Striderna trappas upp i Jemen

Av | 8 november 2018

I takt med att striderna i Jemen intensifieras har Läkare Utan Gränsers vårdinrättningar de senaste dagarna tagit emot allt fler patienter med krigsrelaterade skador.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Jemen

I Hodeidah inleddes den första november en större offensiv av styrkor lojala med president Hadi och understödda av den internationella koalitionen som leds av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (SELC).  De senaste dagarna rapporterar Läkare Utan Gränsers team i Hodeidah att de har tagit emot 24 krigsskadade patienter, däribland fem kvinnor och nio barn.

Under samma period fick 50 krigsskadade patienter vård på Läkare Utan Gränsers kirurgiska fältsjukhus i Mocha, 18 mil söder om Hodeidah.

– Med stöd av den internationella koalitionen har de här styrkorna påbörjat en offensiv i form av marktrupper som snabbt har tagit sig runt i staden. Detta har lett till en stor rädsla för att en belägring är på gång, vilket skulle påverka tiotusentals människor som fortfarande bor i Hodeidah, säger Frederic Bertrand, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Jemen i ett pressmeddelande.

FN beskriver läget som den värsta humanitära krisen i världen. Över två miljoner människor har drivits på flykt och Jemen befinner sig på randen av svält.

Tidigare försök till fredssamtal om det krigshärjade Jemen har misslyckats men i veckan uppmanade USA de stridande parterna att hålla fredssamtal – i Sverige.

– Det stämmer att vi har fått en fråga från FN om vi skulle kunna vara en plats där FN-sändebudet kan samla parterna i den här konflikten, sa Margot Wallström till TT vid Nordiska rådets toppmöte i Oslo.

Samtalen planeras att äga rum under november månad.

Av | 8 november 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Jemen

Bakgrund: Jemen

Jemensamtalen i Stockholm är igång. Du har väl inte missat Blankspots reportage från landet.

I väntan på utvisning – till Jemen

I fjol flydde den jemenitiska journalisten Hind Aleryani och hennes dotter till Sverige efter att jihadister hotat henne för hennes artiklar. Nu riskerar hon att skickas tillbaka.

Striderna trappas upp i Jemen

I takt med att striderna i Jemen intensifieras har Läkare Utan Gränsers vårdinrättningar de senaste dagarna tagit emot allt fler patienter med krigsrelaterade skador.

Kriget inuti kriget

Saudiarabien och Förenade Arabemiraten strider tillsammans mot huthi-rebellerna i Jemen. Men i landets södra delar stöder de olika sidor i ett nygammalt inbördeskrig som åter blossat upp i konfliktens kölvatten. Blankspot rapporterar från den belägrade hamnstaden Aden.