i landet.

Något som inte ha infriats under året.

– Vi har bara ett vapen, att marschera! Den här gången ska vi inte ge upp, vi ska kämpa till slutet. Valet kommer inte att bli av! säger Anani Moglodji, en av demonstranterna som kräver att valet stoppas.

Av | 4 december 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Studentprotester i Albanien

Tusentals albanska studenter protesterar med krav på lägre terminsavgifter och mer pengar till utbildning, i bakgrunden finns också ett missnöje med regeringen.

Stora protester i Togo

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

Rättegång inleds mot oppositionsledare i Rwanda

Diane Rwigara, en av de ledande kritikerna mot Rwandas president Paul Kagame har nu släppts mot borgen efter mer än ett år i fängelse. Nu väntar rättegången för den tidigare presidentkandidaten.

Inga nya beslut om gemensam valuta för Västafrika

Deadline är satt till år 2020, men nu håller tiden på att rinna ut.