Togos president sitter kvar – trots oppositionens protester

Av | 27 februari 2020

President Faure Gnassingbé gick efter helgens val ut med att han vunnit med 72 procent av rösterna. Men flera av hans motståndare pekar på rapporter om valfusk.

Togos president sitter kvar – trots oppositionens protester

President Faure Gnassingbé gick efter helgens val ut med att han vunnit med 72 procent av rösterna. Men flera av hans motståndare pekar på rapporter om valfusk. Läs mer: https://www.blankspot.se/togos-president-sitter-kvar-trots-oppositionens-protester/

Publicerat av Blank Spot Project Måndag 24 februari 2020

– Jag är så ledsen i dag och mitt hjärta blöder för mitt folk. Jag saknar ord för det som händer i Togo. Det är fusk, gång på gång, säger Wassila Seidou som är engagerad i oppositionsrörelsen för togoleser i diasporan och vars pappa satt fängslad i Togo i åtta år.

Om resultatet bekräftas av landets högsta domstol blir det ytterligare fem år vid makten för Faure Gnassingbé som har lett Togo i 15 år. Faure Gnassingbe kom till makten 2005 efter hans far Eyadema Gnassingbe som ledde landet i 38 år

Enligt Wassila Seidou visade en omröstningen bland landets soldater, som hölls innan det allmänna valen, att Gnassingbé skulle förlora. 

– I de valen fick Gnassingbe 11 procent av rösterna och Agbéyomé Kodjo vann, men de vill inte ge honom segern. 

Under måndagen proklamerade sig även oppositionens Agbéyomé Kodjo som segrare och nu inväntar man valmyndighetens definitiva besked. Under valdagen omringade militärer oppositionsledarnas hem ”för hans egen säkerhet” som Togos chef för säkerhetstjänsten, Yark Dameham, uttryckte det i en intervju med Voice of America.

Men Agbéyomé Kodjo själv säger till BBC att han inte anser det vara för sin säkerhet utan för att ge presidenten tid att ”rigga valet”.

Demonstranter i Togo har gått ut på gatorna de senaste åren med kravet på presidentens avgång och rörelsen tvingade fram en ändring av grundlagen så att presidenten maximalt får sitta två femåriga mandatperioder.

De nya reglerna gäller dock först från och med årets val – vilket innebär att Gnassingbé kan sitta vid makten till år 2030.

I ett uttalande av Agbéyomé Kodjo efter att militären lämnat hans hus slår han fast att ”avslöjandena om valfusk som präglat valen gör det omöjligt för någon att utropa sig till segrare”. I intervjun hänvisar han till förekomsten av falska valsedlar, falska vallokaler och vittnesuppgifter om personer som röstat flera gånger. Han uppmanade också presidenten att avgå och menade att enligt sina egna beräkningar hade han fått mellan 57 till 61 procent av rösterna.

Den före detta premiärministern Agbéyomé Kodjo menar att valet kantats av oegentligheter.

Agbéyomé Kodjo arbetade tidigare för Gnassingbés far och har under valrörelsen seglat upp som en av huvudmotståndarna. När han fick stöd av den före detta katolska ärkebiskopen ökade också hans chanser att utmana presidenten.

Under valrörelserna i Togo är det förbjudet att publicera  opinionsundersökningar innan det officiella resultatet har meddelats och när presidenten efter det senaste valet presenterades som valvinnare stängdes oppositionens hemsidor ner.

I veckan innan valet drog landets valmyndighet tillbaka ackrediteringen för ”National Consultation of Civil Society of Togo” och deras 500 observatörer. Tidigare har även den katolska kyrkan nekats att skicka observatörer. 

Under valdagen bevakades valet av ett trettiotal andra civila organisationer från Togo och 26 internationella, däribland ECOWAS.

Under valdagen gick det inte heller att komma åt sociala medier i landet men Gilbert Bawara, civilminister i Togo, skyller problemen med att använda sociala medier på telefonoperatören Togocel och säger till AFP att ”det är sådant som händer”.

Enligt de preliminära siffrorna från valmyndigheten kom Agbéyomé Kodjo tvåa i valet med 18 procent av rösterna, medan oppositionsledaren Jean-Pierre Fabre fick fyra procent.

I grannländerna längs med Atlantkusten blåser förändringens vindar. I Gambia och Burkina Faso har presidenter bytts ut. Men i Togo ser Gnassingedynastin ut att behålla makten.

Dagarna efter valet är det som Wassila Seidou reagerar starkast på, inte att Gnassingbé proklamerat sig som vinnare, utan att omvärlden inte gör något.

– Det kan inte fortsätta så här. Vi togoleser är också människor, vi är inga djur. Vi vill också bli fria. Jag vill att mina barn ska kunna åka till Togo och känna sig fria. Även om omvärlden inte vill hjälpa oss måste man se oss som människor, säger hon till Blankspot. 

Toppbild: ”The ECOWAS Observation Mission” ledd av Sierra Leones före detta President Koroma (Bild: Ecowas).

Av | 27 februari 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Stakston: Utan yttrandefrihet bekämpas inte pandemin

FN menar i en ny rapport att flera länders agerande i pandemins spår undergräver press- och yttrandefriheten.

Virusval

Pandemin har inneburit stora utmaningar för demokratin. Ett halvår in i denna nya vardag är det även tydligt hur människors rösträtt påverkats.

Stakston: Har alla gett upp om politiken?

Tre sommarpratare leder till funderingar om demokratins utveckling.

Stakston: Digitala lockbeten är destruktiva

Vi går in i midsommarfirandet efter en vecka då Black lives matter-rörelsen i Sverige reducerats till frågan om en digital trollmästares tweets. Hur kan det bli så?

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.