Strömmen tillbaka i Puerto Rico

Av | 15 augusti 2018

För första gången sedan orkanen Maria drabbade landet för 11 månader sedan är nu strömmen tillbaka. Landet förbereder sig nu för årets orkansäsong som kan bli den värsta någonsin.

– Inga mera lampor, inga stearinljus, inga skarvsladdar, sa en av landets elektriker när han kopplade ihop nätet så att de sista delarna av landet fick ström i helgen.

Under reparationerna har man använt helikoptrar för att byta ut trästolpar mot stålkonstruktioner som ska kunna stå emot framtida stormar.

Totalt bor 3,3 miljoner människor på USA-territoriet Puerto Rico och enligt forskares beräkningar dog över 4 600 personer i samband med orkanen Maria.

 

Kort efter att orkanen slog till sa guvernören Ricardo Rosselló till CNN att Puerto Ricos elnät var ”lite gammalt, misskött och svagt” och att hans bedömning var att det kunde bli tal om månader innan strömmen var tillbaka.

Men efter 11 månader är fortfarande ön Vieques beroende av generatorer.

Orkansäsongen i Karibien sträcker sig mellan 1 juni och 30 november och forskare befarar att 2018 års orkaner kan bli de värsta på flera år.

Av | 15 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Klimat

Kamp för överlevnad i klimatförändringens spår

Möt människorna vid klimatförändringens frontlinjer - som redan tvingats anpassa sig till extremt väder, förskjutna årstider och oförutsedda temperaturomslag. Ögonblicksbilder från den dagliga kampen för överlevnad - och en förevisning om hur svår utmaningen att anpassa sig till klimatförändringen kommer vara för de som redan nu är drabbade. 

Debatt: En grön energiomställning gör Europa säkrare

En omställning av den europeiska energipolitiken till 100 procent förnybart är nödvändigt både för att bromsa klimatförändringarna och för att vi ska lyckas bygga ett motståndskraftigt och tryggt Europa. Låt oss börja nu, det skriver Jakop Dalunde (mp) och Wanja Kaufmann (mp) i ett debattinlägg.

Danmark vill förbjuda bensinbilar

År 2030 ska försäljningen av nya bensin- och dieselbilar stoppas i Danmark, enligt den danska regeringen.

Jamaica förbjuder sugrör och frigolit

Den jamaicanska regeringen förbjöd i veckan engångsplastpåsar, sugrör och frigolit.