Sydafrikas parlament vill beslagta mark från den vita minoriteten

Av | 1 mars 2018

I förrgår röstades ett förslag igenom av Sydafrikas parlament som innebär att landet kommer förstatliga mark tillhörande den vita minoriteten utan ekonomisk kompensation.

– Detta kommer ge tillbaka stoltheten till vårt folk utan att kompensera brottslingarna som stal marken från oss, säger ledaren för vänsterradikala Economic Freedom Fighters (EFF), Julius Malema.

Det var EFF som lade fram förslaget som nu röstats igenom av en majoritet av det Sydafrikanska parlamentet, 241 röstade för och 83 mot.

När ett liknande förslag lades fram 2017  röstade endast 33 parlamentsledamöter för, medan hela 261 röstade mot.

– Sydafrikas svarta befolkning är frustrerade över hur långsamt ANC arbetat med den här frågan, vi vill inte vänta längre, säger EFF-supportern Sizwe Mogale.

Sedan Apartheid-regimen upplöstes i början av 90-talet har det regerande partiet, African National Congress (ANC), försökt omfördela den odlingsbara marken enligt policyn “willing seller, willing buyer”. Linjen går ut på att staten köper mark till marknadspris av en frivillig säljare.

Men planen har visat sig ineffektiv.

Få personer har varit villiga att sälja och än i dag ägs över 70 procent av jordbruksmarken av den vita minoriteten, som endast utgör åtta procent av befolkningen. I december meddelade ANC, som innehar två tredjedelar av rösterna i det Sydafrikanska parlamentet, att de ändrat uppfattning i frågan om markreform och kunde tänka sig att stöda EFFs mer radikala linje, vilket förklarar kontrasten i röstningsresultatet mellan 2017 och i år.

EFF:s förslag innebär att all jordbruksmark i Sydafrika skulle tillfalla staten. Privatpersoner och företag skulle därefter hyra marken, men alltså inte själva äga den.

Marxistiska EFF hyllas av vissa som en nödvändig rörelse för att balansera om Sydafrikas ekonomi.

Andra menar att partiet, och i synnerhet kontroversielle Julius Malema, medvetet fördjupar splittringen mellan Sydafrikas etniska grupper i syfte att öka sitt stöd bland den fattiga, svarta delen av befolkningen.

Han har vid ett flertal tillfällen anklagas för att uppmuntra till våld mot den vita minoritet och har inte uteslutit att de kan komma att förvisas från Sydafrika om EFF får makten.

Senast partiet syntes i svenska medier var samband med den kontroversiella H&M-reklamen som föreställde en svart pojke bärandes en tröja med texten “coolest monkey in the jungle”. Reklamen ledde till häftiga protester utanför Sydafrikas H&M-butiker av partiets supportrar, ett fåtal personer tog sig även in ett par affärer och vandaliserade inredningen.

Kritiker oroar sig för att det nya förslaget kan leda till Sydafrika följer Zimbabwes fotspår. I början av 2000-talet valde Zimbabwes president, Robert Mugabe, att beslagta bondgårdar från den vita minoriteten och ge dem till den svarta delen av befolkningen. Men utförandet visade sig ineffektivt och många jordbruk har sedan dess varit ur produktion, vilket har varit förödande för Zimbabwes ekonomi.

ANC: s nytillträdde partiledare, Cyril Ramaphosa, som i sitt första tal till nationen lovade att skynda på frågan om markreform, säger att omfördelningen av mark måste utföras ansvarsfullt.

– Genom att låta fler få tillträde till marken kan vi åstadkomma en revolution inom jordbruket. Vi måste vara försiktiga och göra detta på ett sätt som ökar jordbruksproduktionen och förbättrar tillgången av mat.

Det är oklart när den nya reformen kommer träda i kraft och vad den kommer innebära i praktiken.

Sydafrikas parlament har gett grundlagskommittén till den 25 augusti att undersöka möjligheten till att förändra grundlagen i enlighet med det nya förslaget.

Av | 1 mars 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Sydafrika

Facebook-fejkande med dödlig utgång

I Sydafrika har minst tio personer nyligen mist livet i våldsamma upplopp. Oroligheter som allt oftare underblåses av falskt innehåll på sociala medier.

Rädsla bland migranter efter valet i Sydafrika

Efter valet vaknar Sydafrika upp till vardagens verklighet. Den lokala journalisten Munyaradzi Makoni skriver här om den höga arbetslösheten och rädslan hos migranter för den växande främlingsfientligheten.

Krönika: Sydafrika går till val

Monica Nordenwald, med lång erfarenhet av uppdrag på Afrikas horn och i södra Afrika, besöker valmöten hos de tre huvudkandidaterna inför dagens val i Sydafrika och rapporterar om ett nyväckt politiskt intresse i landet.

Sydafrikas parlament vill beslagta mark från den vita minoriteten

I förrgår röstades ett förslag igenom av Sydafrikas parlament som innebär att landet kommer förstatliga mark tillhörande den vita minoriteten utan ekonomisk kompensation.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.