Start-up satsar på kamelmjölk

Av | 12 juni 2019

Enligt en studie av det amerikanska biståndsorganet USAID uppgår värdet av kamelmjölken enbart i Somalia till cirka tre miljarder dollar per år. Men EU:s livsmedelsregler sätter stopp för en export till Sverige.

Sedan länge är kamelmjölk en värdefull dryck i Östafrika men givet mjölkens hälsofrämjande fördelar har det länge talats om kamelmjölk som en möjlig exportvara.

– Somalia har stor potential för att exportera kamelmjölk. Landet är redan världens största kamelmjölkproducent. Men i dag är man ännu inte redo att exportera på grund av regleringar samt brist på infrastruktur. Men jag är säkert på att Somalia kommer att börja exportera kamelmjölk när landet blir mer stabilt, säger svensk-somaliern Mohamed Jimale som anser att det är dags att tala mera om det ”vita-gudet”.

Mohamed Jimale har startat bolaget Agrikaab för att hjälpa den somaliska industrin att hitta köpare i utlandet. Med sex aktiva jordbruksområden i Somalia fokuserar man även på kameluppfödning så bönderna kan producera mjölk som också räcker till tillverkningen av ost och glass.

– Jag vill skapa jobb för nomader i Somalia som har flyttat till städer som Mogadishu på grund av torkan. De kan hitta jobb hos våra kamelfarmer och i våra nya växthus. Samtidigt vill jag bidra till matproduktionen i landet. Somalia har stora problem med jordbruket på grund av torka och brist på vatten, så det är inte längre hållbart att enbart producera mat på det traditionella sättet.

En av bolagets kamelfarmer ligger i Galcayo nära den etiopiska gränsen.

Bolagets idé är att köpa ett sextiotal kameler på 6-7 år, som sedan, medan de väntar på att kalva, får beta kring staden Galcayo. Under tiden tas de om hand om nomader och ges vatten, mat och mediciner, enligt bolagets hemsida.

Efter 13 månader kan de komma att föda de första kalvarna och först efter det kan de som investerat förvänta sig avkastning från försäljningen av mjölken. Om någon kamel blir sjuk, bortrövad eller inte ger avkomma så fördelas investeringen på hjorden som helhet enligt hemsidan.

Mohamed drev tidigare investeringsplattformen under namnet Ari.farm. Då var idén att användarna skulle kunna investera i getter i Somalia med chans till framtida avkastning vilket både Breakit och Di Digital rapporterat om. Men efter att getprojektet fick slut på pengar, stängdes farmen och hundratals av bolagets kunder drabbades när utbetalningarna uteblev.

– Jag har fått en massa erfarenheter från det projektet. Getfarmen var bara ett av våra projekt som inte gick bra, men det var inte hela företagets verksamhet. 

Den stora utmaningen enligt Mohamed Jimale är svårigheterna att operera i ett land som Somalia med stora säkerhetsrisker.

– Men jag tycker ändå att Somalia går framåt och att det händer beror mycket på investeringarna i landet från den somaliska diasporan.

Av | 12 juni 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afrikas Horn

UD avråder inte längre från alla resor till Hargeysa

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet sedan länge från alla resor till Somalia. Men sedan...

Start-up satsar på kamelmjölk

Enligt en studie av det amerikanska biståndsorganet USAID uppgår värdet av kamelmjölken enbart i Somalia till cirka tre miljarder dollar per år. Men EU:s livsmedelsregler sätter stopp för en export till Sverige.

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Meron Estefanos

I  den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det första avsnittet möter han Meron Estefanos.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.