Stort genomslag för reportaget om döden på arbetslinje 219

Av | 30 april 2019

Blankspots reportage om arbetsplatsolyckan i Ronneby har fått ett stort genomslag i veckan. Det är en av årets mest lästa texter både hos Blankspot och hos Dagens Nyheter där texten också publicerades.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Verkliga Sverige

I en ledare dagen efter skriver DN:s ledarredaktion ”Varför fick den nyanställda Julia på Tarkett i november gå in till maskiner som man tidigare aldrig tilläts närma sig ensam, och som enligt svensk lag nu för tiden dessutom borde ha varit försedda med grindar som automatiskt slog av apparaturen så snart de öppnades? ”

Man tar också upp att på det ”statliga gruvverket LKAB dog en annan Julia några månader tidigare, efter att ett rostigt stålgallergolv gett vika, många meter upp i luften. 50 larm om sönderrostade golv inne i anläggningen hade vid det tillfället inrapporterats, enligt ”Kaliber” (Sveriges Radio 3/12 2018). Hon var inte heller den första att falla igenom.”

Yonna Waltersson som är chefredaktör på tidningen Arbetet skriver på Facebook efter att ha konstaterat att det tragiska hänt: ”På ett plan är jag samtidigt glad att DN tagit in detta viktiga blankspot-reportage. Länge har fackförbundspressen ensamt fått stå för rapporteringen om denna dystra utveckling och jag har verkligen saknat en vettig nyhetsvärdering från de stora medierna när det kommer till arbetslivsfrågor. Döden på jobbet borde vara förstasidesnyhet och inte tillåtas stanna vid en notis. Det borde fler inse. För som det är nu är frågan för lågt prioriterad och tyvärr slipper de ansvariga allt för ofta undan.”

Vår ambition att genom reportaget sätta ljuset på frågan om det ökande antalet olyckor på arbetsplatser har uppfyllts och visar också på journalistikens kraft. Denna gång blev det inte bara en notis.

I efterdebatten har det också lyfts fram att Arbetsmiljöverket inte får de pengar de äskat av regeringen i vårändringsbudgeten 2019 utan tvingas dra ner på antalet inspektörer.

Dagens Nyheters ledarredaktion skriver också att ”Bara genom så enkla och grundläggande åtgärder som att följa lagen och säkerhetsföreskrifterna, se till att det finns nödvändig skyddsutrustning, förbättra luften och minska faktorer som ökar stress vore nästan allt vunnet. Och så måste arbetsgivaren lyssna på de anställda, när de rapporterar problem.”

Läs reportaget hos blankspot.se här och hos DN här. Här kan du läsa mer om arbetet med reportaget. 

Av | 30 april 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Verkliga Sverige

Hur mycket pengar tjänade Sverige på vår västindiska koloni?

Den svenska kolonin i Västindien var i början en vinstaffär. Placeringen mellan afrikanska exporthamnarna i öster och västindiens plantager i väster var perfekt och med slavhandeln fick ön ett väldigt uppsving under de första åren. Men sedan vände vinden.

Så gick det till när Sverige kastade sig in i slavhandeln

Den svenska slavhandeln får inte många rader i läroböckerna i grundskolan. Desto större skäl att berätta om denna vita fläck i vår historia.

Sveriges omstridda strategi – i avskaffandet av slavhandeln

Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade slaveriet, 14 år efter Storbritannien och de andra kolonialmakterna. Inför avskaffandet debatterades Sveriges roll i Riksdagens olika kamrar. En debatt som säger mycket också om den tid vi kallar vår skriver Martin Schibbye.

Vi behöver resa fler statyer

George Floyds död har lett till omfattande demonstrationer världen över. Under veckan har ett flertal statyer föreställande tidigare slavägare välts och vandaliserats i protest. Nu reses krav på att även statyer av Carl Von Linné ska tas ner – men ska vi inte resa nya statyer istället frågar sig Martin Schibbye i en krönika.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.