Tjeckiska ”hungerstenar” synliga efter torkan

Av | 24 augusti 2018

Sommarens extremt torra väder har synliggjort så kallade ”hungerstenar” på den tjeckiska floden Elbes botten. Ända sedan 1417 år har perioder av torka noterats på stenarna som annars varit långt under ytan.

Stenarna vittnar om hur Europa genomlidit perioder av torka i hundratals år och de värsta har förmodligen varat under längre tid än de på 2000-talet.

Historiskt har tider av torka varit än mer svårhanterliga än vad de är i dag. En av stenarna har inskriptionen ”Om du ser mig, gråt”.

Men till skillnad från de tidigare torrperioder kännetecknas de senaste perioderna av väldigt höga temperaturer, vilket snabbt gjort odlingsmark obrukbar.

Bild: Floden Elbe under normala omständigheter. Fotograf: Mar del Sur.

Av | 24 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Klimat

Kamp för överlevnad i klimatförändringens spår

Möt människorna vid klimatförändringens frontlinjer - som redan tvingats anpassa sig till extremt väder, förskjutna årstider och oförutsedda temperaturomslag. Ögonblicksbilder från den dagliga kampen för överlevnad - och en förevisning om hur svår utmaningen att anpassa sig till klimatförändringen kommer vara för de som redan nu är drabbade. 

Debatt: En grön energiomställning gör Europa säkrare

En omställning av den europeiska energipolitiken till 100 procent förnybart är nödvändigt både för att bromsa klimatförändringarna och för att vi ska lyckas bygga ett motståndskraftigt och tryggt Europa. Låt oss börja nu, det skriver Jakop Dalunde (mp) och Wanja Kaufmann (mp) i ett debattinlägg.

Danmark vill förbjuda bensinbilar

År 2030 ska försäljningen av nya bensin- och dieselbilar stoppas i Danmark, enligt den danska regeringen.

Jamaica förbjuder sugrör och frigolit

Den jamaicanska regeringen förbjöd i veckan engångsplastpåsar, sugrör och frigolit.