”Trollen vill förstöra all vettig politisk debatt”

Av | 9 maj 2017

Kommer medierna klara av de antidemokratiska trollen under valrörelsen? Den frågan diskuterad Lisa Bjurwald, Björn Fridén och Torbjörn Sjöström under Blankspotdagen den 9 maj.

De organiserade högerpopulistiska trollen blir allt bättre organiserade och mobiliserar inför valrörelsen. Blankspot bjöd in tre experter för att diskutera hur medierna ska kunna värja sig mot denna digitala opinionsbildning.

Lisa Bjurwald, journalist med stor kunskap om högerpopulism, ansåg att medierna har varit i skottgluggen enda sedan den tidiga vita maktrörelsen kom på 1980-talet. Men först på senare år har vanligt folk, och journalister, förstått detta.

– För många är medierna en mycket värre fiende än den vanlige flyktingen eller personer med utländsk bakgrund. Vi ljuger, vi förvanskar sanningen vi gör hela det mångkulturella samhället möjligt, sade hon.

Många inom medierna är omedvetna om hur långt de organiserade gruppernas strategier sträcker sig. Björn Fridén, redaktör på Mediebruset, delade denna bild.

– Det finns troll som arbetar väldigt systematiskt med att vilja förstöra all vettig politisk debatt. Och media är en del av strategin, sade han.

Enligt Björn Fridén måste man nu även faktakolla den information som inte är ställd under det pressetiska systemet, vilket till exempel tidningen Metros Viralgranskaren gör.

– Masskommunikation har öppnats upp även för folk som inte bryr sig om pressetiska regler, sade han.

Torbjörn Sjöström, VD för opinionsmätningsinstitutet Novus, menade att vi tenderar att ge allt för stor uppmärksamhet åt olika twitterstormar och Facebookdelningar.

– Det som facinerar mig är att man inte förstår sig på storheter. 7000 delningar på Facebook är tydligen mer värt än en och en halv miljon tittare som Rapport har varje kväll. Internet är coolt och framtid, vi skiter i de här gamla analoga människorna. SVT:s nyhetssändningar når varje dag fler unika tittare än vad Aftonbladet gör på ett dygn, sade han.

 

 

Av | 9 maj 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Fem snabba frågor

Möt Linnea Åsfjäll en norrländsk stockholmare som studerar journalistik på magisternivå vid Södertörns Högskola och gör praktik hos Blankspot under hösten.

Åtalad för journalistmordet i Slovakien – frias

Affärsmannen Marian Kockner som åtalats för att ha beställt morden på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova frias för inblandning i morden.

Fyra snabba frågor

Ny termin och ny medarbetare. Möt Linus Elsinen som studerar vid Stockholms universitet och som kommer att göra praktik hos Blankspot under hösten.

Poddtips: Röster från vardagen

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspot.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.