Togo: Militären omringar oppositionsledarens hus

Av | 8 september 2017

Togolesisk polis sköt i dag tårgas mot demonstranter som samlats i närheten av presidentpalatset i Lomé. Under eftermiddagen omringades också oppositionsledarens hus av militären. 

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Demokratirörelser

Oppositionen, klädd i rött och orange, spelade musik, lagade mat dansade och sjöng när polisen gick in för att upplösa sammankomsten med tårgas. En av oppositionsledarna svarade med budskapet att de skulle stanna kvar på vägen, som leder till presidentpalatset, tills familjen Gnassingbe som styrt landet i 50 år ger ifrån sig makten.

– En sådan allvarlig åtgärd av säkerhetsstyrkor mot en fredlig demonstration är ett klart brott mot demonstrationsfriheten, kommenterade Amnesty Internationals Västafrikaexpert Francois Patuel händelsen.

På tisdag i nästa vecka ska parlamentet rösta om att begränsa presidentens möjliga maktinnehav och återgå till konstitutionen från 1992.

Men den växande proteströrelsen kräver mer än så. Ett krav är att diasporan som består av två miljoner togoleser också ska ges rösträtt i nästa val.

Regeringen har fördömt protesterna och inrikesministern har kallat demonstranterna för extremister.

På fredagskvällen får Blankspot av källor i Togo bilder på skadade demonstranter och rapporter om att oppositionsledaren för partiet PNP Tikpi Atchadam’s bostad i Lomé omringats av militären.

– Det som nu sker innebär att regeringens plan att förhandla med oppositionen har ändrats till att gripa oss. Det är en mycket illavarslande utveckling, vi är rädda så vi skakar i hela kroppen, ingen vet vad som kommer att ske nu, säger en av demonstranterna till Blankspot.

Av | 8 september 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Studentprotester i Albanien

Tusentals albanska studenter protesterar med krav på lägre terminsavgifter och mer pengar till utbildning, i bakgrunden finns också ett missnöje med regeringen.

Stora protester i Togo

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

Rättegång inleds mot oppositionsledare i Rwanda

Diane Rwigara, en av de ledande kritikerna mot Rwandas president Paul Kagame har nu släppts mot borgen efter mer än ett år i fängelse. Nu väntar rättegången för den tidigare presidentkandidaten.

Inga nya beslut om gemensam valuta för Västafrika

Deadline är satt till år 2020, men nu håller tiden på att rinna ut.