Sverige driver på i FN för att sanktionerna mot Eritrea ska hävas

Av | 29 juli 2018

Sverige är under juli ordförandeland i FN:s säkerhetsråd, och där ingår bland annat ansvar för rådets dagordning. 

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Omvärlden har i flera år upprätthållit sanktioner mot Eritrea, efter att landet anklagats för att ha finansierat terrorgruppen al-Shabaab. Men efter att Eritrea och Etiopien slöt ett fredsavtal i början av juli har FN:s generalsekreterare António Guterres sagt att de nu kan komma att hävas eftersom sanktionerna  ”naturligt kommer att bli föråldrade”.

Till reportrar i New York sa Margot Wallström under förra veckan att hon hoppades att sanktionerna ”snart” skulle vara borta.

– Jag ansluter mig till generalsekreteraren som säger att om orsaken till sanktionerna inte längre finns så borde också sanktionerna hävas.

Men utrikesministern menade också att om anledningen till att de infördes kvartstår ska de ligga fast. När Wallström fick frågan om hur snart de skulle kunna hävas, svarade hon:

– Vi tittar på det, om vi kan introducera det under vår tid som ordförande (juli) eller vilken tid som är den rätta. Det beror också på vad som sker på marken.

Hon uttryckte också en förhoppning om att de intryck som generalsekreteraren hade med sig när han kom tillbaka från Addis Abeba skulle kunna bidra till frågans lösning.

– Att lyfta sanktionerna skulle innebära något för hela regionen, sa Margot Wallström.

Sanktionerna infördes i december 2009 efter att man ansåg att Eritrea aktivt ska ha underblåst konflikten i Somalia genom stöd till Al-Shabab, och därutöver inte hade efterlevt säkerhetsrådets uppmaningar när det gällde att lösa gränstvisten med grannlandet Djibouti.

Så sent som november i fjol röstade säkerhetsrådet röstade för att bibehålla sanktionerna med röstsiffrorna 11-4. Men sedan dess har både Sverige och Etiopien ändrat sin inställning.

I dagsläget kokar anklagelserna mot Eritrea ner till ett antal försvunna soldater från gränskonflikten med Djibouti var öden återstår att finna svar på. En fråga som Etiopien nu menar inte motiverar att man använder sanktionsinstrumentet.

I Eritrea har man alltid tillbakavisat sanktionerna som politiskt motiverade. Landets ledning har sagt att man aldrig velat eller ens haft några praktiska möjligheter att stödja Al-Shabaab  och istället lagt fram flera förslag på hur krisen i Somalia skall lösas genom dialog i syfte att ”försona alla fraktioner i landet utan utländsk inblandning”.

– Det finns inga bevis, att i det läget upprätthålla sanktionerna emot oss visar på de dubbla måttstockarna i världen, sade landets informationsminister Yemane Gebremeskel i en intervju med Blankspot i november.

Den snabba reformprocessen i Etiopien under våren gör att säkerhetsrådet nu i veckan diskuterar sanktionerna på nytt. Redan samma dag som fredsavtalet blev klart överlämnade Etiopien en begäran till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres om att sanktionerna mot Eritrea ska avvecklas.

I ett uttalande den 12 juli kort efter fredsavtalet lyfte Sverige fram den positiva utvecklingen.

– Eritreas president Isaias Afwerki och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har visat mod och ledarskap som öppnar för en historisk möjlighet för fred, samarbete och ekonomisk utveckling för Eritrea och Etiopien, liksom för hela Afrikas horn, sa Margot Wallström.

På måndag kommer sanktionskommitténs ordförande Kairat Umanov från Kazakstan att avlägga en rapport.

Under helgen besökte också Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed (Farmajo) för första gången Eritrea.

Av | 29 juli 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Schibbye om nya livstecknet: Hög tid att bryta isoleringen.

Vad är din kommentar till beskeden om att Dawit Isaak lever? Både Free Dawits ordförande...

Betlehem Isaak säker: ”Pappa lever”

Betlehem Isaak, dotter till den fängslade journalisten Dawit Isaak, bekräftar i dagens sommarprogram att han är vid liv.

Leif Öbrink: Dawit Isaak lever

Enligt uppgifter från Leif Öbrink, ordförande för stödkommittén Free Dawit finns det nu nya säkra tecken på att Dawit Isaak lever efter 18 år i fängelse.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.