Sverige förvärrade Tanzanias fattigdom

Av | 18 oktober 2016

Sveriges tidiga bistånd till Tanzania, mellan 1962 och 1982, var i princip bortkastat och minskade inte fattigdomen.  Snarare bidrog den svenska biståndspolitiken i landet till att situationen för de mest utsatta på landsbygden förvärrades.

 Tanzania är det land som har tagit emot mest svenskt bistånd genom tiderna. Mellan åren 1962 och 2013 bidrog Sverige med omkring 61 miljarder kronor (7 miljarder USD). Men långtifrån alla de pengarna har kommit till någon nytta. Det bistånd som användes de första 20 åren kunde lika gärna ha kastats i sjön om man får tro en ny utvärdering från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA.

Anledningen var att Sverige stöttade president Julius Nyereres vision om afrikansk socialism. EBA konstaterar att biståndsgivarnas oförmåga att få Tanzania att ändra sin politik under 1970-talet bidrog till att Tanzanias ekonomi helt kollapsade. Detta skapade två årtionden av ”bortkastade utvecklingsmöjligheter”.

Flera svenska politiker hade vänskapsband till Julius Nyrere och stöttade hans politik helhjärtat.  Sverige var dessutom den enskilt största biståndsgivaren i landet. Enligt utvärderingen bidrog Sveriges biståndspolitik till att Tanzanias ekonomi inte genomgick nödvändiga reformer vilket ledde till negativ tillväxt och galopperande inflation vilket förvärrade fattigdomen.

Först när Nyereres ”afrikanska socialism” övergavs på 1990-talet började utvecklingen vända i Tanzania.

Under senare år har det svenska biståndet däremot fungerat bra, enligt EBA. Ekonomin har fått fart och landets institutioner har förbättrat sin effektivitet. Det hårt kritiserade budgetstödet, som under 2000-talet har betalades direkt in i landets statsbudget, har gynnat de allra fattigaste i form av hälsovård, utbildning och jordbruk. Det finns också mycket som tyder på att stödet har lett till större ”investeringar i utveckling”.

– Biståndsgivarna ansågs allmänt ha spelat en positiv roll för den tanzaniska ekonomins vändning och bärkraftiga tillväxt, trots biståndets spridning och fragmentering under perioden, något det svenska biståndet var en bidragande faktor till, skriver EBA.

Läs rapporten här

Foto: Fanny Schertzer

 

Uppskattade du artikeln? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage.

Av | 18 oktober 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.