Transnistrien friger tortyroffer

Av | 8 november 2016

Vitalii Eriomenco fick gräva sin egen grav, utsattes för en skenavrättning och torterades. Men efter fem år i fängelse har han oväntat släppts fri. 

I går framträdde Vitalii Eriomenco för första gången offentligt vid en pressträff i Moldaviens huvudstad Chisinau efter att ha benådats av utbrytarstatens självutropade president, Yeveny Shevchuk. Vitalii Eriomenco var svårt medtagen efter åren i fångenskap.

I september skrev Blankspot om hans syster, Ala Gherman, och hennes kamp för att få honom frigiven. Genom en tandläkare hade hon lyckats få tag på en röntgenbild av broderns käke. Den visade att han hade förlorat flera tänder efter att ha misshandlats i fängelset.

foto dintii 28.05.13

Vitalii Eriomenco, som är sjuk i prostatacancer, vägrades läkarvård under fängelsetiden. Mat, medicin och andra förnödenheter fick familjen förse honom med. Tillsammans med den Moldaviska juristorganisationen PromoLex har Ala Ghermans försökt få hans fall uppmärksammat sedan 2011.

Efter frigivningen av Vitalii Eriomenco har det framkommit att Transnistrisk milis har utsatt honom för skenavrättningar och att han tvingats gräva sin egen grav under pistolhot. PromoLex kommer nu att driva hans fall i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

PromoLex arbete finansierades tills nyligen av Sida men stoppades eftersom att biståndsmyndigheten ansåg att deras arbete med tortyroffer hindrade förhandlingarna om en återförening av Moldavien och Transnistrien.

Sidas beslut kom efter det att regimen i Transnistrien hade hotat PromoLex medarbetare och gett dem inreseförbud i transnistrien. Samtidigt vägrade utbrytarstatens regim att sätta sig vid förhandlingsbordet om inte biståndet till PromoLex upphörde.

Sidas beslut har mött hård kritik från olika människorättsorganisationer, bland annat Civil Rights Defenders. Organisationens chef, Robert Hård, anser att frigivningen av Vitalii Eriomenco pekar på hur viktigt arbete PromoLex gör i Transnistrien.

– Det här visar att biståndet fyller en viktig funktion och att det inte går att separera arbetet med de mänskliga rättigheterna från fredsarbetet – något som Sida har försökt göra, säger Robert Hård.

Bild: Vitalii Eriomenco och hans dotter, innan han greps i Transnistrien 2011.

**

Uppskattade du artikeln? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage.

Av | 8 november 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.