Sudan avskaffar dödsstraffet för homosexualitet

Av | 22 juli 2020

Efter mer än 30 år av strängt islamistiskt styre har Sudan beslutat att genomföra vittgående reformer.

Sudans beslut att avskaffa dödsstraffet för homosexualitet har hyllats i veckan och nu höjs röster för att landet också ska avkriminalisera handlingen som sådan. 

– Dessa ändringar är inte tillräckliga, men de är ett bra första steg för övergångsregeringen, som försöker införa förändringar, sa Noor Sultan grundare av gruppen Bedayaa, en LGBT+  grupp som arbetar i Egypten och Sudan till Reuters. 

Andra har varit kritiska mot beslutet i det konservativa landet.

Sudan har styrts av Omar al-Bashir sedan 1989 men efter folkliga protester i fjol så leder en koalition av militärer och civila organisationer landet. Sudan leds för närvarande av ett övergångsstyre som består av ett civil-militärt råd och en civil regering som ska leda landet fram till allmänna val 2022. Maktkampen den emellan och fortsatta gatuprotester är den drivande kraften bakom de senaste reformerna.

– Vi skrotar lagar som kränker de mänskliga rättigheterna, säger justitieminister Nasredeen Abdulbar som motivering till reformerna.

Homosexualitet är kriminaliserat i majoriteten av länderna på kontinenten, men Sudan var ett av få länder som straffade de gripna med döden. 

I den gamla sodomilagen som nu avskaffats så straffades den första ”förseelsen” med 100 piskrapp, den andra med fem års fängelse och tredje gången utdömdes dödsstraffet. 

Men även om dödsstraffet nu är borttaget så kan livstidsstraff fortfarande utdömas. 

Reformen är en av flera som berör landets lagar enligt justitieministern.

Man planerar inom kort också att göra det tillåtet för icke-muslimer att dricka alkohol. Alkohol har varit förbjudet i Sudan sedan sharialagar infördes 1983. 

Sudans styrande råd, den högsta auktoriteten i landet, har tidigare i år också godkänt en lag som förbjuder kvinnlig könsstympning. De som utför operationerna kan numera straffas med upp till tre års fängelse och böter.

Fabo Elbaradei som är LGBT+ aktivist i huvudstaden Khartoum välkomnade beslutet men sa även han till Reuters att det inte skulle ändra så mycket för landets homosexuella: ”Vi utsätts fortfarande för sociala diskiminering och riskerar fängelse… för att vara de vi är”, skriver han till nyhetsbyrån

Sudan är nu det senaste av länder som liberaliserar sin lagstiftning på området. I fjol följde Botswana Indien i fotspåren när de avskaffade landets föråldrade, koloniala lagstiftning mot homosexualitet. 

För som i många tidigare brittiska kolonier hade också Botswanas lagar mot homosexualitet sina rötter i brittisk lagstiftning

Samtidigt som beskedet om att dödstraffet tas bort kommer inleddes en rättegång mot den förre diktatorn Omar al-Bashir, som ställs inför rätta för den militärkupp som förde honom till makten för 31 år sedan. 

Fälls han för författningsbrott kan han dömas till döden enligt lagstiftningen.

Foto: Christopher Michel.

Av | 22 juli 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Sudan

Sudan avskaffar dödsstraffet för homosexualitet

Efter mer än 30 år av strängt islamistiskt styre har Sudan beslutat att genomföra vittgående reformer.

Krönika: Dagen då Sudan stod still

Generalstrejken i Sudan är en maktkamp mellan militärrådet och de tiotusentals demonstranterna med civilsamhället i ryggen. Det skriver Mohamed Abubakr i en krönika.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.