Studentprotester i Albanien

Av | 20 december 2018

Tusentals albanska studenter protesterar med krav på lägre terminsavgifter och mer pengar till utbildning, i bakgrunden finns också ett missnöje med regeringen.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Demokratirörelser

Protesterna mot universitetsavgifterna i Albanien är inne på sin sjunde dag. Men bakom de ekonomiska kraven uppger många demonstranter att de är trötta och besvikna på den nuvarande socialistiska regeringens prioriteringar, som studenterna menar favoriserar landets rika.

Albaniens premiärminister Edi Rama har upprepade gånger försökt skapa en ”dialog” med upprorets organisatörer men mötet har skjutits på framtiden efter att antalet demonstranter minskat under veckan.

1990 var det studentprotester som drev på den dåvarande kommunistregimens fall och landet hade den 8 december en allmän helgdag för att uppmärksamma dem. En ledig dag som många använde till att demonstrera på.

Foto: Kristina Millona

Av | 20 december 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Demokratirörelser

Studentprotester i Albanien

Tusentals albanska studenter protesterar med krav på lägre terminsavgifter och mer pengar till utbildning, i bakgrunden finns också ett missnöje med regeringen.

Stora protester i Togo

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

Rättegång inleds mot oppositionsledare i Rwanda

Diane Rwigara, en av de ledande kritikerna mot Rwandas president Paul Kagame har nu släppts mot borgen efter mer än ett år i fängelse. Nu väntar rättegången för den tidigare presidentkandidaten.

Presspodden #12 – Förövarnas berättelser

I avsnitt tolv gästas Presspodden av Ida Östensson, opinionsbildare, föreläsare och grundare av Fatta-rörelsen samt stiftelsen Make Equal.