Togolesisk minister hånas – efter desperat fejkbild

Av | 21 september 2017

I onsdags uppmanade både regeringspartiet och oppositionen sina anhängare att demonstrera i Togos huvudstad Lomé. Nu sprids fejkade bilder från demonstrationen av en av landets ministrar.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Demokratirörelser

Efter att samtalen i det togolesiska parlamentet kollapsat, om hur en ny lag skulle utformas för att begränsa antalet mandatperioder presidenten kan bli omvald, uppmanade det sittande regeringspartiet (UNIR) sina anhängare att samlas på stranden för att visa sitt stöd för presidenten.

På bilder som spridits från demonstrationen av ministern för offentlig service och administrativ reform Gilbert Baware ses tiotusentals demonstranter marschera bakom plakat. Ursprungligen publicerades bilden på en regeringsvänlig nyhetssajt.

 

Men nu har flera togolesiska twittrare granskat bilderna och protesterat mot att man tydligt ser att de är modifierade i Photoshop. Samma grupp av människor är inklistrade flera gånger och det är gjort på ett taffligt sätt.

”Det är svårt att photoshoppa, om man stänger ner Internet”, anmärker en person. Andra menar att den här typen av fejkade bilder är vardag i Togo.

Den politiska oron har sin balgrund i att Faure Gnassingbé suttit tre mandatperioder (sedan 2005) och kan i teorin ställa upp i ett oändligt antal nya presidentval något som demonstranter har protesterat mot den senaste tiden.

Den nuvarande presidentens far Gnassingbe Eyadema tog makten i en militärkupp 1967 och styrde landet i 38 år innan han dog 2005. Under hans tid vid makten infördes en maxgräns för antalet mandatperioder i konstitutionen 1992. Men ett decennium senare upphävdes lagen – när han ville ställa upp i nya val.

Läs Blankspots reportageserie inifrån landet. 

Av | 21 september 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Studentprotester i Albanien

Tusentals albanska studenter protesterar med krav på lägre terminsavgifter och mer pengar till utbildning, i bakgrunden finns också ett missnöje med regeringen.

Stora protester i Togo

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

Rättegång inleds mot oppositionsledare i Rwanda

Diane Rwigara, en av de ledande kritikerna mot Rwandas president Paul Kagame har nu släppts mot borgen efter mer än ett år i fängelse. Nu väntar rättegången för den tidigare presidentkandidaten.

Inga nya beslut om gemensam valuta för Västafrika

Deadline är satt till år 2020, men nu håller tiden på att rinna ut.