”Terrorister kan skada oss fysiskt – men det är bara vi själva som kan skada vår egen frihet”

Av | 12 april 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Just nu turnerar Martin Schibbye tillsammans med föreställningen ”Kality” om journalister som är dömda för terrorbrott. Efter attacken på Drottninggatan, och under en föreställning i Uddevalla, blev temat högaktuellt, berättar han i en krönika

Det var något som inte stämde med publiken på den bakersta raden i Uddevalla Folkets Hus. Långt efter att applåderna hade ebbat ut satt de kvar med huvudena lutade mot stolsryggarna.

De grät och tröstade varandra.

Andra rusade ut ur teaterlokalen så fort föreställningen var över.

Skådespelaren David Lenneman hade precis läst upp ett brev skrivit inne i det Etiopiska Kalityfängelset av den fängslade journalisten Eskinder Nega som sitter dömd till 18-års fängelse för ”terrorbrott”.

Slutscenen i föreställningen ”Kality” som nu turnerar runt i Sverige med röster från journalister som dömts som terrorister väcker starka känslor, men det var ändå något som inte stämde publikens reaktion den här vårkvällen.

En kort stund senare får jag veta att en av dem som arrangerat föreställningen och affischerat om den i Uddevalla var Lena Wahlberg, 69.

Ett av offren efter fredagens terrorattack i Stockholm.

Hon var lokal ordförande för Amnesty på orten och arbetade in i det sista med att ge en röst till de samvetsfångar som felaktigt dömts som terrorister för att de utövat sitt yrke som journalister.

Plötsligt blev alla bilder, filmklipp och ljud jag sett på mobilen de senaste dagarna verkliga. Det som fram tills nu känts som något som ägde rum långt borta fyllde rummet med tomhet.

Ungefär samtidigt, efter två dygn av dämpad och enig stämning, börjar sorgen och gemenskapen genomborras av politiska lagförslag.

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, vill att utländska medborgare med uppehållstillstånd som stödjer islamism ska utvisas.

Andra vill att ”samröre” med utpekade organisationer ska kriminaliseras.

Terrorister kan döda oskyldiga civila och spränga byggnader i luften – men de kan inte förstöra vår demokrati eller våra pressetiska system.

Det kan bara vi själva göra.

Genom missbruk och genom nya lagar.

Scen ur föreställningen Kality, Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman. Foto: Maryam Barari.

Det som för tio år sedan avfärdades som ett ”vargen kommer”-resonemang – att terroristlagarna skulle användas mot journalister – är nu brutal verklighet i allt fler länder. Jakten på terrorister legitimera långtgående inskränkningar av våra friheter – även i demokratier.

I den årliga statistiken från pressfrihetsorganisationer jämförs alltid siffrorna med föregående år. Men zoomar man ut ser man ett intressant mönster: Den stora ökningen av fängslade journalister inträffar efter elfte september 2001

Den gummibandslagstiftning som skapades för att komma åt terrorism missbrukas i Egypten, Turkiet, Iran, Etiopien och Kina för att tysta, förfölja och fängsla obehagliga röster.

Scen ur föreställningen Kality, Martin Schibbye, Angelica Radvolt och David Lenneman. Foto: Maryam Barari

För att som journalist kunna intervjua en terrorgrupp måste man nämligen ha ”samröre”: ett mail, ett telefonsamtal eller ett möte för en intervju.

Om den typen av journalistik kriminaliseras minskar vår kunskap om grupperna.

Terrorister kan skada oss fysiskt, men det är bara vi själva som kan ge oss på åsiktsfriheten, föreningsfriheten och skada våra egna grundlagar.

Enligt Morgan Johansson ska kriminaliseringen gälla även om stödet inte går att knyta till ett speciellt terroristbrott, något som krävs i dag. ”Det här gäller mer allmänt stöd, ”säger Morgan Johansson.

Vem bedömer vad som utgör ”allmänt stöd”.

Vågar utrikeskorrespondenter i framtiden intervjua terroriststämplade grupper som IS, Afghanistans talibaner, Hizbollah i Libanon eller al-Shabaab i Somalia?

Röster vi behöver för att förståelsen av världen inte ska bli halv.

Om fler länder möjliggör åtal mot journalister för ”samröre” med terrorism går ingen längre säker. Att ha eller att intervjua människor med dåliga åsikter bör inte vara ett brott i en demokrati.

I fjol satt 232 journalister i fängelse, 132 av dem hade fängslats med stöd av olika antiterroristlagar. Ofta anklagade för att ha just ”samröre” med olika grupper de intervjuat eller rapporterat om.

Amnesty Internationals samvetsfånge Eskinder Nega, som ordföranden i Uddevalla hade affischerat till stöd för, har i dag suttit 2078 dagar i Kalityfängelset för att ha kritiserat de etiopiska terrorlagarna.

Det om något borde mana lagstiftarna till försiktighet.

**

Läs mer: Schibbye på turne med texter från fängslade. 

Läs mer: Se turneplanen på Riksteaterns hemsida. 

Martin Schibbye, chefredaktör för Blankspot och dömd till 11 års fängelse för ”samröre” med en terroriststämplad organisation. Benådad efter 438 dagar.

Av | 12 april 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Var det verkligen en statskupp i Etiopien?

Våldsamheter bröt under helgen ut i Etiopien i samband med vad som beskrivs som ett kuppförsök i Amhara-regionen. Samtidigt sköts Etiopiens arméchef Seare Mekonnen till döds av sin egen livvakt i landets huvudstad Addis Abeba. I denna FAQ försöker vi reda ut vad som händer.

Öppet brev till Etiopiens Abiy Ahmed

Författaren och grundaren av PEN Etiopien Solomon Hailemariam tvingades 2015 lämna hemlandet Etiopien efter upprepade attacker mot honom och organisationen. I dag lever han i exil i Kanada och är ordförande för PEN Etiopien. I ett öppet brev till premiärministern Abiy Ahmed riktar han sina förhoppningar kring utvecklingen av press- och yttrandefriheten i landet och påminner om utmaningarna som följer de närmaste åren.

Strömavbrott – ett växande problem i Etiopien

För en vecka sedan införde den etiopiska regeringen elransonering på nationell nivå på grund av vattenbristen i Gibe III, ett av landets stora vattenkraftverk. Det rapporterar den lokala journalisten Hiwot Abebe från Etiopien.

Bokförsäljarna på gatan

I texten "Bokförsäljarna på gatan" som tidigare publicerats på Dissidentbloggen skriver journalisten Mohammed Selman om bokens och litteraturens sprängkraft i ett land där yttrandefriheten lever under ständigt hot.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.