Svenskt initiativ bakom ökat stöd till Jemen

Av | 18 april 2018

Jemen har drabbats hårt av inbördeskriget mellan regeringsarmén och rebellerna. Trots att det är en av världens största humanitära kriser och 22 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd saknas det pengar för att lindra lidandet.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Jemen

Som Blankspot tidigare rapporterat är Jemens befolkning i stort behov av humanitär hjälp. I början av april hölls en givarkonferens i Geneve för att samla in pengar till landets svältande invånare. Tillsammans med Schweiz och FN var Sverige initiativtagare till konferensen.

  • Missa inte reportaget »Matbistånd stjäls från svältande«
  • Läs det här. 

Två miljarder amerikanska dollar samlades in, vilket är nästan dubbelt så mycket som vid förra årets konferens.

Under många år har Sverige varit en av de största givarna av humanitärt bistånd till Jemen, även innan den nuvarande konflikten intensifierades under 2015 och i år utökades det till 328 miljoner kronor.

Sida beskriver sitt stöd som strikt behovsbaserat. Stödet går till civilbefolkning i både södra- och norra Jemen, det vill säga både till områden kontrollerande av huthirebellerna och av Saudiarabien.

Men fortfarande saknas pengar. FN uppskattar att bara ca 75 procent av biståndsbehovet tillgodosågs under fjolåret.

— Detta innebär tyvärr att en ganska stor population inte får tillgång till humanitärt stöd. Hårda prioriteringar måste göras för att kunna nå de familjer och individer som är i störst behov av stöd, säger Susanne Mikhail som är chef för den humanitära enheten på Sida.

Internflyktingar som Blankspots reportageteam träffade i ett flyktingläger i södra Jemen vittnade om hur matleveranser som skickats genom FN:s livsmedelsorgan World Food Program (WFP) hamnar i fel händer och i vissa fall säljs på marknader.

Susanne Mikhail. Foto: Sida

Sverige stöder inte WFP direkt, men genom UD ger Sverige ett så kallat kärnstöd till organisationen som bland annat går till kriser som Jemen.

— Det förekommer att familjer säljer en del av maten de tilldelats för att kunna diversifiera kosten genom att kunna köpa produkter som mjölk, ägg och kött. Sida följer den humanitära responsen i Jemen noggrant och undersöker skyndsamt om oegentligheter rapporteras.

Foto: Andreas Staahl

Av | 18 april 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Jemen

Följ med på vapenmässa i Abu Dhabi

I den så kallade Januariöverenskommelsen, mellan S, MP, C och L, finns en skrivning om att inte godkänna vapenexport till ickedemokratier som deltar militärt i kriget i Jemen. Men på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi var Saab bland de företag som marknadsförde sig mot en framväxande emiratisk militärindustri. Det skriver Linda Åkerström som är ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds i detta bildreportage.

Bakgrund: Jemen

Jemensamtalen i Stockholm är igång. Du har väl inte missat Blankspots reportage från landet.

I väntan på utvisning – till Jemen

I fjol flydde den jemenitiska journalisten Hind Aleryani och hennes dotter till Sverige efter att jihadister hotat henne för hennes artiklar. Nu riskerar hon att skickas tillbaka.

Striderna trappas upp i Jemen

I takt med att striderna i Jemen intensifieras har Läkare Utan Gränsers vårdinrättningar de senaste dagarna tagit emot allt fler patienter med krigsrelaterade skador.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.