Sverige fryser bistånd till Mozambique

Av | 4 november 2016

Sida har stoppat allt bistånd till Mozambiques statsbudget efter att två hemliga låneaffärer har avslöjats. Lånen, som uppgår till två miljarder dollar, har försatt landet i en svår ekonomisk situation. Affärerna kommer nu att granskas av Mozambiques riksåklagare.

Sedan flera år ger Sverige bistånd direkt till Mocambiques statsbudget, så kallat budgetstöd. Syftet har bland annat varit att stärka landets administrativa system och minska den omfattande korruptionen i landet. Men Blankspot kan nu avslöja att det svenska budgetstödet, som förra året uppgick till 315 miljoner kronor, har stoppats efter en svindel med statliga lånegarantier.

Två av Mozambiques statligt ägda bolag, Proindicus och MAM, har i hemlighet tagit stora lån i kommersiella banker. Som säkerhet har de fått garantier utställda av regeringen. Tillsammans med en äldre låneaffär handlar det om två miljarder dollar som biståndsgivarna i landet, däribland Sverige, inte kände till.

Lånen har fått Mozambiques utlandsskuld att skjuta i höjden och den uppges nu vara tre gånger högre än landets totala exportinkomster.

Som en konsekvens av låneaffären stoppade alla biståndsgivare sitt budgetstöd i våras. Den internationella valutafonden, IMF, ställde samtidigt in en utbetalning av nödlån till Mozambique.

Mozambiques regering har i olika sammanhang försökt förklara varför lånen inte har redovisats öppet, bland annat i parlamentet och inför utländska ambassadörer. Men enligt Love Theodossiadis, som är ekonom på den svenska ambassaden i Maputo, har informationen varit knapphändig.

– De hemliga skulderna har inneburit en allvarlig förtroendekris. Det krävs omfattande ansträngningar från regeringens sida för att kunna återskapa förtroendet hos såväl befolkningen som det internationella samfundet, skriver Love Theodossiadis till Blankspot.

Sverige har därför krävt en att oberoende revision ska göras av affärerna. Enligt Love Theodossiadis kommer Sverige att finansiera en granskning som inom kort kommer att genomföras av Mozambiques riksåklagare.

 

***

Uppskattade du artikeln? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage.

Av | 4 november 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.