Tack alla supporters – det här kunde vi göra tack vare er 2018

Av | 10 januari 2019

Vi vill passa på att rikta ett alldeles särskilt tack till alla er som bidragit ekonomiskt till Blankspot 2018. Utan er hade vi inte kunnat göra allt den journalistik och annat vi lyckades med förra året. Varje krona räknas och detta här har ert bidrag åstadkommit!

Journalistik för alla – utan betalvägg:

Här hittar du Blankspots mest lästa artiklar 2018, de sex mest lästa artiklarna handlar om alltifrån de utvisade från Afghanistan till IKEA-mördaren. Varje månad når vi tiotusentals unika läsare för vilka journalistiken är fri för alla att ta del av. Vi tror inte att ni stöttar oss för att andra inte ska kunna läsa det vi gör. Här skriver vi mer om varför vi än så länge  inte har betalvägg.

 

Elever och tillit till medier:

Vi har genomfört ett unikt skolprojekt besökt 40 skolor över hela landet och mött 1 200 elever och deras lärare vilket lärde oss lika mycket som eleverna och lärarna fick lära sig om journalistik, medier och demokrati.

Vi vill med detta projekt ge ökad kunskap om journalistik och öka källtilliten bland unga. Vi söker stöd för en fortsättning så berätta gärna för fler om det här unika projektet. Läs mer här.

 

Fortsatt rapportera från Afrikas Horn:

Under året har utvecklingen på Afrikas horn varit något som vi fortsatt att bevaka. Martin Schibbyes andra reportageresa till Eritrea under vintern 2017 var också den reportageresa som skolorna i vårt projekt följde. En intervju med IKEA-mördarens familj som gjordes då och publicerades 2018 kom att bli en av de mest lästa texterna.

Under 2019 kommer Martin Schibbye att ge ut en bok om Eritrea och vi har även ansökt om visum igen. Vår bevakning från Eritrea är ett tydligt exempel på journalistik som blivit än bättre tack vare kunniga supporters som hjälpt till med att bevaka vad som skett i regionen under året. De meet-ups vi arrangerar på temat är alltid välbesökta.

 

Fortsatt rapportera från Afghanistan:

För andra året kunde vi tack vare ert stöd återvända till Afghanistan för att på plats följa upp hur det går för de ensamkommande. Vi genomförde också en unik enkätundersökning bland de utvisade som ledde till mycket journalistik kring den psykiska hälsan för gruppen. Numera upplever vi att frågan om den ensamkommande från Afghanistan är en av de mest bevakade frågorna i Sverige och därmed inte den vita fläck i medierapporteringen som det initialt var. Det utesluter inte att vi bevakar frågan om det dyker upp unika vinklar och perspektiv. Tipsa oss gärna!

 

Unik rapportering inifrån Yemen:

Blankspots team tog sig in för att rapportera från ett av vår tids mest våldsamma – men samtidigt mest okända krig. I tre långa reportage från de södra delarna i Yemen kunde vi berätta om att det långvariga kriget i Jemen hade orsakat en svältkatastrof.

 

Äntligen bevakning från Sverige!

Ni läsare har från första början önskan Sverigebevakning och under 2018 drog vi igång reportageserien ”Verkliga Sverige”. Det är en 340 mil lång resa genom Sverige inspirerad av Nils Holgerssons underbara resa. Läs de första reportagen här. Vi lanserade också – kulturanalyser – på sajten ett helt nytt perspektiv för Blankspot. Främst kopplat till ”Verkliga Sverige” men de kan också beröra mediefrågor och digitaliseringen av samhället.

 

Säkerhetskurs:

Vi har kunnat genomföra ännu en säkerhetsutbildning. Hoten ser ständigt nya ut och kursen ”Come Back Alive” – hade denna gång fokus på arbete i städer.  Under 2019 kommer vi även att ge ut en säkerhetshandbok.

 

Ett magasin som presenterade Blankspot:

Vi tryckte under året ett specialmagasin som gav en helhetsbild av vår journalistik och mission som delades ut i Almedalen. Ett fullmatat magisk med sommarläsning.

 

Mer dialog digitalt och analogt:

Vi fortsätter med dialogjournalistik genom möten med läsare och i våra Facebook-grupper som alla växt under året. Grupperna kring Afghanistan, Etiopien och Eritrea, Västafrika och Verkliga Sverige har i dag mellan 500 och 9000 medlemmar.

 

Fler supporters via nyhetsbrev:

Vi skickar numer ut ett nyhetsbrev en gång i veckan till drygt 5 200 personer. Det har bidragit till ett ökat läsande och kontakt med fler. Berätta gärna för fler om vårt nyhetsbrev.

 

Vad vill du se mer av 2019?

Den 30 januari klockan 16.30 – 18.00 bjuder vi in till ett redaktionsmöte för dig som är betalande supporter. Fundera inför mötet vad du vill du bidra med under året som kommer? Anmäl dig här så vi vet hur många som kommer.

Av | 10 januari 2019

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Hänt i veckan

Blankspots chefredaktör Martin Schibbye punktar här upp vad han läst och gjort under veckan och vad som händer bakom kulisserna hos Blankspot.

Blankspot återigen bland Topp 5 digitala tidskrifter

När IDG rankar de bästa tidsskriftssajterna i Sverige hamnar Blankspot återigen på topp fem. – Vi är stolta och glada samt skickar en extra dos av uppmärksamhet till vår medarbetare Jonatan Fried som är ansvarig för sajtutvecklingen, säger VD Brit Stakston.

Blankspot 4 år – se livesändningen från firandet

Under söndagen uppmärksammade Blankspot att det var fyra år sedan vi grundades. Mycket har hänt sedan dess och mycket finns planerat - allt detta ville vi uppmärksamma genom en sju timmar lång livesändning.

Följ arbetet med boken ”Jakten på Dawit”

Martin Schibbye skriver nu en bok om Eritrea och Dawit Isaak som kommer i vår. Du som vill kan följa arbetet med boken genom att följa Martin Schibbye sida på Facebook.