Vi behöver en djupare förståelse om Eritrea

Av | 22 juni 2016
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

KRÖNIKA: MARTIN SCHIBBYE

Under måndagskvällen ser jag i twitterflödet under #eritrea att fransk radio lagt ut en intervju med landets utrikesminister. Jag noterar att han säger samma saker som jag hört andra ministrar säga i Asmara och tänker inte mer på det.

I snart 15 år har utrikesdepartementet, aktivister, politiker och kollegor arbetet för Dawit Isaaks frihet. Även från eritreanskt håll har frågan ständigt varit levande.

Under mina intervjuer i Asmara nyligen handlade samtalen om hur han behandlas, var han hålls, om möjligheterna till benådning, och om hur den eritreanska traditionen kring de man anser vara krigsfångar ser ut.

Min ambition med resan var att ge fler bilder och väcka nya frågor, bryta upp de låsta positionerna och öka den lilla kunskapen vi har om landet.

I det första reportaget publicerat på söndagen berättar presidentens rådgivare att Dawit Isaak ”behandlas väl”.

Jag funderade ett tag på att sätta det i rubriken men valde att fokusera på landet och rubriken blir ”Eritrea – ett land två verkligheter”.

Kvart över ett på natten ringde Sveriges Radio efter att ha sett det franska radioinslaget. Minuten senare var jag med i direktsändning. Strax innan hade alla större medier från Aftonbladet till Västerbottens Kuriren gått ut med FLASH ERITREA: DAWIT LEVER

Dagen efter ringde telefonen konstant. Tonläget var lika speedat som om Jesus själv återuppstått och frågan alla ställde var om jag tror att han nu kommer att släppas fri.

– Ja…, säger jag och längre hinner man inte innan rubriken är satt: ”Schibbye: Dawit blir fri”.

Jubel och cymbaler.

En blind leder en blind.

Jag kan förstå medielogiken  – men det är något som skaver i att nyheten över att de levande är vid liv blir så stor.

Och plötsligt slår det mig: många kollegor trodde verkligen att han var död och har kallt utgått ifrån att han ligger nedgrävd någonstans.

Det skrämmer.

Inte bara för vad som då lämnats ogjort utan också för att det leder till att så många frågor inte ställs under måndagen.

Den mest grundläggande är varför kommer detta så självklara besked kommer nu? Kan det vara så att just denna dag läggs i Genève en rapport fram där landets ledning anklagas för det allvarligaste av alla brott: en förbrytelse mot mänskligheten själv.

Inom loppet av ett dygn gick två demonstrationer genom Genève, en för rapporten och en som tågade mot de slutsatserna.

Både lockar tusentals eritreaner och att säga att de rösterna drunknade känns som en lika obehaglig som sann liknelse.

Att gnälla över saknad rapportering över något kan ofta hänföras till journalistisk lathet, ”varför skriver ingen om…”, men efter att ha pressat ur mig 150 000 tecken på tre dagar känner jag att jag kan ställa dessa frågor:

Varför skrivs det i sammanhanget inte mer om den uppblossande gränskonflikten?

Internationell media har gått i spinn över riskerna för krig mellan de båda länderna. Eritreas oro över en förestående etiopisk attack kan förklara en del av den senaste tidens utspel.

För första gången någonsin har man offentligt på informationsdepartementets hemsida erkänt strider vid gränsen. Om detta är det helt tyst i Sverige.

Varför intervjuar ingen den eritreanska ambassadören?

Eller någon som helst med ansvar som kan svara på frågor om en tidsplan och hur en eventuell rättegång skulle se ut – samt när han kan tänkas bli fri.

I ingen av alla de hundratals artiklar som skrivs intervjuas någon av de eritreaner som försvarar regeringen.

De finns i Sverige. Deras röster finns i mina reportage. Det är bara att ringa. Jag hade velat veta hur de ser på den här nyheten? I mina reportage uttrycker en del av dem en ilska över att han inte fått en rättegång.

Dawit Isaak förtjänar bättre journalistik än sensationsrubriker över att han lever.

För när dammet lagt och och alla tryckt på FLASH – så vet vi faktiskt inte mer än vi visste innan: ingen har sett honom på tio år, inget proof of life finns att tillgå, ingen har träffat honom och ingen vet när eller om han släpps.

Låt måndagens yrvakenhet bli ett avstamp mot en fördjupat förståelse och låt oss alla framöver sätta frågan om Dawit Isaak i ett sammanhang.

Av | 22 juni 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Dawit Isaak Allt om Eritrea

Dykinstruktören som drömmer om en verklig fred med Etiopien

Freden väckte drömmen hos Raesi Belayom om att kunna börja arbeta fullt ut som dykinstruktör i egen regi. Men än så länge förblir drömmen just en dröm.

Lång väg kvar mot en verklig fred

Årets fredspris till Etiopiens Abiy Ahmed har väckt hopp i regionen. Men i Eritrea syns ännu inga tecken på någon förändring.

Hallå där Donald Boström: hur är det att ställa ut i Asmara?

Fredagen den 22 november invigs en utställning i Asmara med fotografen och journalisten Donald Boströms...

EU-parlamentariker kräver hårdare tag mot Eritrea

Den 5 november delades den översatta versionen av Dawit Isaaks bok Hopp / Historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter ut till EU-parlamentet. I samband med detta anordnades också ett panelsamtal.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.