Tack alla supporters – det här kunde vi göra tack vare er 2018

Av | 10 januari 2019

Vi vill passa på att rikta ett alldeles särskilt tack till alla er som bidragit ekonomiskt till Blankspot 2018. Utan er hade vi inte kunnat göra allt den journalistik och annat vi lyckades med förra året. Varje krona räknas och detta här har ert bidrag åstadkommit!

Journalistik för alla – utan betalvägg:

Här hittar du Blankspots mest lästa artiklar 2018, de sex mest lästa artiklarna handlar om alltifrån de utvisade från Afghanistan till IKEA-mördaren. Varje månad når vi tiotusentals unika läsare för vilka journalistiken är fri för alla att ta del av. Vi tror inte att ni stöttar oss för att andra inte ska kunna läsa det vi gör. Här skriver vi mer om varför vi än så länge  inte har betalvägg.

 

Elever och tillit till medier:

Vi har genomfört ett unikt skolprojekt besökt 40 skolor över hela landet och mött 1 200 elever och deras lärare vilket lärde oss lika mycket som eleverna och lärarna fick lära sig om journalistik, medier och demokrati.

Vi vill med detta projekt ge ökad kunskap om journalistik och öka källtilliten bland unga. Vi söker stöd för en fortsättning så berätta gärna för fler om det här unika projektet. Läs mer här.

 

Fortsatt rapportera från Afrikas Horn:

Under året har utvecklingen på Afrikas horn varit något som vi fortsatt att bevaka. Martin Schibbyes andra reportageresa till Eritrea under vintern 2017 var också den reportageresa som skolorna i vårt projekt följde. En intervju med IKEA-mördarens familj som gjordes då och publicerades 2018 kom att bli en av de mest lästa texterna.

Under 2019 kommer Martin Schibbye att ge ut en bok om Eritrea och vi har även ansökt om visum igen. Vår bevakning från Eritrea är ett tydligt exempel på journalistik som blivit än bättre tack vare kunniga supporters som hjälpt till med att bevaka vad som skett i regionen under året. De meet-ups vi arrangerar på temat är alltid välbesökta.

 

Fortsatt rapportera från Afghanistan:

För andra året kunde vi tack vare ert stöd återvända till Afghanistan för att på plats följa upp hur det går för de ensamkommande. Vi genomförde också en unik enkätundersökning bland de utvisade som ledde till mycket journalistik kring den psykiska hälsan för gruppen. Numera upplever vi att frågan om den ensamkommande från Afghanistan är en av de mest bevakade frågorna i Sverige och därmed inte den vita fläck i medierapporteringen som det initialt var. Det utesluter inte att vi bevakar frågan om det dyker upp unika vinklar och perspektiv. Tipsa oss gärna!

 

Unik rapportering inifrån Yemen:

Blankspots team tog sig in för att rapportera från ett av vår tids mest våldsamma – men samtidigt mest okända krig. I tre långa reportage från de södra delarna i Yemen kunde vi berätta om att det långvariga kriget i Jemen hade orsakat en svältkatastrof.

 

Äntligen bevakning från Sverige!

Ni läsare har från första början önskan Sverigebevakning och under 2018 drog vi igång reportageserien ”Verkliga Sverige”. Det är en 340 mil lång resa genom Sverige inspirerad av Nils Holgerssons underbara resa. Läs de första reportagen här. Vi lanserade också – kulturanalyser – på sajten ett helt nytt perspektiv för Blankspot. Främst kopplat till ”Verkliga Sverige” men de kan också beröra mediefrågor och digitaliseringen av samhället.

 

Säkerhetskurs:

Vi har kunnat genomföra ännu en säkerhetsutbildning. Hoten ser ständigt nya ut och kursen ”Come Back Alive” – hade denna gång fokus på arbete i städer.  Under 2019 kommer vi även att ge ut en säkerhetshandbok.

 

Ett magasin som presenterade Blankspot:

Vi tryckte under året ett specialmagasin som gav en helhetsbild av vår journalistik och mission som delades ut i Almedalen. Ett fullmatat magisk med sommarläsning.

 

Mer dialog digitalt och analogt:

Vi fortsätter med dialogjournalistik genom möten med läsare och i våra Facebook-grupper som alla växt under året. Grupperna kring Afghanistan, Etiopien och Eritrea, Västafrika och Verkliga Sverige har i dag mellan 500 och 9000 medlemmar.

 

Fler supporters via nyhetsbrev:

Vi skickar numer ut ett nyhetsbrev en gång i veckan till drygt 5 200 personer. Det har bidragit till ett ökat läsande och kontakt med fler. Berätta gärna för fler om vårt nyhetsbrev.

 

Vad vill du se mer av 2019?

Den 30 januari klockan 16.30 – 18.00 bjuder vi in till ett redaktionsmöte för dig som är betalande supporter. Fundera inför mötet vad du vill du bidra med under året som kommer? Anmäl dig här så vi vet hur många som kommer.

Av | 10 januari 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Vill du vara med i Blankspots redaktionsråd?

Vi firar 5 år och bjuder in dig som är Blankspottare att bli del av ett redaktionsråd.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Ditt stöd betyder allt

Till dig som stöttat oss de senaste veckorna.

Läsarfinansierad journalistik i fokus

Mediebranschen drabbas hårt av pandemins inverkan på ekonomin. Det finns ett allt större intresse att undersöka alternativa inkomstkällor. Blankspot har intervjuats om hur vi gör.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.